Xerrada-col·loqui sobre els bombardejos de març de 1938

09/03/2018 - 10:41 h

Memòria històrica. El dissabte 17 de març, se celebrarà un acte a la plaça Joan Amades per recordar els atacs aeris que l'aviació feixista italiana va cometre contra la població civil de Barcelona.

El dissabte 17 de març a les 12h del migdia a la plaça Joan Amades, tindrà lloc una xerrada-col·loqui sobre els bombardejos que va patir la ciutat de Barcelona durant el mes de març de 1938.

L’acte recordarà els terribles atacs aeris que l’aviació feixista italiana va cometre contra la població civil de Barcelona, durant els dies 16, 17 i 18 de març. Els bombardejos es van fer amb amb una nova tècnica de guerra, el bombardeig de saturació: llançament continuat de bombes en caiguda lliure combinades amb bombes incendiàries sense un objectiu militar precís. Van causar entre 880 i 1.300 morts i entre 1.500 i 2.000 ferits entre la població civil, 118 dels morts van ser infants.

Bombes sobre el Raval

El 17 de març de 1938, a la cruïlla del carrer del Carme amb el carrer Egipciaques, va caure una bomba que va tocar un forn de pa i una part de l’Escola Milà i Fontanals. El forn va quedar completament destruit i van morir les persones que hi eren dins.

El proper dissabte 17 de març, a la plaça de Joan Amades, a tocar de l’indret on fa 80 anys va esclatar aquella bomba, tindrà lloc la xerrada-col·loqui que rememorarà els fets. L’historiador d’Aviadors de la República, Bernat Pizà intervendrà sobre ‘Els bombardejos i la defensa aèria’ i Manel Aisa, membre de l’Ateneu Enciclopèdic, parlarà sobre ‘Els bombardejos i la defensa passiva. Els refugis’.

L’Ajuntament de Barcelona, a través del Comissionat de Programes de Memòria, ha elaborat un programa per commemorar aquells atacs del 1938. El projecte Barcelona bombardejada 1936-1939. Volem la pau no l’oblit’ vol promoure el record i la història d’aquells fets perquè la ciutadania i el món valorin la responsabilitat del feixisme en la destrucció de vides i patrimonis i l’esforç popular per defensar-se i reorganitzar la vida de la ciutat.