Arriba l'Enfocats 2025 al Pati Llimona
Del 15 de maig al 28 de juny el Centre Cívic Pati Llimona torna a acollir el festival Enfocats, on la fotografia es converteix en el fil conductor que uneix art i activisme. Enguany, la temàtica central gira entorn els "Futurs Comunitaris", fent una reflexió sobre la convivència i el consum en un context de crisi climàtica i desigualtats socials, i posant en qüestió el creixement econòmic il·limitat en un món amb recursos finits.

Així, a través d’una programació que inclou exposicions de fotografia i activitats participatives com xerrades, projeccions o visites guiades, el festival no només busca denunciar, si no també donar veu i visibilitat a noves narratives i utopies que busquen un futur més sostenible i models socials més solidaris.
Inauguració – dijous 15 de maig a les 19 h
El tret de sortida del festival serà el dijous 15 de maig al mateix Pati Llimona. En aquesta primera trobada es presentarà a totes les persones i entitats que han fet possible aquesta edició, així com les activitats programades. També es podran veure ja des del primer dia les propostes en forma d’exposició fotogràfica a les diferents sales expositives del centre cívic.
Exposicions – del 15 de maig al 28 de juny
La part expositiva del festival està formada per vuit projectes fotogràfics que tracten temes com el consum excessiu, el turisme i la gentrificacikó, o la comunitat en una societat capitalista, entre d’altres.
“Sostenint futurs”, exposició col·lectiva a La Bonne on quinze fotògrafes presentaran les seves fotografies per visibilitzar les dones organitzades per tal de sostenir un futur comunitari.
“Imaginando el mundo que necesitamos” de Miguel Brieva. A través de l’humor, la sàtira i el sarcasme, utilitza el còmic com a eina per qüetsionar l’status quo en què vivim.
“La Passió Turística”, de Sardinas en Barcelona. Humor àcid i sense filtres per denunciar l’extractivisme turístic i l’especulació inmobiliària a la ciutat de Barcelona.
“Revolta Escolar. El camí cap a un entorn segur i somiat per als infants”, de Joanna Chichelnitzky. Projecte fotogràfic que mostra el camí recorregut per aquest moviment ciutadà sorgit de famílies de Barcelona que reclamen entorns escolars segurs i saludables per als infants.
“Comerç i consum. A la vora de l’abisme”, d’Ecologistes en Acció. Un projecte per provocar reflexió i debat sobre el consum i el seu paper en un futur col·lapse social, econòmic i ecològic.
“La gente… ¿qué gente?”, de La Europa del Aborigen. Conjugació de poesia visual, fotografia expandida i imatge sonora per crear peces úniques amb un missatge cru, directe i amb gran impacte emocional.
“Gènesi: fotografia d’un futur alternatiu”, de Sibux i Jordi Bofill Cunillera. Ciència-ficció per imaginar un futur distòpic on la major part de la societat sobreviu amb escassetat de recursos i al marge de l’alta tecnologia.
“Com serà el barri Gòtic l’any 2040?”, d’Ecologistes en Acció. Instal·lació fins al 30 de maig. Construcció d’escenaris de futur per donar veu a utopies, futurs desitjats i no desitjats des de la voluntat comuna del present.
Activitats – del 15 al 30 de maig
Totes les activitats són gratuïtes i amb aforament limitat. És necessari realitzar inscripció prèvia per participar-hi.
Habitatge cooperatiu. Un nou model d’habitatge és possible. Dilluns 19 de maig a les 18 h.
Explicació de les diferents experiències d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús que hi ha a Barcelona i, en concret, de La Morada, cooperativa d’habitatge que recupera sòl privat al barri de Roquetes.
Els ateneus i la cultura de proximitat. Dilluns 19 de maig a les 19.30 h
Projecció del documental “Ateneus: llavor de llibertat” i taula rodona posterior.
The Human Hibernation. Dimecres 21 de maig a les 19 h.
Projecció del film i diàleg posterior els JOves Programadors Moving Cinema i la directora, Anna Cornudella.
Ecotopías. Imaginar el futuro para cambiar el presente. Dijous 22 de maig a les 18.30 h.
Presentació de la novel·la gràfica, que recull diverses històries il·lustrades sobre un futur millor.
Aquests futurs ens inlouen a totes? Divendres 23 de maig a les 18 h.
Presentació del joc de taula “Fronteres Invisibles” i debat sobre com combatre el racisme i la desigualtat social.
Un Internet comunitari i demoràtic: d’utopia del passat a futur necessari. Dilluns 26 de maig a les 18.30 h.
Xerrada sobre la situació actual d’Internet, la seva història, i les alternatives i futurs possibles per un Internet millor per a tothom.
Sintrópica. Dimarts 27 de maig a les 19 h.
Projecció del documental i diàleg posterior en streaming amb el director Miguel Garcia Orive i Jaime Otero.
Visita i activitat de la Revolta Escolar. Dimecres 28 de maig de 17.30 a 19 h.
Visita guiada a l’exposició i activitat per a tots els públics per dibuixar la ciutat ideal.
50º C volum II. Dimecres 28 de maig a les 18 h.
Projecció del documental i debat posterior amb Entrepobles.
ATRI.city: el potencial de l’habitatge assequible i sostenible davant la crisi ecosocial. Dimecres 28 de maig a les 18.30 h.
Xerrada sobre estratègies per mitigar i adaptar els habitatges a l’escalfament global.
Curs introductori IA generativa en la fotografia. Dijous 29 de maig a les 18 h.
Formació per a una primera aproximació a aquest món.
L’ús d’Intel·ligència Artificial i la creació artística. Divendres 30 de maig a les 19 h.
Xerrada per debatre sobre aquest fenòmen tecnològic.
Teixint futurs: converses literàries sobre comunitat. Divendres 30 de maig a les 18.30 h.
Trobada amb les autores dels llibres “Teixir comunitats” i “Futurs impossibles” per debatre sobre noves formes de viure i construir col·lectivament el futur.
Trobareu tota la informació sobre el festival al web del Centre Cívic Pati Llimona.