Ciutat Vella instal·la una placa en memòria de Pere Virgili, impulsor dels estudis de cirurgia a l'estat espanyol

Aquest passat dimecres, 14 de maig, va tenir lloc l'acte de descoberta d'una placa de memòria històrica dedicada a Pere Virgili i Bellver (1699-1776), destacat metge que va introduïr a Espanya els avenços de la cirurgia francesa i va impulsar la creació del Reial Col·legi de Cirugia de Barcelona.

Descoberta placa de memòria Pere Virgili
15/05/2025 - 13:21 h

L’acte va estar presidit pel tinent d’alcaldia i regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle, que va destacar la importància de les aportacions de Pere Virgili a la Medicina i a l’ensenyament de la disciplina.

La introducció dels parlaments va córrer a càrrec de la Sra. Pilar Riera, del Centre d’Estudis Dr. Pere Virgili, investigadora i impulsora de la iniciativa per a la instal·lació de la placa de memòria. També hi van intervenir el Sr. Gerard Gené Solé, alcalde de Vilallonga del Camp, poble natal de Pere Virgili, al que van acompanyar un bon nombre de veïns i veïnes que volien homenatjar el seu fill il·lustre. Així mateix, també van realitzar parlament la Sra. Lourdes Massó, membre de la Junta del Centre d’Estudis Dr. Pere Virgili, i el Sr. Antoni Bombí Latorre, ex-president de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.

Una investigació per trobar la casa

La placa s’ha instal·lat a la façana del número 17 del carrer de Portaferrissa, on hauria estat ubicada la casa on Virgili va viure els darrers anys de la seva vida i on va morir.

No hi havia fins ara, però, cap indicació oficial del lloc exacte on estava ubicada la casa. Si bé tots els documents i biografies indicaven que era al carrer de Portaferrisa, en cap s’indicava el número. Va ser gràcies al descobriment d’una visitant del Museu Pere Virgili de Vilallonga del Camp, que va portar una fotografia d’una carpeta amb documents d’escriptures que es trobava a l’arxiu de la Parròquia del Pi.

Un cop estudiats tots els documents de la carpeta, la descripció de la casa la situava a la banda muntanya del carrer Portaferrissa, limitant per darrere amb els jardins del monestir de les religioses Carmelites Descalces, on avui dia es troba la plaça de la Vila de Madrid. Amb aquesta descripció i una altra investigació dels antics propietaris de l’edifici, finalment es va poder identificar el número 17 com la casa on havia viscut Pere Virgili.

Pere Virgili i la modernització de la Medicina

Pere Virgili i Bellver (1699-1776), considerat el creador dels estudis de cirurgia a l’Espanya del segle XVIII i sens dubte un dels més prestigiosos i innovadors dels científics catalans del seu temps.

Fill d’uns pagesos de Vilallonga del Camp, al Tarragonès, es forma inicialment com a cirurgià-barber, però més tard la seva curiositat científica el dugué a París, on fou deixeble dels millors cirurgians de l’època. Els estudis a França i els contactes amb els científics de la seva disciplina el convertiren ben aviat en el més il·lustrat dels cirurgians espanyols.

Establert definitivament a la península, l’any 1748 ocuparà el càrrec de cirurgià major de la Marina espanyola i fundarà el Real Colegio de Cirugía de Cadis, el primer centre d’ensenyament quirúrgic espanyol d’acord amb els nous models de la Il·lustració, el qual comporta una radical transformació dels plans d’estudis i possibilita que els cirurgians barbers tinguessin l’opció de ser cirurgians de carrera.

La realització més transcendent de Pere Virgili en relació amb la medicina catalana és sens dubte la creació del Real Colegio de Cirugía de Barcelona, l’any 1764, del qual fou director en cap fins a la seva mort, a Barcelona, l’any 1776, i on va dur a terme una important tasca renovadora, no sols en la cirurgia sinó també en els estudis anatòmics.