El fons documental de Paco Camarasa arriba a l'arxiu de Ciutat Vella

22/01/2019 - 13:37 h

Arxiu. El proper dimarts se celebrarà l'acte de cessió del fons documental Paco Camarasa a l'Arxiu del Districte de Ciutat Vella.

El proper dimarts se celebrarà l'acte de cessió del fons documental Paco Camarasa a l'Arxiu del Districte de Ciutat Vella.

Com resultat del tancament definitiu de la llibreria Negra y Criminal de la Barceloneta, especialitzada en novel·la negra, i desprès del malaurat decés el passat mes d’abril del seu fundador i propietari; en Paco Camarasa, la seva vídua va manifestar la voluntat de fer donació a la ciutat de Barcelona de la totalitat dels seus fons tant bibliogràfics (que aniran a la Biblioteca Montbau-Albert Pérez Baró) com documentals, gràfics i fotogràfics, amb el desig que siguin inventariats, tractats, conservats i posats a disposició de tota la ciutadania.

Així doncs, el proper dimarts 29 de gener a les 18 h de la tarda, la Casa de la Barceloneta 1761 (c. Sant Carles, 6) acollirà l’acte de cessió del fons documental Paco Camarasa a l’Arxiu Municipal del Districte de Ciutat Vella, amb la participació de Gala Pin, regidora del Districte de Ciutat Vella, Joaquim Borràs, arxiver en cap de l’Ajuntament de Barcelona, Montse Clavé, vídua de Paco Camarasa, i Màrius Serra, escriptor i amic.

Es tracta d’una documentació que compren un volum important de fitxes d’autors de gènere, cartes de diferents escriptors, llibres de cites, presentacions, articles, fotografies dels diferents actes i tertúlies dutes a terme a la llibreria, on apareixen autors significatius tant de Catalunya, com d’arreu del món, cartells de presentació i publicitaris de la llibreria, així com gran quantitat d’arguments del programa radiofònic dels anys 50 “Taxi Key” de gran popularitat a Catalunya, entre d’altres.

Un referent de la novel·la negra

Paco Camarasa Yáñez (València, 1950 – Barcelona, 2 d’abril de 2018) va ser un llibreter i activista cultural especialitzat en novel·la negra.

Nascut a València es va traslladar Barcelona on va obrir i va dirigir durant dotze anys (2002-2015) la llibreria Negra y Criminal, al carrer de la Sal del barri de la Barceloneta, llavors l’única especialitzada en novel·la negra d’Espanya i que es va convertir en referència del gènere.

Va exercir com a comissari del festival internacional BCNegra fins l’any 2017,tot aprofitant que l’ajuntament de Barcelona celebrava l’Any del Llibre i volia dedicar diversos actes en memòria de un Manuel Vázquez Montalbán.

Per la seva trajectòria, l’any 2017 va rebre la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de Barcelona.