Més aparcaments a la calçada, menys motos a les voreres

23/02/2019 - 10:34 h

Mobilitat i transports. En quatre anys s’han creat gairebé set mil places d’estacionament en calçada, s’han ampliat les zones 30 i el 100% del passos de vianants ja tenen pintura antilliscant.

La campanya per alliberar les voreres de motos aparcades ha permès reduir un 44% els vehicles estacionats en els 60 punts d’actuació. En concret, s’han creat 1.759 places d’aparcament en calçada al llarg del 2018, gairebé 7.000 en 4 anys, i els informadors a peu de carrer han reforçat la comunicació de la normativa.

Preservar les voreres per als vianants i garantir-ne la seguretat i la bona convivència de tota la ciutadania són els objectius de la campanya de sensibilització que s’ha dut a terme entre el desembre del 2017 i l’octubre del 2018.

Durant aquest període s’ha reforçat la informació sobre la normativa d’aparcament de motos en voreres, la prohibició de circular per la vorera, els carrils bici i el carril bus, i la prioritat dels vianants a l’espai públic.

L’actuació s’ha estructurat en sis fases amb deu zones de tots els districtes de la ciutat en cadascuna. Com a resultat, de 3.717 motos aparcades a les voreres en aquests punts s’ha passat a 2.088, 1.629 menys.

Moure’s en moto de forma segura

La ciutat té 66.256 places d’aparcament de motos en calçada, 6.866 de les quals s’han habilitat els últims quatre anys, i 175.000 en total en superfície.

A més, el 100% de les tanques de carretera ja inclouen el faldó de seguretat i el 100% dels passos de vianants i altres elements de senyalització al terra tenen pintura antilliscant per reduir possibles relliscades.

També s’han incrementat els carrers amb límit de velocitat de 30 km/h, que milloren el camp de visió dels conductors i redueixen la distància d’aturada.

Si vaig en moto, on puc aparcar?

Per estacionar les motos s’han d’utilitzar les places d’aparcament habilitades i senyalitzades en calçada.

A més, es poden aparcar les motos en bateria a la vorera si hi ha un espai lliure de pas de més de 6 metres i en paral·lel si l’espai és d’entre 3 i 6 metres. En voreres amb menys de 3 metres d’espai de pas està prohibit estacionar-hi les motos.

També s’ha de tenir en compte que  hi ha d’haver una distància mínima de 2 metres entre la moto aparcada, ja sigui en calçada o en vorera, i els passos de vianants i les parades d’autobús.

Nou reforç informatiu

El 25% de desplaçaments en vehicle privat de la ciutat es fan en moto i representen el 7% del total.

Per continuar amb el reforç informatiu de la normativa, entre febrer i març es durà a terme una campanya amb informadors i accions pedagògiques a 200 establiments i un centenar d’equipaments de la ciutat.