Línia estratègica

OE.3 Impulsar accions de dinamització de sectors claus al Districte com l’alimentació sostenible, l’economia circular i l’economia de les cures, entre d’altres

En el context de crisi socioeconòmica en què s’elabora aquest PDE, cobra força la necessitat d’enfortir i impulsar sectors econòmics relacionats amb necessitats de primera necessitat o relatives a sectors que han patit molt especialment aquesta crisi, com poden ser el de l’alimentació, les cures, la cultura o la restauració, entre d’altres. No són sectors només a abordar des de l’economia social i solidària, però abordar-los especialment des dels valors de democràcia, justícia social i sostenibilitat de l’economia social i solidària esdevé una oportunitat de desenvolupament socioeconòmic més just i distribuït.

 

Tant a Ciutat Vella com a la resta de la ciutat, és imprescindible generar un canvi de model, tant de producció com de consum, per tal d’aturar el deteriorament ambiental i social que substitueixi el “produir, utilitzar i llençar” pel “reduir, reutilitzar i reciclar”.  En aquest sentit, des de l’economia circular s’entoma aquest repte, fomentant una nova cultura i promovent la reutilització, el reciclatge i al mancomunació de recursos.

 

Seguint en la línia d’un canvi de model, l’alimentació sostenible vetlla per uns sistemes de producció d’accés a aliments a les ciutats més respectuosos que permet transitar cap a un  sistema alimentari sa, ambientalment sostenible i socialment just. Així, l’octubre del 2015, Barcelona i més d’un centenar de governs locals d’arreu d’Europa van signar el Pacte de política alimentària urbana de Milà i es van comprometre a desenvolupar sistemes alimentaris sostenibles, inclusius, resilients, segurs i diversificats. Aquest compromís polític a favor d’una alimentació socialment justa i ecològicament sostenible per part de l’Ajuntament segueix vigent i l’any 2021, Barcelona acull la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible.

 

 

Projectes/Accions

  • Consolidació del Banc de Recursos Mancomunats de Ciutat Vella
  • Impuls de nous projectes d’economia circular.
  • Suport a activitats i esdeveniments de la programació de Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible.
  • Impuls, enfortiment i visibilitat d’ iniciatives d’alimentació sostenible al Districte.
  • Programa Comerç Verd als mercats municipals.

 

 

 

 

 

Indicadors

  • Consolidació de les diverses línies d’activitat del Banc de Recursos Mancomunats de Ciutat Vella.
  • Nombre de iniciatives d’economia circular impulsades al Districte
  • Nombre d’activitats realitzades al districte de Ciutat Vella en el marc de Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació sostenible.
  • Nombre de projectes d’alimentació sostenibles acompanyats
  • Nombre de comerços adherits al projecte Comerços Verds a Ciutat Vella
  • Nombre de projectes impulsats relacionats amb l’economia de les cures.