Ciutat Vella llança la tercera convocatòria de Baixos de Protecció Oficial per obrir-hi comerç de proximitat

dijous, 22 juliol, 2021 - 10:27

BAIXOS DE PROTECCIÓ OFICIAL. Seran 9 locals que s’afegiran als que es van adjudicar en les dues edicions anteriors.

Seran 9 locals que s’afegiran als que es van adjudicar en les dues edicions anteriors. Els adjudicataris pagaran un lloguer molt per sota del preu de mercat. El Pla de Barris impulsa la convocatòria i Barcelona Activa contribueix en el disseny, seguiment i avaluacions per al desenvolupament dels projectes. La iniciativa s’emmarca en l’estratègia municipal Amunt persianes que té com a objectiu reduir el nombre de locals buits a la ciutat i instal•lar nova activitat econòmica.

El districte de Ciutat Vella ha posat en marxa la tercera convocatòria de Baixos de Protecció Oficial, un programa que es realitza en col·laboració amb Barcelona Activa i pressupost del Pla de Barris i que té com a objectiu la dinamització dels locals buits perquè s’hi instal·li activitat econòmica diversa i útil per a la vida veïnal al districte. En aquesta convocatòria, que acaba a finals d’octubre, es posen a disposició un total de 9 locals repartits per tot el districte.

La iniciativa té com a objectiu mobilitzar el parc de locals de propietat municipal per posar-los a disposició del comerç de proximitat i de l’activitat econòmica sostenible i plural, és a dir, una economia que atengui les necessitats específiques del veïnat de Ciutat Vella o que desenvolupi una activitat comercial de proximitat que doni resposta a les necessitats d’una vida sostenible i quotidiana del barri.

Aquesta acció s’emmarca en l’estratègia municipal Amunt persianes que té com a objectiu reduir el nombre de locals buits a la ciutat i instal·lar nova activitat econòmica. L’estratègia Amunt persianes preveu mobilitzar 400 locals en el període 2021-2023.

Ciutat Vella ja ha llançat dues convocatòries de Baixos de Protecció Oficial, amb 8 locals municipals cadascuna, destinat a acollir projectes que desenvolupen activitat econòmica en algun dels sectors que el Pla de Desenvolupament Econòmic de Ciutat Vella marca com a prioritaris, especialment per comerços locals de proximitat. Aquests sectors prioritaris són:

 • Comerç o serveis de proximitat
 • Treball de cures i serveis a les persones
 • Economia verda i circular
 • Coneixement i innovació tecnològica
 • Cultura
 • Petita producció urbana
 • Alimentació sostenible
 • Economia blava

Tanmateix es valorarà la solidesa del pla d’empresa, que doni continuïtat a un projecte en funcionament en perill de tancament per la crisi o pressió immobiliària o que sigui un projecte de comerç de proximitat i/o economia social o solidària. També sumarà punts que el projecte presenti accions de dinamització econòmica sostenible a la zona i que tingui relació amb comerços i proveïdors del territori o que estigui compromès amb el veïnat, per exemple, amb preus reduïts o prioritzant la contractació de veïns del barri.

El contracte de lloguer d’aquests locals serà de cinc anys de durada, prorrogable fins a 7 anys. Cada local té el seu preu de lloguer, que en tot cas és, de mitjana un 45% per sota del preu de mercat actual. Els adjudicataris comptaran amb dos mesos de carència per a poder iniciar l’activitat econòmica i no necessitaran dipositar fiança ni aval. La convocatòria està oberta tant a persones individuals com a societats o entitats socials o empreses ja constituïdes.

Els locals que es posen a disposició en la tercera convocatòria de Baixos de Protecció Oficial es troben situats en punts estratègics del districte com, per exemple, el carrer Robador o Sant Pere Més Alt i són:

 1. Carrer Robador 3
 2. Carrer Robador 17
 3. Carrer Robador 25-27
 4. Carrer Sant Ramon 1
 5. Carrer Sant Ramon 6 (local 1)
 6. Carrer Cardona 6
 7. Carrer d’en Serra Xic, 2-4
 8. Sant Pere Més Alt 76 (local 1)
 9. Sant Pere Més Alt 76 (local 2)

Les reformes i posada a punt dels establiments és una de les accions del Pla de Barris de Ciutat Vella.

Una estratègia consolidada

El programa de Baixos de Protecció Oficial es va posar en marxa el mandat anterior i que ja compta amb 16 locals. Els vuit projectes adjudicataris de la primera edició van iniciar la seva activitat entre els mesos de gener i març de 2019 i durant aquell any van realitzar les primeres sinergies amb l’entorn: realització de formacions per al veïnat, participació en fires de dinamització comercial i altres col·laboracions amb entitats del territori.

Els locals d’aquesta primera edició van ser:

 • Carrer de Sant Ramon, Local 2: OASIURBA, que treballa la lluita contra l’infrahabitatge a Ciutat Vella tot donant servei a persones en risc d’exclusió social.
 • Carrer de Carretes, 29: Associació esportiva Ciutat Vella, una entitat que empra l’esport com a eina educativa.
 • Carrer de Francesc Cambó, 18-36: El Gecko con Botas, projecte que empra el teatre com a eina educativa.
 • Carrer de Sant Ramon, 1: Nou Horitzó, projecte centrat en l’atenció global i socioeducativa a la petita infància, dones i famílies en situació de vulnerabilitat.
 • Carrer Sant Pere Mitjà, 65: Associació Cultural Tudanzas, empra la dansa com a eina de transformació social.
 • carrer Assaonadors, 26: The Post-Industrial Fashion shop, se centra en la moda sostenible amb taller/botiga de roba sostenible.
 • Carrer d’en Robador, 35-37: NutCreatives, estudi de disseny de productes i recerca que treballa sota paràmetres de l’economia circular, millorant l’impacte en el medi i el consum responsable.
 • Carrer Sant Ramon, 6 (Local 1): Galeria Stendhal, galeria d’art amb exposició i venda d’objectes d’art, artesania i disseny contemporani.

Pel que fa a la segona edició, es va adjudicar a finals de 2019 i els locals s’estan posant en marxa progressivament, tenint en compte que la pandèmia els ha afectat de ple. Els espais són:

 • Carrer de Robador, 21: Botiga Top Manta, de roba i complements de disseny i manufactura pròpia és un projecte emblemàtic d’emprenedoria social, per part del Sindicat Popular de Venedors Ambulants.
 • Carrer de Robador, 43: llibreria Sant Jordi, establiment emblemàtic que va haver de marxar de la seva anterior ubicació per una pujada molt alta del lloguer.
 • Carrer Arc del Teatre, 13: Fundació Apip-Acam, és una entitat d’inserció sociolaboral amb una trajectòria de més de 35 anys a Ciutat Vella.
 • Carrer de Francesc Cambó, 30-36. Local 6: bugaderia social Conviure Net, on qualsevol persona pugui anar a fer la bugada, amb el valor afegit d’oferir servei gratuït a persones sense llar i gent gran en situació de vulnerabilitat.
 • Carrer de Flassaders, 23: taller de fusteria Fusterartístic, taller-botiga de restauració i creació de mobles reciclats, a partir d’altres en desús i de palets.
 • Carrer Cera, 10: Ecomuseu del Poble Gitano, espai de divulgació de la cultura gitana i de formació de joves de la comunitat per afavorir la seva inserció sociolaboral.
 • Carrer Carretes, 43: Can Tria Ecològic, una botiga de verdura i fruita ecològiques i de proximitat, regentada per un productor del Maresme amb una petita empresa que dona feina a vuit persones.
 • Carrer Santa Madrona 6-8: Mensakas, un servei de repartiment a domicili en bicicleta, de foment del ecommerce i de generació d’ocupació digna.