El Banc de Recursos Mancomunats de Ciutat vella, un projecte singular al servei del territori

dimecres, 26. febrer 2020 - 13:54

Banc de Recursos Mancomunats. Més de 130 moviments de cessió lliure de materials, gairebé 150 serveis de transport i muntatge i més de 600 recursos reutilitzats a través de la xarxa de reciclatge són alguns dels indicadors assolits pel Banc durant l’any 2019.

Més de 130 moviments de cessió lliure de materials, gairebé 150 serveis de transport i muntatge i més de 600 recursos reutilitzats a través de la xarxa de reciclatge són alguns dels indicadors assolits pel Banc durant l’any 2019.

El Banc de Recursos Mancomunats és un espai obert a totes les entitats i col·lectius de Ciutat Vella, on tothom pot compartir i cedir els seus recursos, fomentant així la cooperació, el treball en xarxa i potenciant sinergies.

El projecte s’articula actualment entorn a 4 eixos:

  • Dinamització de la mancomunació de recursos, en cessió lliure.
  • Prestació del serveis de transport i muntatge dels materials, així com altres serveis vinculats a activitats culturals i comunitàries.
  • Xarxa de reutilització de recursos en desús.
  • Itinerari formatiu i primeres experienciacions laboral per a joves del Districte.

En definitiva, el Banc aposta per promoure noves formes d’ús i de propietat dels recursos, i per generar sinergies comunitàries entre entitats i associacions, principalment del districte de Ciutat Vella.

Així, la principal activitat ha estat gestionar les peticions de recursos en cessió lliure de 60 entitats per realitzar activitats de carrer, principalment a través de la sol·licitud de taules, carpes i cadires, carro de transport i equips de so i secundàriament el joc d’escacs gegant, tarimes i projectors.

D’altra banda les sol·licituds del servei de transport i muntatge de materials per realitzar esdeveniments, han generat ocupació de joves del districte, a través de la consolidació d’una borsa de treballadors/es.

Durant l’any 2019 també s’ha ampliat la xarxa de reciclatge, reaprofitant materials que les entitats tenien en desús i han decidit donar (recursos com taules d’oficina, ordinadors portàtils, pissarres de suro, jocs de taula, etc.)

De forma complementària a la borsa que comentàvem anteriorment, a través del Programa Integral amb Contractació (antigament, Plans d’Ocupació) s’ha dut a terme la contractació de tres operaris, fet que ha permès realitzar el manteniment dels recursos propis i ha suposat una millora en la qualitat del servei.

En relació al darrer eix d’actuació, s’han realitzat dues accions formatives amb posterior experienciació laboral en gestió d’infraestructures efímeres, centrades en sonorització en viu i  en luminotècnia, així com formacions més transversals de competències, coneixement i vinculació de les persones joves al món comunitari. 18 joves, principalment de Ciutat Vella, han rebut aquestes formacions i, d’aquestes, 10 persones han estat contractades puntualment i han pogut tenir una primera experiència laboral a través del projecte.

En breu, el projecte, mitjançant una subvenció de la convocatòria “Enfortim l’Economia Social i Solidària”, disposarà d’un nou web on l’accés a la informació sobre els recursos disponibles al Banc serà més àgil i, per tant, es pretén ampliar i consolidar l’ús que en fan les entitats del territori.

El Banc de Recursos Mancomunats de Ciutat Vella és una iniciativa público-comunitària impulsada per l’administració local (Districte de Ciutat Vella, Barcelona Activa, Pla de Barris Raval Sud Gòtic Sud) i el Projecte Itaka.

Per tenir més informació del projecte, podeu contactar amb  coordinacio@recursosmancomunats.org, entrar al web www.recursosmancomunats.org, o seguir el Banc a les xarxes socials Facebook, Twitter i Instagram.