Els Punts de Defensa dels Drets Laborals intensifiquen el servei

dimarts, 7 abril, 2020 - 08:45

Punt de Defensa dels Drets Laborals. Davant l'augment de la demanda d'assessorament, s'han ampliat horaris i servei

Les dues setmanes posteriors al decret d'alarma per la crisi del Covid-19, els Punts de Defensa dels Drets Laborals de Barcelona Activa han multiplicat per cinc el servei d'assessorament. Només al mes de març han atès 451 persones en assessorament individual, una xifra que suposa el 44,8 % del total de persones que van atendre durant 2019 en aquesta modalitat.

Amb el decret de l’estat d’alarma el passat 13 de març, els Punts de Defensa dels Drets Laborals van tancar el servei presencial, però van intensificar l’atenció, mitjançant l’assessorament telefònic i l’ampliació d’horaris i dedicació de les advocades laboralistes que atenen les consultes de treballadors i treballadores. Atenen als telèfons 932 346 120, 932 346 121 i 932 346 122.

Les consultes ateses des de l’esclat de la crisi del Covid19, han estat en la seva majoria sobre extincions de contracte, bé sigui per expedients de regulació temporal de l’ocupació (ERTOs), bé sigui per altres situacions que també acaben en acomiadament. Alhora, durant les primeres setmanes, es van atendre moltes consultes sobre l’obligatorietat d’anar a treballar en contextos de risc per a la salut de la persona treballadora i el seu entorn familiar.

Els Punts de Defensa dels Drets Laborals van néixer a finals de 2017 en el marc del Pla de Desenvolupament Econòmic de Ciutat Vella, impulsat per Barcelona Activa i el Districte de Ciutat Vella, amb la visió que no existeix desenvolupament econòmic si hi ha precarietat laboral o si directament hi ha vulneració de drets. El seu objectiu és, doncs, vetllar pel compliment dels drets laborals, mitjançant l’assessorament individual, la sensibilització ciutadana i les formacions grupals. El projecte pilot va resultar un èxit i en els següents anys es va replicar a Nou Barris i a Sants-Montjuïc, de la mà d’aquests Districtes i en col·laboració amb les entitats sociolaborals de cada territori i organitzacions sindicals. Al 2019 es van atendre 1.007 persones en assessoraments individuals i 665 en assessoraments grupals.

Tot i néixer amb aquesta mirada territorial i de proximitat, els Punts de Defensa dels Drets Laborals estan oberts a qualsevol persona -visqui on visqui, treballi on treballi i tingui la situació administrativa que tingui- que necessiti assessorament en matèria de drets laborals. Advocades laboralistes l’assessoren sobre la seva situació, si s’està produint o no vulneració de drets i com defensar-los. Els Punts ofereixen també assessorament a persones, entitats i empreses contractants sobre drets i normativa laboral.

L’ampliació de servei dels Punts de Defensa dels Drets Laborals serà per a tot l’any 2020.

 

Informació relacionada al web del Punts de Defensa dels Drets Laborals de Barcelona Activa.