L’Associació Oasiurbà ajuda a aixecar les persianes del Raval

dijous, 10 juny, 2021 - 10:49

BAIXOS COMERCIALS. Busquen donar suport a locals comercials de proximitat i entitats socials del barri del Raval afectades pels processos de gentrificació comercial i pels greuges econòmics derivats de la pandèmia COVID-19.

Busquen donar suport a locals comercials de proximitat i entitats socials del barri del Raval afectades pels processos de gentrificació comercial i pels greuges econòmics derivats de la pandèmia COVID-19.

Es tracta d’un projecte que ofereix serveis immobiliaris ètics per a locals de comerços i entitats, impulsat per l’Associació Oasiurbà, i que es desenvolupa al barri del Raval  amb el suport del programa Impulsem el que fas 2020 de l’Ajuntament de Barcelona.

Aquesta entitat sense ànim de lucre treballa des de l’any 2017 per lluitar contra la precarietat residencial i per defensar el dret a un habitatge digne per a tota la ciutadania, mitjançant una línia d’assessoria multidisciplinària (serveis tècnics d’arquitectura i treball social, serveis legals i de gestió immobiliària) de qualitat, a preu assequible.

El 2018 van rebre un fort impuls gràcies a l’adjudicació d’un local de Baixos de Protecció Oficial al Raval (on s’ubica la seva seu) i també a una subvenció de la convocatòria Impulsem el que fas. Així, van poder realitzar rehabilitacions totalment subvencionades en 6 habitatges del barri del Raval, també van oferir assessorament legal de qualitat a 30 famílies sense recursos del barri,  així com millorar les condicions de seguretat i dignitat d’habitatge a 9 persones, que presentaven una situació d’infrahabitatge.

Enguany, amb el projecte Aixequem les persianes del barri, s’adrecen al comerç de proximitat i les entitats socials del Raval per tal de prevenir la seva expulsió, continuant amb la seva metodologia de treball integral des de les tres disciplines (el dret, l’arquitectura i l’acció social), així com el treball col·laboratiu i amb la resta d’agents del territori (xarxes veïnals, associacions i fundacions, la Universitat, l’Administració Pública, etc.).

Concretament ofereixen els següents serveis per mantenir l’activitat de comerços i entitats:

 • Mediació i negociació de lloguers
 • Estudis pericials per acreditar pèrdues econòmiques derivades de la Covid-19.
 • Direcció tècnica en procediments judicials de desnonament o reclamació de rendes degudes.
 • Reformes ràpides, econòmiques i saludables.
 • Protocols i intervencions per garantir les mesures de distància social i higiene recomanades per evitar contagis.

I també ofereixen serveis específics per facilitar l’arribada al barri d’activitats que fomenten diversitat i bon servei, el consum responsable, la sostenibilitat i l’economia social i solidària, com:

 • Redacció i firma de contractes.
 • Peritatge de la inversió pel local i negociació de carències amb la propietat.
 • Execució d’obres de rehabilitació i projectes d’activitat

Aquest projecte es va iniciar a finals de l’any passat i al llarg del primer semestre d’execució,  han realitzat:

 • 11 processos de mediació i negociació de reduccions del lloguer o per evitar desnonaments.
 • 3 negociacions de condicions adequades (preus i condicions socialment justes), per obrir un negoci al barri.
 • 7 adequacions de condicions de conservació a establiments, afavorint un acord entre propietaris i arrendataris on es marquin unes mancances justes i peritatges arquitectònics.
 • 3 execucions d’obres de rehabilitació i projectes d’activitat per comerços i entitats socials que inicien les seves activitats al barri.
 • 1 promoció de reformes ràpides, econòmiques i saludables per adequar els espais cap a una transició de consum responsable i ecològic.

L’empenta rebuda per part d’Impulsem el que fas 2020 també està permetent en l’actualitat la realització  d’un pla de màrqueting i el desenvolupament de campanyes de comunicació per a arribar a un públic ampli, així com a generar una xarxa de col·laboració amb agents turístics locals.

Tot i això, volen que els seus serveis arribin al a més persones del barri, i fan per tant una crida als comerços, entitats o projectes interessats en aquests serveis a que contactin amb l’Associació Oasiurbà, trucant al 93 499 86 96, escrivint un correu a info@oasiurba.org o personalment al seu local del C/ Sant Ramon núm. 6, local 2, en horari de dilluns a dijous, de 10h a 14h i de 15h a 19h.

Per tenir més informació de l’entitat, es pot consultar el seu web www.oasiurba.org o seguir-los a les xarxes socials @oasiurba