Nou canal d'assessorament en drets laborals

dilluns, 18. maig 2020 - 11:45

Punts de Defensa dels Drets Laborals. Els Punts de Defensa de Drets Laborals estan adaptant-se al nou context i enguany s'ha habilitat un nou canal per sol·licitar aquest assessorament: la inscripció via web a www.barcelonactiva.cat/dretslaborals.

Ja fa dos mesos del decret de l’estat d’alarma per la crisi del Covid-19, i durant aquest temps els Punts de Defensa dels Drets Laborals de Barcelona Activa han atès més de 1.300 persones en assessoraments individuals, superant la xifra total de persones ateses al llarg de tot 2019 en aquesta modalitat (1.007 persones).

Qualsevol persona, treballi o no, estigui en la situació administrativa que estigui, pot sol·licitar assessorament en drets laborals a Barcelona Activa.

Els Punts de Defensa de Drets Laborals estan adaptant-se al nou context i enguany s’ha habilitat un nou canal per sol·licitar aquest assessorament: la inscripció via web a www.barcelonactiva.cat/dretslaborals. La persona interessada ha d’anar a aquesta adreça web i escollir en quina franja vol rebre la trucada d’una advocada laboralista per explicar-li el seu cas i plantejar-li els dubtes que tingui. En cas que la persona no disposi de les eines per fer la inscripció on line, pot trucar al 900 533 175, en horari de 9 a 18 h, de dilluns a divendres, a través del qual es facilitarà la inscripció telefònica.

Amb el decret de l’estat d’alarma el passat 13 de març, els Punts de Defensa dels Drets Laborals van tancar el servei presencial, però van intensificar l’atenció, mitjançant l’assessorament telefònic i l’ampliació d’horaris i dedicació de les advocades laboralistes que atenen les consultes de treballadors i treballadores.

Les consultes ateses des de l’esclat de la crisi del Covid19, han estat en la seva majoria sobre extincions de contracte, ja siguin temporals, com els que suposen els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), o bé sobre altres situacions d’acomiadament. També són moltes les consultes rebudes sobre cobraments d’atur i altres prestacions o indemnitzacions.

Els Punts de Defensa dels Drets Laborals van néixer a finals de 2017 en el marc del Pla de Desenvolupament Econòmic de Ciutat Vella, impulsat per Barcelona Activa i el Districte de Ciutat Vella, amb la visió que no existeix desenvolupament econòmic si hi ha precarietat laboral o si directament hi ha vulneració de drets. El seu objectiu és, doncs, vetllar pel compliment dels drets laborals, mitjançant l’assessorament individual, la sensibilització ciutadana i les formacions grupals. El projecte pilot va resultar un èxit i en els següents anys es va replicar a Nou Barris i a Sants-Montjuïc, de la mà d’aquests Districtes i en col·laboració amb les entitats sociolaborals de cada territori i organitzacions sindicals. Al 2019 es van atendre 1.007 persones en assessoraments individuals i 665 en assessoraments grupals.

Tot i néixer amb aquesta mirada territorial i de proximitat, els Punts de Defensa dels Drets Laborals estan oberts a qualsevol persona -visqui on visqui, treballi on treballi i tingui la situació administrativa que tingui- que necessiti assessorament en matèria de drets laborals. Advocades laboralistes l’assessoren sobre la seva situació, si s’està produint o no vulneració de drets i com defensar-los. Els Punts ofereixen també assessorament a persones, entitats i empreses contractants sobre drets i normativa laboral.

Informació relacionada al web del Punts de Defensa dels Drets Laborals de Barcelona Activa.