Ravalopoly, una experiència interactiva i amb retorn social, per reactivar l’economia del Raval

divendres, 2 juliol, 2021 - 12:39

REACTIVACIÓ ECONÒMICA. L’APP de recorreguts interactius eXplorins ha posat en marxa "Ravalopoly - El barri està en joc”, una experiència per dinamitzar l’economia del Raval.

L’APP de recorreguts interactius eXplorins ha posat en marxa "Ravalopoly - El barri està en joc”, una experiència per dinamitzar l’economia del Raval en època post-Covid, mitjançant una proposta d’11 rutes interactives amb més de 48 parades diferents, en les que descobrir la història, la cultura, el comerç i la restauració del barri. Els beneficis es destinaran de forma íntegra a diferents entitats socials i culturals del territori.

eXplorins és una plataforma digital de narració i exploració espacial a través de recorreguts per la ciutat, narrats per la comunitat. A través de l’App eXplorins, es poden crear, compartir i (re)descobrir la ciutat i els seus protagonistes -històries, llocs i projectes- a través de rutes temàtiques i aventures interactives. Un cop adquirides les rutes,  es poden recórrer en el moment que més convingui a la persona, utilitzant la geolocalització del mòbil com a guia.

El projecte Ravalopoly, desenvolupat al barri del Raval amb el suport del programa Impulsem el que fas 2020 de l’Ajuntament de Barcelona, dins la modalitat de Turisme responsable i sostenible (i avalat per certificació Biosphere i la xarxa Barcelona +Sostenible), té com objectiu dinamitzar i rescatar la riquesa del Raval, recolzar a la seva comunitat i reactivar l’economia local, per mitjà de rutes interactives disponibles per tota la ciutadania.

En cada ruta es visualitza el mapa del Raval al mòbil, i s’interactua amb l’entorn (offline i online), desbloquejant el contingut multimèdia del barri. Les rutes de l’univers temàtic de Ravalopoly, s’ofereixen sota quatre categories d’experiències per conèixer la història, la cultura, el comerç i la restauració del barri:

  • Història “L’Estirp Secreta” (2 rutes). Es tracta d’una aventura interactiva en la qual es barregen ficció i realitat. És un experiència similar a un Escape room a l’aire lliure, convertint-nos en la jove historiadora Chloe Ravallier, amb la missió d’explorar els llocs històrics del Raval i resoldre endevinalles per avançar en l’aventura i conèixer la història de la família Ravallier.
  • Cultura “Un viatge a la inspiració” (3 rutes). Aquestes rutes porten a descobrir alguns dels espais de cultura i creació més inspiradors del Raval. Es proposa explorar 12 espais (galeries, teatres, sales de concerts, associacions culturals) i descobrir quin artista s’amaga a cada parada.
  • Comerç “Màsters del Comerç” (3 rutes). Es descobreixen les botigues més originals i úniques del Raval mentre es resolen proves i endevinalles per avançar en l’aventura. Amb aquesta experiència es donen a conèixer les històries d’alguns dels comerciants més diferencials del barri i els aprenentatges sobre la seva experiència.
  • Gastronomia “Super Tapas Brothers” (3 rutes). Aquesta experiència diferent de les altres, proposa el concepte de bar com a espai de joc. Es proposa jugar a 12 trivials a través del mòbil, que es desbloquejaran a 12 bars i locals gastronòmics del barri. Cada trivial tindrà una temàtica diferent i permetrà aprendre moltes més curiositats sobre el Raval.

El llançament de les primeres rutes (les de la categoria Història) es va celebrar en un acte d’inauguració a la Filmoteca de Catalunya a finals de maig. Al llarg del mes de juny s’han activat les categories de Cultura i Comerç i el proper 8 de juliol ja estaran disponibles les rutes Gastronòmiques.

El preu de cada ruta individual de Ravalopoly té un preu de 4,99€ i s’ofereixen packs per les 2 rutes d’Història per 8,99€ i per les 3 rutes de Cultura, de Comerç i de Gastronomia per 12,99€ cadascuna. Però cal destacar que tots els beneficis recaptats de Ravalopoly es destinaran íntegrament a les següents entitats del Raval, d’aquesta manera, es contribueix a reactivar l’economia del barri i ajudar a la seva comunitat:

  • Associació d’Ajuda Mútua d’Immigrants a Catalunya (AMIC): beneficis de les Rutes d’Història
  • Forn de teatre Pa’tothom: beneficis de les Rutes de Cultura
  • Fundació Surt: beneficis de les Rutes de Comerç
  • El Chiringuito de Dios: beneficis de les Rutes de Gastronomia

Per tenir més informació, es pot descarregar l’APP eXplorins (Google Play i App Store), consultar el web www.explorins.com/ i el blog  blog.explorins.com

Enllaç al vídeo promocional https://www.youtube.com/watch?v=hgbaY8F87J4

També han elaborat una revista, que ja està a la venda a les llibreries La Central i del CCCB, així com a algunes cafeteries i comerços del barri. Es pot adquirir també online a la botiga virtual de La Central: https://www.lacentral.com/search/?g=ravalopoly