Barcelona acull el primer simposi internacional sobre restauració sostenible

Quan

19/11/2018

Barcelona acull per primer cop un simposi internacional centrat en l’economia circular i la sostenibilitat en els restaurants de la ciutat. Una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Barcelona i organitzada per les associacions professionals Barcelona Restaurants Sostenibles y Restaurantes Sostenibles i que es desenvolupa dimarts 20 de novembre. Barcelona és pionera com a ciutat que promou el debat i la reflexió sobre l'aplicació de mesures en favor de la sostenibilitat en la restauració.

Al llarg de 2017 i també durant aquest any, s’han realitzat cursos de formació als restaurants, bars i cafeteries d’arreu de la ciutat sobre pràctiques sostenibles, pràctiques que han tingut lloc als mercats municipals. El simposi té l’objectiu de donar a conèixer les experiències dels restauradors i de les associacions per posar-les en comú i obrir-ne el debat. Des de l’Ajuntament de Barcelona es vol posar en valor la sostenibilitat i l’economia circular en el sector de la restauració, metes que també s’han fixat altres sectors d’activitat econòmica.

Professionals i empreses

La jornada compta amb la participació de professionals, empreses i restaurants, que transmetran les seves contribucions en favor d’un sistema alimentari més circular. Els ponents participants són Nick Jeffries, analista d’Ellen MacArthur Foundation; Jesús Pagán, President de Foodtopia; Stephan Martínez, de Moulinot France; Roser Asensio i Fabio Gambirasi del restaurante Mala Hierba; Inedit Markel Cormenzana del restaurante Lluerna; Constance Lambert, de Winnow Solutions; Josep Novell de Cafés Novell; Bárbara Navarro de HappyAgua;  Ramón García de Vayoil Textil; José M. Vallés de Tarpuna i Marta Beltrán de Rezero.

El programa s’estructura en dues sessions, d’acord amb els treballs d’Ellen MacArthur Foundation, que dinamitza el projecte Cities&Circular Economy for Food: com assolir l’autosuficiència alimentària a les grans ciutats, atorgar a xefs i restaurants un protagonisme singular en matèria de sostenibilitat, i com assolir que els residus es converteixin en recursos. Les sessions s’acompanyen de casos i experiències.

Qüestions essencials

L’economia circular és un concepte econòmic relacionat amb la sostenibilitat. L’objectiu és procurar que el valor dels recursos, materials d’elaboració i productes finals es mantinguin en l’activitat econòmica al màxim de temps possible i es minimitzi la generació de recursos.

La Fundació Ellen MacArthur estudia a la UE les qüestions derivades de l’economia circular en relació amb l’alimentació a les grans ciutats. Entre altres temes clau que es desenvoluparan al simposi hi ha: la presentació d’iniciatives que contribueixin a l’autosuficiència alimentària de les ciutats, a més del foment de l‘oferta de productes de proximitat per circuits curts, l’anàlisi de la viabilitat de crear cuines centrals a barris d’alta densitat de població que garanteixi, amb provisió de productes de proximitat, l’elaboració de menjar de baix cost i alt valor nutritiu, sempre a partir de tecnologies que fan possible l’eficiència (estalvi) energètic i un menor deteriorament mediambiental (envasos o residus per exemple).