Botigues que són plató de cinema: “Moixaines” i el curtmetratge “23J”

Quan

15/05/2018

Les botigues de Barcelona també fan de plató per al cinema. S’ofereixen com a escenari per a la filmació d’històries gràcies a la iniciativa “Barcelona Shopping&Shooting” de la Fundació Barcelona Comerç. Una idea que uneix el comerç local i el cinema amb la realització de curtmetratges.

Moixaines, una botiga del cor de Sant Andreu oberta fa tres anys i que ven productes d’alimentació i complements per a mascotes, amb servei de perruqueria i veterinari, és un dels establiments que va participar a l’última edició d’aquest concurs exprés cinematogràfic. El curt que s’hi va rodar, titulat “23J”, obra de “Finde Creativo”, va obtenir el premi Hermes al millor curtmetratge. Però el procés que va unir la botiga, l’equip i la història a explicar va fer uns quants tombs abans de materialitzar-se.

La propietària de Moixaines, la Xandra, és una comerciant decidida a participar i a col·laborar amb totes les iniciatives de promoció del comerç que es posen en marxa al seu carrer –Pons i Gallarza- i al seu barri –és a tocar del carrer Gran de Sant Andreu- per part de l’eix comercial. També està inscrita en el programa educatiu “El Comerç i les Escoles” i periòdicament rep a nens i nenes, habitualment de P3 a P5, que venen a conèixer la botiga i la feina del comerciant. Com que es tracta d’un establiment dedicat a les mascotes, es pot veure com funciona la perruqueria i el bany, el servei veterinari i els articles per a animals.

L’equip “Finde Creativo” està format per  un grup de fotògrafs, estudiants de cinema, maquilladores, actors i actrius, dramaturgs, infermers, informàtics, mestres de primària, dissenyadors, planificadors de mitjans, pèrits cal·lígrafs, pallassos i showmans. I a tots els agrada explicar històries.

Canvi de botiga

Tenien assignat un establiment però, a pocs dies de fer la filmació, es va produir un canvi en la localització de la botiga i els organitzadors els van indicar que finalment seria Moixaines. L’Alfredo Vieira, membre de l’equip tècnic i també un dels actors del curt, explica que el canvi d’emplaçament va portar a elaborar un nou guió en molt poc temps, encara que la botiga els va resultar “inspiradora”.

El concurs estableix que tots els equips tenen només 5 dies per rodar i produir el seu treball, amb una temàtica que decideix l’organització. El dia que comencen a rodar se’ls assigna una paraula, diferent en cada cas, que han d’incorporar a les seves històries, i naturalment, filmar a les botigues participants, que en l’última edició van ser un centenar de diferents eixos comercials de la ciutat.

Els membres de “Finde Creativo” havien trobat la història que finalment explicarien, presentada com un fals documental amb gossos que compartien protagonisme junt amb els actors. La paraula que van rebre per al seu treball: rancor.

El compte enrere el van superar amb èxit, ja que van resultar guanyadors del premi Hermes al millor curt i va ser emès per la televisió barcelonina Betevé. Ja són veterans perquè en altres edicions del concurs, aquest equip van guanyar el premi a la millor direcció i a la millor fotografia. Aquest any, en la pròxima edició, formaran part del jurat i presentaran un treball com a convidats. La Xandra, per la seva banda, ja està treballant en la parada que muntarà per a la Mostra de Comerç que les botigues de l’eix comercial de Sant Andreu faran el primer cap de setmana de juny.

Dos dels quatre animals que surten al curtmetratge –“Neula i Boira”, dues gossetes petites- són de la Xandra. Les altres dues - “Sòcia” i “Chloe”- són de clientes. “La clau va ser la implicació de la botiga” subratlla l’Alfredo. Durant el rodatge –un dia sencer- la Xandra es va encarregar que tot estigués a lloc i que els animals estiguessin tranquils. Contenta amb el final d’aquesta aventura, també reivindica més ressò per a les botigues participants al concurs. I com que no us podem explicar més detalls sobre el film, millor us convidem a veure el curtmetratge “23J”.

Vegeu el curtmetratge “23J”. Per Finde Creatiu. Botiga: Moixaines.

Premi Hermes al millor curtmetratge del concurs “Barcelona Shopping&Shooting” 2017 de la Fundació Barcelona Comerç. 

 

 

 

Curtmetratge: “23 J" 

Botiga: Moixaines

Concurs Barcelona Shopping & Shooting