Es posa en marxa a l’eix Besòs la moneda “rec” per dinamitzar el comerç

Quan

03/07/2018

Aquest mes d’octubre es posa en marxa a 10 barris de l’eix Besòs la moneda “rec” (Recurs Econòmic Ciutadà), en el marc de la prova pilot que s’hi du a terme i en el marc d’un projecte europeu més ampli que vol afavorir el comerç de proximitat, independent i arrelat. És un sistema d’intercanvi ciutadà complementari i paritari a l’euro que permet fer els pagaments entre el mòbil del client i el mòbil de l’establiment de forma instantània, fàcil i sense costos.

Vuitanta-sis comerços i parades de mercats participen en aquesta experiència, els primers que s’han donat d’alta per acceptar el pagament en recs. Qualsevol persona que ho desitgi pot bescanviar euros per recs i utilitzar-los en els comerços de l’Eix Besòs que l’acceptin, disponibles en el mapa de la pàgina web del rec i també en l’aplicació mòbil.

Amb el rec, s’afavoreix que els diners es quedin en el territori, amb la idea de fomentar l’economia, el comerç i les relacions de proximitat, i que aquests diners es gastin als barris, als seus comerços i establiments. Amb aquesta mesura es vol contribuir a la vitalitat econòmica i comercial d’aquest territori, afavorir el petit comerç local, independent, arrelat i evitar, alhora, la desertització comercial dels carrers.

Es donen d'alta els primers comerços i parades

Pel que fa als establiments que accepten el pagament amb recs, s’han fet les primeres vuitanta-sis altes de comerços i parades de mercats municipals amb la implicació de les associacions comercials i dels 3 districtes corresponents. Això suposa que hi ha una mitjana de 8-10 parades/comerços de barri que s’han adherit en un primer moment a la xarxa i ja accepten la compravenda en recs. Un projecte pilot que anirà ampliant-se a la resta de comerços de proximitat dels 10 barris que formen l’Eix Besòs.

Els mercats i les associacions comercials han assumit un paper destacat en el llançament del rec, per tal d’assegurar les necessitats bàsiques que es volen cobrir amb el pagament del 25% del Suport Municipal d’Inclusió en recs.

En concret es treballa amb les entitats comercials de la Zona Nord (Ciutat Meridiana, Vallbona, Torre Baró), Roquetes i Trinitat Nova, del districte de Nou Barris; Trinitat Vella, Baró de Viver i Bon Pastor, del districte de Sant Andreu i les dels barris de Verneda-La Pau i Besòs-Maresme, de Sant Martí. Una àrea amb més de 100.000 habitants, un 7% del total de la ciutat, i amb unes rendes molt per sota de la mitjana.

Moneda digital

El “rec” és una moneda digital, basada en la tecnologia blockchain, que s’utilitza a través d’una aplicació mòbil per fer pagaments de forma instantània, fàcil i sense costos. Per poder adherir-se a la xarxa rec, només caldrà descarregar-se l’aplicació “rec Barcelona” a través de Google Play i donar-se d’alta com persona usuària, particular o professional.

Els i les usuàries del rec poden gastar-los en els comerços i les entitats que l’acceptin. A més, els comerços i les entitats podran fer compres al barri i oferir avantatges, ofertes o promocions per fidelitzar els seus clients. D’aquesta manera s’anirà expandint l’ús del rec i es multiplicaran els beneficis pels barris.

El rec neix del projecte B-MINCOME

El rec neix en el marc del B-MINCOME, un projecte pilot d’innovació urbana i social molt més ampli que ja està en marxa i que compta amb el suport econòmic de la Unió Europea. El passat mes de desembre, 950 nuclis familiars (amb un total de 3.761 persones) dels 10 barris de l’Eix Besòs, van començar a rebre el Suport Municipal d’Inclusió (SMI), en un projecte cofinançat per la Unió Europea que pretén comprovar fins a quin punt la introducció de rendes mínimes garantides i universals pot ser útil per reduir els indicadors de pobresa i dinamitzar socioeconòmicament zones concretes de la ciutat. Ara, 315 d’aquests usuaris (una de cada tres famílies) ja rebran cada mes un 25% d’aquest suport en recs per avaluar quin impacte té en el comerç del barri la seva compra per cobrir les necessitats bàsiques.

Ja s’ha realitzat el primer pagament del 25% del Suport Municipal d’Inclusió (SMI) en recs als 315 usuaris del projecte B-MINCOME que han rebut la formació sobre el funcionament de l’aplicació del rec. Un total de 42.590,39 recs que aquest mes començaran a circular en aquests 10 barris de l’Eix Besòs.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha afirmat que “juntament amb entitats comercials i veïnals posem en marxa una mesura molt innovadora, una moneda ciutadana, complementària al euro que és una eina fonamental per reforçar el comerç de proximitat, per aconseguir fidelitzar clients amb el comerç de proximitat i evitar la desertització dels barris i aconseguir que les despeses de la ciutadania no vagin només a les grans superfícies o al comerç electrònic”.

Disposeu de més informació sobre la moneda ciutadana al web www.rec.barcelona