Ja es poden presentar projectes d’activitat econòmica per als primers Baixos de Protecció Oficial de Ciutat Vella

Un total de 9 locals municipals buits dels barris del Raval i del Casc Antic del districte de Ciutat Vella de Barcelona podran acollir activitats relacionades amb el comerç de proximitat i l’activitat econòmica sostenible i plural. L’Ajuntament ja ha obert el termini perquè tothom que tingui un projecte de dinamització per a aquests espais pugui presentar la seva proposta.

Es tracta de locals situats als baixos de diversos immobles. Són espais de protecció oficial i per tant tenen un lloguer per sota del preu de mercat. L’objectiu d’aquesta iniciativa és dinamitzar econòmicament els locals i d’aquesta manera contribuir a evitar la gentrificació i el monocultiu econòmic. L’experiència s’inscriu en el Pla de Desenvolupament econòmic impulsat pel districte de Ciutat Vella i per Barcelona Activa. Podeu consultar les bases al web de Ciutat Vella.

Els locals podran utilitzar-se el pròxim mes de setembre i està previst que durant l’any 2019 s’incloguin altres 5 locals. Els Baixos de Protecció Oficial (BPO) són una nova forma de protecció i promoció dels usos econòmics i comunitaris d’interès ciutadà al districte, molt arrelada a la vida veïnal.

La iniciativa pretén promoure una economia plural, diversa i sòlida a Ciutat Vella que prioritzi les necessitats de les persones, una economia que atengui necessitats específiques del veïnat o dels treballadors i les treballadores o que desenvolupi una activitat compatible amb la vida sostenible i quotidiana del barri. Aquestes són les prioritats a fomentar:

 • Treball de cures i serveis a les persones.
 • Intervencions comunitàries.
 • Comerç local de proximitat.
 • Consum responsable.
 • Projectes culturals.
 • Petita producció urbana.
 • Economia circular.
 • Coneixement i innovació.

Espais d'informació

Si sou una societat limitada, cooperativa, associació, fundació, persona o empresari/a a títol individual o altres formes jurídiques i esteu interessats en el programa, us convidem als següents espais informatius:

 • Setmana de Portes Obertes dels locals. Del 9 al 13 d'abril.
  Els locals es podran visitar cada dia, franja matí o tarda, des del dilluns 9 d'abril i fins al divendres 13 d'abril. Hi haurà informadors a cada establiment per acollir els i les interessades i fer una visita al local. Trobareu els horaris i adreces de cada establiment al calendari adjunt o a través d'aquest enllaç.
 • Jornada informativa. Dijous 12 d'abril, a les 14 h, a Foment de Ciutat (carrer del Pintor Fortuny, 17-19).
  En aquesta sessió es detallarà el projecte i es resoldran els dubtes i preguntes dels interessats i les interessades al programa. S'haurà de confirmar l'assistència mitjançant el correu electrònic bpociutatvella@bcn.cat
 • Servei d'atenció personalitzada. Fins al 18 de maig, a Foment de Ciutat (carrer del Pintor Fortuny, 17-19).
  Una tècnica de l'Ajuntament us atendrà personalment a les oficines de Foment de Ciutat per resoldre possibles dubtes i preguntes dels interessats i les interessades al programa. Per concertar una visita podeu adreçar-vos al correu electrònic bpociutatvella@bcn.cat

El termini per a la presentació de les sol·licituds és el pròxim 18 de maig de 2018 a les 15 h. Es poden fer presencialment a l'oficina de Foment de Ciutat (carrer del Pintor Fortuny, 17-19), els dilluns i dimecres, de 8 a 18 h, i els dimarts, dijous i divendres, de 8 a 15 h. Per a més informació, podeu contactar a través del correu electrònic bpociutatvella@bcn.cat.

Ubicació dels locals

Els locals que es posaran a disposició de la ciutadania per iniciatives emprenedores o projectes que ja estan en funcionament impulsats per entitats o empreses compten amb una superfície d’entre 21’61 m2 fins als 78’93 m2, i es troben ubicats a:

- Carrer Francesc Cambó, 18-36.

- Carrer Sant Pere Mitjà, 65.

- Carrer Sant Ramon, 1.

- Carrer Comerç, 38.

- Carrer Robadors, 35-37.

- Carrer Sant Ramon, 6 (local 1).

- Carrer Sant Ramon, 6 (local 2).

- Carrer Carretes, 29.

- Carrer Assaonadors, 26.

Lloguer assequible en dues modalitats d'arrendament

Els lloguers seran assequibles i sempre estaran per sota del preu de mercat. Es parteix d’un preu de 8 euros/m2 el primer any, 10 euros/m2 el segon any i 12 euros/m2 el tercer any. A partir d’aquell moment, els preus s’aniran actualitzant segons l’IPC i s’adapta a factors com l’atractivitat de la zona i altres característiques del local, Així, l’adjudicatari del local de 21’61 m2 començarà pagant 172’88 euros i el tercer any el lloguer serà de 259’32. 

Les cessions es faran en dues modalitats d’arrendament:

- Modalitat A: període màxim de 7 anys (5 anys prorrogables per un termini màxim addicional de 2 anys). Activitats que ofereixen productes i serveis necessaris per al veïnat i/o les persones que treballen a Ciutat Vella i dels quals hi ha poca oferta. 
- Modalitat B: període de 2 anys, prorrogable un any més fins a 3 anys. Activitats que no ofereixen pròpiament béns i serveis per a veïnat i treballadors amb poca oferta actual, però que són projectes econòmics que fomenten l’economia plural i sostenible necessària per al barri, tal i com recull el PDE de Ciutat Vella.