L’Ajuntament adquirirà locals a Ciutat Vella per al comerç i l'economia sostenible

Quan

1/8/2018

Amb l’objectiu de dinamitzar econòmicament locals situats en baixos a Ciutat Vella per destinar-los a un ús de comerç de proximitat i d’activitats econòmiques sostenibles, l’Ajuntament de Barcelona invertirà 1,5 milions d’euros per a la compra i la rehabilitació d’espais d’aquestes característiques en els barris del Raval Sud i Gòtic Sud.

L’adquisició de locals comercials al districte de Ciutat Vella es fa a través d’un concurs públic. Dels 1,5 milions d’euros, 1,1 seran per a la compra de locals i 400.000 per a la rehabilitació dels nous espais de titularitat municipal. Cal subratllar que aquests espais se sumaran als 8 de la primera convocatòria de Baixos de Protecció Oficial (BPO).

Es tracta també d’una acció que ha de permetre lluitar contra la gentrificació comercial i veïnal i el monocultiu econòmic. El concurs es divideix en tres lots, un dels quals és específic per a finques en mal estat de conservació, amb la idea que l’Ajuntament pugui incidir en la seva rehabilitació com un copropietari més de l’edifici.

Amb aquesta iniciativa, els propietaris de locals comercials que estiguin interessats a vendre’ls els podran presentar a concurs. El termini finalitza el 26 d’octubre. L’Ajuntament ha establert un sistema de puntuació per ordenar les propostes que es presentin i així adquirir els locals que obtinguin la màxima puntuació.

Característiques dels locals

Per tal que els locals puguin ser adquirits, no han de tenir càrregues ni activitats, disposar d’una superfície d’entre 30 i 150 metres quadrats, que siguin accessibles directament des del carrer i que no es trobin en situació de ruïna, o que la rehabilitació superi el rati de reforma previst a les bases del concurs. Cada local només pot presentar una oferta i una mateixa persona propietària pot oferir a la venda més d’un local.

Un servei d’atenció personalitzada, situat al carrer Pintor Fortuny, 17-19 (seu de Foment de Ciutat) atendrà les persones interessades i els oferirà la informació i l’assessorament que necessitin (s’aconsella sol·licitar cita prèvia). També s’ha habilitat una adreça de correu electrònic - bpociutatvella@bcn.cat - per tal de donar servei als dubtes i aclariments de tothom que hi estigui interessat.

Gòtic Sud, Raval Sud i finques en estat de conservació deficient

El concurs s’ha dividit en tres lots cadascun dels quals fa referència a un àmbit geogràfic. El primer, LOT 1, comprèn el Gòtic Sud, delimitat pels carrers Ferran i Jaume I, Via Laietana, Àngel Baixeras, Fusteria, Passeig Colom, Parc i Rambla (aquests carrers limítrofs queden fora del concurs). Alguns carrers s’han considerat principals: la plaça Reial, carrer Escudellers, plaça George Orwell, carrer de n’Arai, Avinyó, Josep Anselm Clavé, Ample, Gegants, Ciutat, Regomir i Marquet. Es destinaran un total de 500.000 euros per a l’adquisició de locals d’aquest àmbit.

Lot 2: Raval Sud, delimitat pels carrers Sant Antoni Abat, Carme, Rambla, Passeig Josep Carner, avinguda Paral·lel i Ronda Sant Pau (aquests carrers limítrofs queden fora del concurs excepte el carrer Carme). En aquest entorn es defineixen 3 zones prioritàries per a la compra que són: Cera-Riereta-Aurora-Rambla del Raval-Sant Rafael-Sant Pacià-Reina Amàlia; Carme-Floristes de la Rambla-Hospital-Riera Baixa; Tàpies-Sant Oleguer-Nou de la Rambla-Rambla-Portal de Santa Madrona-Avinguda Paral·lel-Arc del Teatre-Santa Madrona. Els carrers qualificats de principals són: Sant Antoni Abat, Carme, Hospital, Rambla del Raval, Junta de Comerç̧, Sant Pau, Sant Oleguer, avinguda Drassanes i Nou de la Rambla. En total, es reserven 450.000 euros per a aquest àmbit.

Lot 3: locals situats en finques ubicades en determinats carrers del Raval Sud i el Gòtic Sud amb estat de conservació́ molt deficient. En aquest cas i, com a prova pilot, es destinaran 150.000 euros. Els carrers inclosos són la part superior d’en Robador, Picalquers, Malnom, d’en Roig, Vistalegre, Aurora, Sant Pacià, Riereta, Guàrdia, Arc del Teatre, Lancaster, dels Salvador, Sant Climent, Correu Vell, Gignàs i Escudellers Blancs.

Adjudicacions de 8 locals BPO després de l’estiu

Passat l’estiu, l’Ajuntament de Barcelona ha previst adjudicar els 8 locals municipals de la primera convocatòria de BPO que es va fer mitjançant concurs i amb l’objectiu d’implementar activitats relacionades amb el comerç de proximitat i d’activitat econòmica sostenible. Es van presentar 36 ofertes, de les quals 19 són de persones o entitats del districte de Ciutat Vella.