‘Les Corts Comerç 08028’ fa els primers passos per revitalitzar el comerç de Maternitat i Sant Ramon

Quan

24/7/2017

“Les Corts Comerç 08028”. El nom si fa la cosa. El nom i el número. Perquè el codi postal també és senyal d’identitat de la nova i primera associació comercial del barri de Maternitat i Sant Ramon. En actiu des de fa dos mesos, l’associació compta amb una seixantena de comerços que han fet el decisiu pas d’associar-se, cosa que diu molt del seu esperit d’iniciativa. Una altra característica de la nova entitat és que no només agrupa establiments comercials sinó també empreses, clubs esportius o restaurants, entre d’altres activitats econòmiques localitzades al barri. 

Perquè associar-se? La pregunta la respon Sònia Serret, vicepresidenta de l’associació: “Per potenciar els teus dret. Junts tenim més força”. I s’han posat mans a l’obra per “fer barri i fer pinya”. El primer que estan fent actualment, en un moment en què comencen a caminar, és aprofitar el camí per donar-se a conèixer. La majoria dels associats són, generacionalment, persones joves, una virtut que han sabut aprofitar per convèncer d’altres participants i que seguiran explotant.

El districte, promotor

Durant l’any 2015 el districte de les Corts va detectar una “debilitació” en la implicació del teixit comercial als entorns de la Maternitat i de Sant Ramon. El Nadal d’aquell any es va fer una enquesta entre els comerciants amb la idea de realitzar un diagnòstic, i ja l’any 2016 es van posar en marxa diverses campanyes de promoció per potenciar el comerç de proximitat. D’altra banda, forma part de la mesura de govern de l’Ajuntament posar en marxa junt amb el sector campanyes de promoció dels avantatges de l’associacionisme comercial.

La situació va portar a emprendre noves accions i es va fomentar la creació d’una associació comercial que apostés per revitalitzar tot el comerç del barri. El naixement de Les Corts Comerç 08028 és fruït d’un procés de debat, d’elaboració d’una estratègia junt amb els comerciants i empresaris. Finalment es va crear la marca i es van concretar els canals de comunicació. La pàgina web, per exemple, serà una realitat al setembre que ve, i mentrestant es donen a conèixer per Facebook i Instagram.

El valor de la formació

Per a la junta de l’associació, la Maternitat-Sant Ramon té moltes possibilitats, sobretot perquè els veïns tenen un perfil de persones que habitualment compren al barri. Per a la Sònia, com per a l’Israel, propietari d’un taller de reparació de motocicletes i vocal de la junta, això no treu que alguns establiments hagin de “reinventar-se i pensar en el segle XXI” i la formació es presenta com una necessitat.

L’Israel és propietari d’un negoci de reparació de motocicletes al cor del barri des de fa cinc anys –Motos Les Corts. Una de les decisions que va prendre va ser formar-se en les activitats que l’àrea de Comerç de l’Ajuntament, junt amb Barcelona Activa, organitzen per a la formació dels comerciants. No només en el terreny tecnològic o del màrqueting sinó també de la reorientació d’una activitat de negoci. I va aprendre a reorientar les seves activitats per tenir nous clients, tot comptant amb les eines que la xarxa d’internet ofereix. “L’actitud ha de ser una altra i això ens està donant ales”, diu l’Israel quan se li pregunta com afrontar l’associacionisme i organitzar activitats de promoció.

Avui té una base de dades formada per uns 1.800 clients dels quals prop de la meitat són habituals. Organitza promocions comercials des de la seva pàgina web i a través de les xarxes socials Facebook i Instagram, a més que inverteix en publicitat a la xarxa mitjançant empreses que canalitzen les accions publicitàries. Els antics fulletons impresos s’han transformat en petits anuncis digitals que l’han ajudat a donar-se a conèixer entre els seus clients, la majoria veïns del barri.

La Sònia, junt amb altres dues sòcies, van crear recentment una empresa de serveis per internet: basuniv.com. Posa en contacte a estudiants universitaris d’arreu del món amb famílies o persones que disposen d’una habitació a Barcelona per procurar-los una estada en condicions, fins i tot amb un acompanyament de supervisió periòdica de la prestació del servei. “És l’antítesi de Airbnb –subratlla-, perquè ens encarreguem de la gestió integral de l’estada dels universitaris i supervisem el procés, fem contractes, treballem directament amb els propietaris, amb famílies amfitriones, també amb gent gran que ofereix part de casa seva”. De moment, ja han donat servei a una desena d’estudiants i han començat a contactar amb centres universitaris altres països. 

Una veu forta per defensar el comerç local 

David Castaño és propietari del restaurant “La Nueva Marquesa” al barri. Abans tenia “El Cafè de la Marquesa” a poca distància d’on és ara. Al seu restaurant ofereix cuina de mercat, està satisfet del canvi realitzat i forma part de l’associació com a empresari. Ben convençut que cal una acció que posi en valor el comerç del barri, creu que una de les accions més importants a fer és la vessant comunicativa (i publicitària) dels negocis i establiments. Com la Sònia, opina que cal una veu forta per defensar i promoure el comerç del barri. El seu negoci es comunica per les xarxes socials com ara Facebook i fa inversió publicitària en una coneguda plataforma que posa en contacte els usuaris amb l’oferta de restauració de Barcelona. El millor d’aquesta acció, segons explica, és que “els mateixos usuaris fan les valoracions”.   

Mentrestant, la Junta ja està pensant en la campanya de Nadal. Per començar van provar si era possible trobar el número 08028 que forma part del cor de la marca “Les Corts Comerç” entre el llistat de números de la Loteria Nacional. I l’han trobat. Una idea que amb una comunicació definida pot resultar engrescadora. Això i organitzar, entre d’altres activitats, excursions a peu pel barri amb els veïns per redescobrir carrers, places i de passada els seus comerços, i activitats per a la pròxima edició de la festa major.

Recentment han impulsat un acord amb el Club Mediterrani i l’associació de discapacitats visual B1B2B3 per facilitar l’exercici de la natació a les instal·lacions del club per part de persones amb discapacitat visual.  És un projecte social important, però n’hi ha més. Per potenciar l’associacionisme entre comerciants i empresaris, i amb l’ajut del districte i de l’Ajuntament, es promou l’adscripció dels negocis al Pla de Sostenibilitat de l’Ajuntament, que implica descomptes sobre la taxa d’escombraries a qui formi part de l’associació comercial.

Hi ha un bulliment d’idees en el si de la junta i mentre cerquen el finançament necessari per fer accions, prossegueixen amb la idea que quants més associats, millor. La Sònia explica que al barri hi ha molts petits negocis del sector serveis instal·lats als baixos de molts dels edificis de la zona, activitats empresarials - des d’una assessoria fins a la seu d’un despatx d’advocats, per exemple- que també són importants tenir-les en compte a l’hora de promoure i enfortir l’activitat econòmica al barri. A més, es vol que l’ADN de l’associació integri els conceptes de solidaritat, inclusió i sostenibilitat.

Les Corts Comerç 08028
Les Corts Comerç 08028
Les Corts Comerç 08028
Les Corts Comerç 08028
Les Corts Comerç 08028