Llibres i veïns fan pinya a ‘La Carbonera’

Quan

2/10/2018

“Portes obertes? Fem braços oberts! A tothom que ha picat a la porta de la llibreria, els hem dit veniu i fem coses”.  Qui així s’expressa és la Carlota Freixenet, que junt amb la Mar Redondo i l’Aitor Moreno, formen la cooperativa que gestiona la llibreria del Poble-sec 'La Carbonera’ (c/Blai, 40). Tots tres es van conèixer a la fira “Literal”, dedicada a les idees i llibres radicals. De les seves coincidències i aspiracions en va sorgir la idea de crear el seu projecte professional: una llibreria. El pròxim 28 d’octubre en farà un any.

Com que el carrer a on està situada ‘La Carbonera’ és sols per a vianants, el trànsit de persones amunt i avall és generós. Deu el seu nom al magatzem de carbó que hi havia originàriament al local que ocupa i destaca entre els molts bars i restaurants del carrer que, en la seva gran majoria, competeixen per atreure clients amb una sorprenent varietat de pinxos arrenglerats a les barres. “Els veïns es van posar molt contents quan els vam dir que obriríem una llibreria, ja que es pensaven que seria un altre bar”, apunta la Carlota, que sosté que van escollir el barri perquè feia temps, més de vint anys, que necessitava una llibreria.

Un cop van obrir les portes, van començar a construir relacions amb el barri: amb els Diables i els Castellers, els centres cívics, amb altres cooperatives com la llibreria Raposa o la Lleteria, la plataforma Som Paral·lel, el centre de recerca històrica del Poble-sec, i per descomptat amb les biblioteques, amb la de Sant Antoni-Joan Oliver, i amb la ‘Francesc Boix’, que està a dos passos i avui comparteixen un club de lectura. De fet, els castellers, pel que explica la Carlota, ja han fet seva la llibreria com a punt de trobada. Complicitats.

Estrena amb el projecte "El Comerç i les Escoles"

Al local de Blai, 40, la llibreria s’obre als veïns perquè puguin debatre sobre el barri, apunta la Mar. També es relacionen amb les escoles i reben la visita d'alumnes, tant petits com adolescents. Per a l’actual nou curs, s’estrenen amb el projecte educatiu “El Comerç i les Escoles”, que convida els nois i les noies a descobrir la ciutat a través del comerç de proximitat.

Amb el creixement, és habitual que arribi el moment de l’estirada. I això és el que han fet. Dijous 4 d’octubre s’estrenen a la sala Apolo, on organitzen la presentació del llibre “La gestió del caos”, d’Aleix Salvans, a la sala 3. Quan l’espai de 'La Carbonera' es queda petit s’amplien els horitzons a l'altra banda del Paral·lel.

Creuar l'avinguda, tant des de Sant Antoni com des del Poble-sec cap a l’altra banda, és un petit gran pas. Perquè trenca amb el tòpic barceloní de l'allunyada relació entre els dos barris veïns.

Un "ring" de poesia

Al llarg de l’any, 'La Carbonera' organitza activitats cada setmana algunes de les quals són presentacions literàries, d’altres són lectures promogudes pels diferents clubs que han obert, i també n’hi ha en què es fa el salt a la prosa. Fa uns mesos, la llibreria va organitzar un animat “ring” de poesia, amb una gran participació de públic. El feminisme ha estat un eix en moltes de les activitats. Per convicció, com assenyalen la Carlota i la Mar.

Quant a llibres venuts, han descobert que els infantils es venen més regularment del que es pensaven, que la narrativa té més pes que l’assaig i que la poesia desperta més interès que no imaginaven.

Ara, ultimen els preparatius de les activitats que hi haurà els pròxims mesos, on no faltaran els vermuts dominicals, que van camí de convertir-se en un “clàssic” amb gran poder de convocatòria. Diu la Mar que els matins dels diumenges, potser perquè evoquen un gran moment de relaxació, els autors que conviden accepten participar-hi de més bon grat. Els dilluns, que tradicionalment són durs de pair, la llibreria és tancada. Una estratègia que els funciona, a partir d’entendre una llibreria com un espai que va més enllà de vendre llibres, que és lloc perquè la cultura, mot de considerables accepcions, tingui el protagonisme que es vulgui.