Nova edició de les activitats “El Comerç i les Escoles” per al curs 2017-2018

Quan

2/10/2017

Tot és a punt perquè es posin en marxa les activitats del programa “El comerç i les escoles” del curs 2017-2018. Noves i més visites guiades als comerços de la ciutat, un joc –el geocaching- amb normes renovades i amb la participació dels establiments comercial emblemàtics, a més de tallers pràctics que volen donar rellevància al valor de la compra responsable. Són algunes de les novetats d’aquesta edició en la qual els centres escolars encara són a temps de fer la inscripció per a les activitats previstes. El termini finalitza el pròxim 16 d’octubre. 

El programa “El Comerç i les Escoles” comprèn 4 activitats principals en què participen els alumnes dels centres escolars de la ciutat de Barcelona i els establiments comercials, una part dels quals són comerços considerats “emblemàtics”: visites guiades a botigues, tallers sobre consum responsable, el premi Punt de Llibre i el joc “geocaching”.

Visites guiades

Aquest nou curs s’han organitzat un total de 62 botigues guiades -12 més que el curs passat- a comerços arrelats al barri en què els estudiants entren en contacte amb el comerç de proximitat i els oficis. És una activitat adreçada a nois i noies a partir de 3 anys (des d’educació infantil, primària, secundària obligatòria i post obligatòria). El nombre màxim d’alumnes per visita és un d’un grup de classe. Les visites es faran en els mesos de novembre  de 2017 i gener, febrer març i abril de 2018.

Es proposa als alumnes que coneguin la diversitat del comerç de la ciutat i els seus comerciants, els seus oficis i els productes, junt amb la seva elaboració. Amb aquesta idea es fan tallers pràctics per conèixer les activitats a les botigues, magatzems i obradors. Per exemple, en l’edició d’aquest any hi participa un comerç d’impressió 3D (Boloberry) que explicarà als alumnes com la innovació tecnològica ha permès una transformació radical de la impressió d’objectes, amb una experiència pràctica inclosa. En la presentació de les activitats, Bartolomé Criado, president de l’associació de comerciants del Turó Park, va subratllar com les visites guiades constitueixen una gran oportunitat per fer conèixer els establiments comercials als joves i que aquests s’adonin del seu pes per al manteniment no només del teixit comercial sinó de la riquesa econòmica de la ciutat.  

Tallers sobre consum responsable

El propòsit d’aquesta activitat és que els estudiants coneguin de primera mà qüestions generals de comerç i consum i reflexionin sobre la necessitat dels béns que s’adquireixen. És una invitació a la pràctica d’un consum sostenible, solidari i de proximitat. Els tallers tindran lloc els mesos de novembre i desembre de 2017. Hi poden participar alumnes de 6è  de primària, secundària obligatòria i i postobligatòria. Aquest curs s’han organitzat quatre tallers: 

1.- Necessito el que compro? A través del joc es vol que els alumnes aprenguin sobre aspectes com ara compra compulsiva davant d’una compra reflexionada; es dóna un pressupost fictici que els joves hauran d’administrar per fer les seves compres. 

2.- Com comprar millor amb criteri responsable? Avui hi ha un nou consumidor més tecnològic, compromès i expert. S’hi aborden els hàbits de consum de la societat actual i als tallers se simula la creació d’un producte que ha de satisfer les necessitats dels consumidors actuals.

3.- Sobirania alimentària, de proximitat, responsable i sostenible. ¿Es pot recuperar la nostra biodiversitat agrícola en un món en què el sistema alimentari, basat en la producció i amb una més gran dependència del mercat global, prima la uniformitat davant la qualitat? Conscienciació i una activitat pràctica amb propostes de recuperació de productes hortícoles.

4.- Etiquetatge i segells en l’alimentació. Es tracta d’aprendre dels codis que incorporen les etiquetes dels productes i els símbols amb què s’acompanyen. Una via per acostar-se als identificadors de proximitat, ecològic i de qualitat. Els alumnes crearan etiquetes de productes a partir de les informacions que se’ls facilitaran. 

Premi Punt de Llibre

Amb la participació dels centres educatius i la col·laboració dels comerciants, amb motiu de la Diada de Sant Jordi de 2018, les botigues dels eixos comercials de Barcelona s’ompliran de punts de llibre dissenyats per nois i noies dels diferents cicles educatius i es lliuraran a tots els ciutadans.

El tema centrals dels dibuixos és el comerç de proximitat explicat a través del llenguatge plàstic. Entre totes les propostes que es presentin, un jurat triarà una selecció i s’editaran tants punts de llibre com dibuixos premiats. 

Geocaching (Geoemblemàtics)

És un joc en què nois i noies descobreixen els comerços emblemàtics, els seus productes i els comerciants que els atenen amb l’ajut de la tecnologia. L’ús del GPS és important per fer la cerca dels tresors ocults que hi ha arreu de la ciutat, ben a prop de comerços emblemàtics barcelonins. Pensat per a alumnes de cicle superior d’educació primària i primer cicle d’ESO. Una aplicació per a dispositius mòbils com la que podeu veure a les fotografies fa de guia i acosta els participants cap al seu objectiu.

És una activitat que es treballa primer a classe i després a l’espai públic de la ciutat. Cal fer recerca, per exemple sobre continguts històrics, arquitectònics i paisatgístics. I si fins ara eren els alumnes els que s’encarregaven d’amagar una petita càpsula o “geocatxé” que conté informació sobre un comerç emblemàtic barceloní que un altre persona (o grup) ha de descobrir, aquest curs els joves adquiriran un paper detectivesc perquè seran ells els qui hauran de descobrir on s’amaguen les càpsules. Una via per despertar la imaginació, la creativitat i les ganes d’aprendre a través de la participació en un joc que té milers de seguidors arreu del món. L’experiència subratlla el valor que els comerços emblemàtics representen per a una ciutat, ja que són un element diferenciador de la ciutat i transmeten una cultura pròpia que no es troba enlloc més.

Disposeu de més informació i d’accés a les inscripcions al web Comerç i Escoles.

Nova edició de les activitats “El Comerç i les Escoles” per al curs 2017-2018
Nova edició de les activitats “El Comerç i les Escoles” per al curs 2017-2018
Nova edició de les activitats “El Comerç i les Escoles” per al curs 2017-2018