Projecte pilot a Gràcia per dinamitzar el comerç i fomentar-ne l’associacionisme

Quan

26/07/2018

Al districte de Gràcia s'ha posat en marxa un projecte pilot que té com a objectiu fomentar i enfortir l’associacionisme entre el comerç arreu del districte al mateix temps que es vol millorar la dinamització comercial tot posant en relació el comerç amb les activitats que dia a dia protagonitzen les entitats i les institucions gracienques. Amb una visió comunitària. És una iniciativa impulsada pel districte de Gràcia i la Direcció de Comerç.

Des de fa uns dies, els membres de la cooperativa “Teixint connexions”, responsable de portar a la pràctica el projecte, han començat a mantenir trobades amb membres de diferents associacions de comerciants, per informar-los dels nous passos que s’estan fent, dels objectius de futur i dels beneficis que persegueix la nova iniciativa.

Des del districte es preveu que al llarg dels pròxims quatre mesos es puguin posar en marxa ja unes primeres accions, sobretot a partir del pròxim mes de setembre, i que s’estableixin d’altres fins a finals d’any. La meta, més enllà d'uns primers resultats, és sobretot treballar per crear les bases d’un nou model de relacions entre el comerç i la vida comunitària de Gràcia, com s’apunta des del districte.

Creació de vincles amb les altres entitats de Gràcia

De fet, de l’objectiu prioritari, que és el d’incrementar el número de comerços associats, es pretén establir un vincle amb altres entitats. Actualment, a Gràcia, hi ha 24 associacions representatives del comerç, amb un nivell d’associacionisme del 30% dels establiments, en un districte en què el teixit associatiu, en general, té tradicionalment una gran fortalesa pel seu dinamisme.

La idea de dinamitzar el comerç amb una visió comunitària respon a la voluntat d’aprofitar la riquesa de la vida associativa de tot Gràcia no només per a un benefici mutu sinó també per emprendre noves activitats de dinamització que vagin més enllà de les tradicionals, com ara les promocions habituals. Es tracta de visualitzar el paper del comerç en la vida del barri, segons s'apunta des Teixint Connexions.

Els membres de la cooperativa “Teixint Connexions” han participat anteriorment en altres experiències comunitàries a Gràcia, per exemple en el món de l’educació. Amb el coneixement de què disposen sobre el territori, plantegen establir una xarxa que uneix el comerç amb la resta d’entitats i activitats que s’organitzen arreu del districte, des de les educatives fins a les culturals o esportives, per exemple.

El treball de contacte amb les associacions comercials que s’està realitzant aquests dies coincideix també amb una fase prèvia de la iniciativa en què es realitza una diagnosi de la situació com a punt de partida, així com una anàlisi de l’entorn, i que servirà per dotar una “caixa d’eines”, com es defineix des del districte, que pugui aprofitar el comerç.

El carrer d'Astúries
Activitat comercial a la Travessera de Gràcia
El carrer Gran de Gràcia