Restaurants de premi: “Bendita Helena”, una proposta gastronòmica amb “comfort food”

Quan

17/7/2018

És un dels tres restaurants que aquest any han estat guardonats amb el premi Barcelona Restauració. El jurat va reconèixer el “Bendita Helena”, al districte de Les Corts, com el millor restaurant en la categoria local Notori o Innovador. I és que la seva cuina, que les seves propietàries Valerie i Ana prefereixen dir-li “flexitariana” –vegana, sense renunciar a aliments com el peix- és un concepte de cuina que aposta i sobretot defensa la cuina tradicional, sense aliments processats, amb ingredients de temporada, de proximitat i qualitat. També l’anomenen “comfort food”. 

“És menjar sa, amb productes frescos i de temporada, i a més, procurem que amb el nostre servei els clients se sentin com a casa”. Així expliquen la Valerie i l’Ana la idea de “comfort food”. La major part del menú és vegà, i s'hi ofereixe. propostes gastronòmiques d’altres cuines d’arreu del món. Amb combinacions de verdures, proteïnes vegetals, fruites, cereals i llegums. L’Ana, que exerceixi de xef, presumeix de no haver repetit cap plat des que van obrir. De dilluns a divendres fan menú. I el cap de setmana, un “brunch” servit fins a les 4 de la tarda.

Aterratge al món de la restauració

El restaurant, situat al carrer de Galileu, 261, el van obrir fa dos anys. La seva arribada a la restauració és fruit d’una coneixença fortuïta entre les dues propietàries. Valerie havia estudiat enginyeria informàtica i direcció d’empreses. Ana, publicitat. Van arribar a Barcelona fa sis anys des de Veneçola i tenien ganes d’emprendre nous camins. L’Ana va començar a estudiar rebosteria a l’escola Espai Sucre i amb els seus coneixements va fer els seus primers passos en “pastisseria saludable”. Això és segons l’Ana, posar cura i atenció en els productes amb que s’elabora la rebosteria per gaudir de la qualitat: sense productes refinats, amb cura en el sucre, ús de farines integrals, per exemple.

La Valerie es va casar fa quatre anys i va conèixer l’Ana perquè havia participat en el càtering escollit pels nuvis. Li va agradar tant que es va proposar conèixer-la i parlar amb ella sobre la feina que havia fet. De la conversa i de les ganes que totes dues tenien sobre el món de la restauració, va sorgir l’embrió d’un projecte de restaurant.

Assessorament de FIDEM

Van desenvolupar la idea tot comptant amb l’assessorament de la Fundació Internacional de la Dona Emprenedora (FIDEM) per elaborar un pla de negoci. El local, un espai d’uns 50 metres quadrats aproximadament, el van trobar per internet durant la seva recerca per Barcelona i el van reformar elles mateixes fins que van trobar la identitat que buscaven. Van fer servir mobiliari reciclat per a les cadires i les 8 taules de què disposen, dues de les quals són per compartir entre diversos clients. És acollidor i tot està aprofitat per treure el màxim partit.

Es diu Bendita Helena per confluència d’un desig, el de l’Ana, perquè volia que en el nom del local hi constés “Bendito”, i per un nom, el d’Helena, que és part del nom compost de la Valerie. Com diu la dita, el pa es va ajuntar amb les ganes de menjar. O "la confabulació de l’univers", segons els agrada de dir.

És una proposta innovadora, diferent, entre l’oferta en restauració del barri de Les Corts. I encara que el temps transcorregut és curt, han aconseguit una clientela fidel. A més, van emprendre un nou repte, un “coffe-house” al carrer Morales, a l’espai Coocció, que també és coworking per a cuiners professionals. És un local on esmorzar, dinar amb una proposta “lunch bowl”, servida en bols, a preus assequibles, i berenars. Amb la mateixa filosofia i esperit gastronòmic que al local principal.