Sant Andreu convida a redescobrir comerços i espais històrics amb una aplicació al mòbil

Quan

25/09/2018

 

  • Una aplicació al mòbil amb rutes a peu geolocalitzades: “Sant Andreu té molt punts” proposa set itineraris temàtics arreu del districte que expliquen la història i la personalitat dels seus barris a través dels espais urbans, arquitectònics, parcs, botigues, art sacre, indians o el passat industrial i rural.

Descobrir Sant Andreu, des dels comerços centenaris al passat rural i industrial del districte. És el que proposa l’aplicació “Sant Andreu té molts punts...” per al telèfon mòbil amb l’objectiu de convidar tothom a conèixer la memòria històrica del districte a través de set rutes temàtiques que destaquen diversos espais vinculats a diferents èpoques.

L’aplicació, disponible per a dispositius amb sistemes Android i iOS, proposa itineraris a peu geolocalitzats per punts d’interès paisatgístic, patrimonial i cultural, amb descripcions de cada espai i amb el suport de mapes i realitat augmentada. Gràcies a software com el bluetooth i la geolocalització, a mesura que s’avança per cada ruta i als punts d’interès, l’usuari rep una notificació al mòbil amb tota la informació.

La ruta de Sant Andreu ofereix els següents itineraris:

  • Art Sacre a Sant Andreu del Palomar
  • Comerços singulars
  • Indians
  • Jardins, Parcs i Vies d’Aigua
  • Memòria històrica
  • Nucli Antic
  • Patrimoni industrial i arquitectònic

Una seixantena de punts per visitar

Són més de seixanta punts que es poden visitar. Cada ruta està plantejada com un passeig amb el suport del mòbil, perquè l’aplicació ofereix a partir d’un vídeo introductori tots els detalls, per exemple, del patrimoni arquitectònic, des d’edificis modernistes a antigues fàbriques.

L’art sacre que conserven tres parròquies (Sant Andreu de Palomar, Sant Pacià i el santuari de Sant Josep Manyanet) revela detalls de pintures murals i mosaics, alguns dels quals són obra d’un jove Gaudí. L’itinerari sobre el patrimoni industrial és una capbussada al passat obrer i destaca les grans indústries andreuenques, de Fabra i Coats a la Pegaso, espais que avui són parcs o centres culturals.

De comerços centenaris, el districte en dóna moltes evidències: la cansaladeria Puig, que conserva un casquet de bomba incrustat a la façana, la Casa Rusca (1906, moda), la impremta Baltasar (1861), les farmàcies Guinart (1896), Clapés (1863) i Franquesa (1842), la fleca Girabal (1909) i el forn Can Tur (1888), la plaça Mercadal –amb el mercat ara en remodelació-, o els bars Versalles (1915) i Colòmbia ( 1913).

L’itinerari Indià mostra una part del districte on l’any 1898, després de la independència de colònies espanyoles caribenyes, els protagonistes van ser els emigrants catalans que retornaven a Barcelona. Alguns “indians” es van establir a Sant Andreu, i van fer les seves cases, com ara la Villa Jazmines, que es conserva. Els noms de carrers i places amb topònims cubans són testimoni d’aquell temps. La ruta pels jardins i vies d’aigua mostra el lligam d’espais verds vinculats a les canalitzacions i repartiment de l’aigua.

L’aplicació és gratuïta i es pot consultar en tres idiomes (català, castellà i anglès). Disposeu de més informació sobre els espais històrics del districte a la pàgina web “Coneix el districte de Sant Andreu” i de la ciutat a “Rutes per la ciutat”.