Exposicions. Mostra de gairebé dos-cents originals del creador d’icones com ‘Astro Boy’, ‘La princesa Caballero’ o ‘Kimba’.

“Osamu Tezuka, el Déu del Manga” presenta gairebé dos-cents originals de l’artista japonès Osamu Tezuka, conegut com a Déu del Manga per l’aportació que va fer a la vinyeta japonesa.

Tezuka és un creador imprescindible per entendre l’evolució del manga després de la Segona Guerra Mundial i també un dels autors de còmic més importants de tots els temps.

El 1947 el seu manga Shin Takarajima (publicat en castellà com La nueva isla del tesoro) va esdevenir un èxit. La seva obra va sorprendre perquè tenia una narrativa visual molt innovadora, que s’inspirava en el cinema i l’animació i que aportava una velocitat i un moviment poques vegades vistos en un còmic.

La influència de Tezuka va ser molt important en una sèrie d’autors que van liderar la indústria del manga en les dècades següents: noms com el duet Fujiko Fujio (creadors de Doraemon), Shotaro Ishinomori o Yoshihiro Tatsumi. I els mangues d’avui dia encara en tenen influències.

Algunes de les seves creacions són Astro Boy, La princesa Caballero o Kimba, el león blanco, autèntiques icones del manga i també de l’animació japonesa. També va treballar en obres de caràcter més adult: Adolf, Buda, Fénix, i un dels seus últims grans personatges, el cirurgià Black Jack.

Planificar


Gairebé uns 200 originals de l'artista japonès Osamu Tezuka, conegut com a Déu del Manga per la seva aportació a la vinyeta japonesa, es podran veure en aquesta mostra que dona a conèixer l'obra d'un creador imprescindible per entendre l'evolució del manga després de la Segona Guerra Mundial, i també un dels autors de còmic més prestigiosos i prolífics en l'àmbit mundial.

Tot i que el manga forma part de la gran família del còmic, una sèrie d'elements estètics i narratius l'identifiquen amb el còmic fet al Japó. Osamu Tezuka va donar forma al manga modern quan va començar a publicar manga poc després de la guerra. El 1947, el manga Shin Takarajima (publicat en castellà com a La nueva isla del tesoro) es va convertir en un èxit. Se'n van vendre més de 400.000 còpies, en una època on comprar manga era un luxe. La seva obra va sorprendre per una narrativa visual molt innovadora, que s'inspirava en el cinema i l'animació, i que aportava una velocitat i un moviment que poques vegades s'havien vist en un còmic. Eren històries llargues i amb gran desenvolupament, que es van batejar com a story-manga, que contrastaven amb el manga d'humor, explicat en poques pàgines o vinyetes.

Aquesta obra i les següents van tenir un gran impacte en molts lectors que van decidir convertir-se ells també en mangaka: autors de manga. La influència de Tezuka va ser molt important en tota una sèrie d'autors que acabarien liderant la indústria del manga en les següents dècades: noms com el duet Fujiko Fujio (creadors de Doraemon), Shotaro Ishinomori (autor amb el rècord Guinness de pàgines de còmic publicades) o Yoshihiro Tatsumi (un dels autors principals del gekiga), així ho van reconèixer. I, a dia d'avui, en les creacions més actuals, encara n'hi ha ressons.

Astro Boy, La Princesa Caballero o Kimba, el león blanco, autèntiques icones del manga i també de l'animació japonesa, són algunes de les seves creacions. Poc temps després, començaria a treballar en obres de caràcter més adult: Adolf, Buda, Fénix, i un dels seus últims grans personatges, el cirurgià Black Jack.

Osamu Tezuka es va guanyar a pols el títol de Déu del Manga, va popularitzar gèneres i va revolucionar l'animació japonesa. Probablement és un dels autors de manga més coneguts arreu del món, i sense cap mena de dubte dels més admirats per la crítica. Aquesta exposició suposa una oportunitat única per veure de prop les seves creacions i poder conèixer i admirar l'obra d'un dels autors de còmic més importants de tots els temps.

#mangabarcelona

A la inauguració d'aquesta exposició comptarem amb la presència del director de cinema Macoto Tezuka, fill de l'autor, i que forma part de la direcció actual de Tezuka Productions. Al llarg dels anys, Macoto Tezuka s'ha dedicat a supervisar les adaptacions i altres derivats de l'obra del seu pare, i ell mateix s'ha encarregat de dirigir-ne alguna adaptació.

Aquesta exposició forma part de l'acord de col·laboració entre FICOMIC i el Museu Nacional d'Art de Catalunya, gràcies al qual s'ha produït l'exposició Corto Maltés de Juan Díaz Canales i Rubén Pellejero o la més recent El Víbora. Comix contracultural. Amb aquest nou projecte FICOMIC i el Museu Nacional continuen treballant per difondre el cómic i fer visibles les relacions que existeixen entre les diferents arts.

Exposició produïda per FICOMIC, gràcies a l'estreta col·laboració del Museu Nacional d'Art de Catalunya i Tezuka Productions i el Festival de la Bande Desinneè d'Angulema.

Error del Plànol BCN
No s’ha pogut carregar Plànol BCN degut a la configuració errònia dels paràmetres.

Museu Nacional d'Art de Catalunya

Adreça:
C Mirador Palau Nacional, 6*10
Districte:
Sants-Montjuïc
Barri:
El Poble-sec
Codi postal:
08004
Població:
Barcelona