Associació Professional del Mercat del Llibre Dominical de Sant Antoni

PREMIS MERCATS DE BARCELONA - JORDI MAYMÓ

Premi a la millor iniciativa col·lectiva

Després de vuitanta anys d’història rebre el premi és un gran reconeixement. És com una injecció per a nosaltres i per al món cultural en general, sobretot després de les obres de remodelació”. Així s’expressa la presidenta de l’Associació Professional del Mercat Dominical del Llibre de Sant Antoni, Fuensanta Garcia, després de rebre el Premi Comerç de Barcelona en la categoria Mercats de Barcelona - Jordi Maymó a la millor iniciativa col·lectiva. El jurat ha valorat la tasca que duu a terme l’associació adaptant-se als nous temps sense renunciar a l’essència del mercat, tot donant al visitant un valor afegit a aquest singular espai de trobada barceloní. 

Després de vuitanta anys d’història i d’un bon grapat d’anècdotes viscudes, un centenar de paradistes continuen cada diumenge en aquest espai considerat el mercat de llibres més gran d’Europa que, a més, està tot just remodelat. “Aquí hi pots trobar de tot: llibres, postals, videojocs… fins i tot allò que no sabies que buscaves”, exclama Fuensanta. “Ara els passadissos són més amples i el passeig més agradable: tot és més clar. Després de les obres hem vist que, a més de gent nova, molta gent que havia deixat de venir, ha tornat. Ens sorprèn, per exemple, el jovent”. 

Promocionar la cultura a través de cicles de xerrades, lectures poètiques i fins i tot concerts és un dels elements que el jurat ha valorat a l’hora d’entregar-li el guardó, i també el fet de preservar l’essència del mercat històric. Fuensanta Garcia transmet aquesta essència quan recorda anècdotes viscudes: “No t’imagines la de gent que s’emociona trobant records antics dels pares o avis, primeres edicions o postals d’època. Fins i tot fa poc es va trobar un original de Dalí!”.