Establiments emblemàtics

Content groups
Content 1

 

Amb el pas dels segles, els carrers de Barcelona han vist créixer un teixit comercial ric, divers i ambiciós. Avui, alguns dels establiments que van aixecar la persiana fa molts anys encara continuen oberts. Són testimonis del passat de la ciutat, però també un valuós patrimoni cultural que l’Ajuntament de Barcelona vol preservar i promoure. Per això, el 26 de febrer de 2016, el Plenari del Consell Municipal va aprovar definitivament el Pla Especial de protecció de la qualitat urbana. Amb el títol Catàleg de protecció arquitectònic, històric i paisatgístic dels establiments emblemàtics de la ciutat de Barcelona, les seves pàgines recullen una detallada llista d’establiments de la ciutat que són únics, singulars i que tenen un gran valor patrimonial. Són els establiments emblemàtics.

Content groups
Content 4

Més de 200 establiments emblemàtics

Avui, a Barcelona, hi ha catalogats 209 establiments emblemàtics. Sovint, es tracta de negocis centenaris que han conservat la seva activitat original sense canviar mai de local. Tots ells són un símbol de ciutat i una expressió de la identitat comercial de Barcelona. Però també són espais plens de singularitat, bellesa artística i qualitat comercial, fet que els converteix en un atractiu de gran valor tant per al veïnat com per al turisme que visita la ciutat.

 

 boto

 

Objectiu: preservar-los i promocionar-los

Per impulsar-los i preservar-los, l’Ajuntament de Barcelona també ha aprovat la Mesura de govern per a la preservació i la promoció dels establiments emblemàtics a Barcelona (2021-2024), un document que vol donar resposta als nous escenaris que amenacen el comerç emblemàtic, amb quatre grans objectius: 

1. Impulsar la preservació i la promoció dels comerços emblemàtics.

2. Posicionar Barcelona com a referent de ciutat que preserva el seu comerç emblemàtic.

3. Articular mitjans i eines per conèixer la seva situació i poder dur a terme polítiques locals. 

4. Fer partícips els establiments emblemàtics de les polítiques municipals de l’àmbit del comerç de proximitat per tal de garantir-ne la competitivitat. 

Per tal de promocionar-los i donar-los a conèixer entre la ciutadania de Barcelona, s’ha creat la Ruta dels Emblemàtics, un portal on gaudir de les icones comercials i turístiques creades al llarg dels segles i que avui constitueixen un valuós patrimoni alhora que un actiu cultural i turístic de primer nivell que cal preservar i difondre. La Ruta dels Emblemàtics és un projecte del Fons d’Imatges del Comerç de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona. 

 

boto

 

Recursos i serveis municipals al seu abast

Els comerços emblemàtics són un dels grans elements patrimonials de Barcelona i contribueixen a configurar un model de ciutat sostenible, que aposta per la convivència i la cohesió social. Per això, l’Ajuntament impulsa diverses accions en els àmbits de la promoció i la difusió, així com en la restauració i la seva conservació. Pots consultar-los tots, aquí.

 

boto

 

Rutes històriques “Redescobrint Ciutat Vella”

La iniciativa, coordinada per la productora Fuera de Campo amb el suport del Districte de Ciutat Vella, forma part de l’estratègia de recuperació i dinamització del petit comerç i restauració de la zona.

Les rutes, que es realitzaran entre els mesos de novembre i gener, busquen sortir del circuit turístic habitual i tornar a descobrir el patrimoni més singular i pròxim dels barris a través dels seus establiments històrics, on a més es podrà gaudir d’activitats úniques.

Com en les edicions anteriors, es tracta de cinc rutes mensuals, dues al barri del Raval i una a cada barri restant. Les rutes tenen una durada de 2 hores, i es realitzen els dissabtes al matí, d’11 a 13 hores, o els dijous a la tarda, de 18 a 20 hores, en el cas de la ruta pel Raval sud.

Com a novetat, enguany s’ha apostat per la inclusió i la varietat lúdica en les rutes amb noves dinàmiques. Així, durant el mes de novembre es duran a terme les rutes guiades convencionals, mentre que durant el mes de desembre s’inclourà interpretació de les explicacions a la llengua de signes, i finalment durant el mes de gener es realitzaran rutes teatralitzades on actors vestits d’època seran els encarregats de guiar els participants a través de la història.

Les places son limitades, i cal fer inscripció prèvia al web: http://www.redescobrintciutatvella.com

Calendari de rutes

Novembre:


 • 4 de novembre – Gòtic

 • 11 de novembre – Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera

 • 16 de novembre – Raval sud
18 de novembre – Barceloneta

 • 25 de novembre – Raval nord

Desembre:


 • 2 de desembre – Gòtic

 • 9 de desembre – Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera

 • 14 de desembre – Raval sud

 • 16 de desembre – Barceloneta

 • 16 de desembre – Raval nord

Gener:


 • 13 de gener – Gòtic

 • 13 de gener – Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera

 • 18 de gener – Raval sud

 • 20 de gener – Barceloneta

 • 27 de gener – Raval nord

 

Content groups
Content 2

I Jornada Internacional de Comerç Emblemàtic en Ciutats Europees

El 7 de març de 2023, Barcelona va acollir la I Jornada Internacional de Comerç Emblemàtic en Ciutats Europees, amb l'objectiu de crear estratègies conjuntes per preservar el patrimoni comercial europeu. En el marc d'aquest esdeveniment, les ciutats de Barcelona, París, Roma i Lisboa van signar la Declaració de Barcelona sobre la preservació i la promoció dels establiments comercials emblemàtics. El document, que es va lliurar a l'eurodiputat Marcos Ros, demana impulsar una aliança municipal per a la preservació i protecció d'aquest tipus d'establiments mitjançant una governança compartida i liderada des dels governs locals.

L'acte va comptar amb la presència de ponents nacionals i internacionals referents en la matèria, així com amb la participació institucional del Parlament Europeu. Alhora, les persones assistents van poder visitar una exposició sobre establiments emblemàtics; descobrir les conclusions de l'informe del grup europeu de treball sobre ciutats europees i comerç i conèixer casos de bones pràctiques que s'estan duent a terme a Barcelona, Roma, Lisboa i París en aquest tipus de negocis. La jornada es va cloure amb un reconeixement a la figura de Maya Ruíz Picasso, molt vinculada al comerç emblemàtic.

Content groups
Content 3

Galeria d'imatges

Jornada establiments emblemàtics
Jornada establiments emblemàtics
Jornada establiments emblemàtics
Jornada establiments emblemàtics
Jornada establiments emblemàtics
Jornada establiments emblemàtics
Jornada establiments emblemàtics