Ajuntament i Generalitat proposen al govern espanyol que el comerç de Barcelona pugui atendre sense cita prèvia

15/05/2020 - 11:07 h

DESCONFINAMENT. La mesura, que està a l'espera de l'aprovació per part del govern espanyol, entraria en vigor el dilluns 18 de maig i suposaria un nou avançament de la ciutat cap al desconfinament, entrant en una "fase 0 avançada".

El comerç de Barcelona podria començar a atendre la seva clientela sense cita prèvia a partir del dilluns 18 de maig. La proposta, que ha estat consensuada entre l'Ajuntament de Barcelona i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, és ara a l'espera de ser autoritzada pel govern espanyol i suposaria l'entrada de Barcelona a la fase batejada com a "fase 0 avançada", un estadi a mig camí entre la fase 0 i 1. "El sector comercial està fent una molt bé la feina i està prenent mesures eficaces per protegir i autoprotegir-se", ha explicat Alba Vergés, consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya.

L’Ajuntament de Barcelona i el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya han consensuat demanar al govern espanyol l’autorització perquè el comerç de la ciutat pugui atendre la ciutadania sense cap sistema de cita prèvia. Així ho ha anunciat Alba Vergés, consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, en una compareixença conjunta amb Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, i Meritxell Budó, consellera de presidència i portaveu del govern. Concretament, la mesura s’emmarca dins les accions dissenyades conjuntament per les dues administracions amb l’objectiu de proposar al govern espanyol l’entrada de Barcelona i la seva àrea metropolitana a una nova fase de desescalada anomenada “0 avançada”. 

En el cas de ser aprovada pel govern espanyol, la fase 0 avançada implicaria permetre, entre altres qüestions, l’obertura dels comerços sense necessitat de cita prèvia. “El sector comercial està fent una molt bé la feina i està prenent mesures eficaces per protegir i autoprotegir-se”, ha explicat Vergés per justificar la petició. “L’acció suposa seguir avançant en el desconfinament, però sempre de forma prudent”, ha apuntat Colau.

La reobertura de terrasses, aviat

Malgrat que la proposta de la nova fase 0 avançada no inclou la reobertura de les terrasses dels bars i restaurants de la ciutat, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat que “s’estan fent esforços” per tal d’aconseguir el permís de reobertura pel dilluns 25 de maig. “Som conscients que el sector de la restauració ocupa molts milers de llocs de treball a la ciutat, però també que juga un paper emocional i social importantíssim -ha recalcat-. Donen vida als barris de la nostra ciutat”, ha dit.

Més enllà dels efectes sobre el comerç, la proposta de la nova fase 0 avançada també inclou la reobertura del servei de préstec de les biblioteques, el funcionament dels museus i de les activitats de culte religiós amb un terç del seu aforament habitual, l’ampliació de la presència a les vetlles funeràries de fins a 10 persones i la reobertura d’escoles i centres educatius per fer-hi exclusivament tasques de desinfecció o administratives.