Barcelona impulsa la Capitalitat Europea del Comerç de Proximitat

18/01/2023 - 13:17 h

INICIATIVES. El Parlament Europeu ha aprovat la Capitalitat Europea del Comerç de Proximitat, una proposta de Barcelona Comerç i Vitrines d’Europe, amb el suport de totes les institucions i administracions. La ciutat presentarà la candidatura per ostentar-la.

El Parlament Europeu ha aprovat la proposta presentada per Barcelona Comerç i Vitrines d’Europe de crear la Capital Europea de Comerç de Proximitat. A la votació que ha tingut lloc a Estrasburg han assistit la regidora de Comerç, Montserrat Ballarín, el president de Barcelona Comerç, Salva Vendrell, acompanyat de diversos presidents i presidentes dels eixos comercials de proximitat de Barcelona, així com una delegació de Vitrines d’Europe. El Plenari del Consell Municipal ha aprovat una Declaració Institucional relacionada amb la futura candidatura de la ciutat per esdevenir la primera seu d’aquesta iniciativa.

Durant la presentació de la moció al Parlament, la presidenta del Comitè de Peticions del Parlament Europeu, Dolors Montserrat i els eurodiputats Jordi Solé, Jordi Cañas i Ernest Urtasun han demanat públicament a la Comissió Europea, la primera Capitalitat del Comerç de proximitat per a Barcelona, que iniciarà els tràmits per ser-ho. Barcelona Comerç amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Gobierno de España, s’ha refermat en la seva intenció de presentar la candidatura de Barcelona per assumir la primera Capitalitat Europea del Comerç de Proximitat.

La Capitalitat contribuirà a assegurar la supervivència d’un model de ciutat europea amb barris revitalitzats capaços de preservar una manera de viure més sostenible, i allunyar-nos de la desertització comercial que amenaça no només la identitat de les ciutats d’Europa, sinó la cohesió social entre els veïns i veïnes del territori. La Capitalitat dota, a més, al comerç de proximitat d’entitat i identitat pròpia davant les administracions europees.

El Plenari aprova una Declaració Institucional

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat una Declaració Institucional relacionada amb la recentment aprovada Capitalitat Europea del Comerç de Proximitat i amb la futura candidatura de la ciutat per esdevenir la primera seu d’aquesta iniciativa. El text manifesta el compromís de l’Ajuntament de Barcelona per continuar treballant, conjuntament amb els impulsors del sector comercial i amb altres institucions públiques i privades, per aconseguir que Barcelona sigui la primera ciutat que aculli la Capitalitat, així com que esdevingui la seu de l’Oficina Tècnica. A més, també recull el desig de tots els grups representats al Consell Plenari de seguir oferint tot tipus de suport, inclòs l’econòmic, per assolir els objectius contemplats en aquest document.

La declaració expressa l’orgull com a ciutat pel reconeixement oficial a nivell europeu de la Capitalitat, que ha de ser una oportunitat per reconèixer el passat i present del comerç de Barcelona i explicar-lo al món. Un comerç de qualitat, innovador, especialitzat, professionalitzat, atractiu; un comerç amb vocació de treball en xarxa amb altres comerços i un comerç compromès amb l’entorn veïnal. Promocionar, fomentar i enfortir el model comercial de cara al futur, peça clau per la creació de riquesa i llocs de feina, però també per humanitzar l’urbanisme, generar convivència i seguretat, així com vertebració i identitat de ciutat.

Finalment, s’agraeix a la Fundació Barcelona Comerç, a Vitrines d’Europe i a la resta d’agents implicats, la seva iniciativa i esforç per aconseguir que Europa hagi reconegut la Capitalitat Europea del Comerç de Proximitat.

Incentius i implicacions pressupostàries europees per al comerç de proximitat

La moció aprovada avui per l’Eurocambra contempla incentius i implicacions pressupostàries europees i l’acord per promoure l’acollida anual per part d’una ciutat europea d’un any d’activitats informatives, divulgatives i formatives dirigides a la ciutadania i als comerciants per posar en valor el comerç local, afavorir la seva competitivitat i ancorar una dinàmica de vida urbana que li és pròpia a la identitat europea de les seves ciutats i els seus ciutadans.

Tanmateix, la moció de la Capitalitat Europea del Comerç de Proximitat recull la petició, expressa, del Parlament a la Comissió Europea perquè aquest presenti propostes concretes sobre recursos i implicacions pressupostàries que contribueixin directament als reptes als quals s’enfronta el sector minorista local. També insta a la Comissió a donar suport i que ajudi activament a l’ecosistema del petit comerç, alleugerant les càrregues administratives relacionades amb la seva activitat i, que potenciï, encara més, la promoció del comerç local amb l’objectiu de reforçar la dimensió urbana de la política de cohesió, ja que és un sector clau per a les economies locals i regionals. Aquí en podeu llegir més informació.