Çukor, artesans del dolç

Darrere el taulell: Çukor. Çukor és una botiga i un obrador artesà d'elaboració de dolços. Un comerç que s'obre també a la comunitat a través el programa educatiu "El comerç i les escoles".

És una botiga, un taller i un obrador artesà de dolços. Çukor són Peter Sandor i Enmanuel Abraham, un hongarès i un bretó que es dediquen al que més els agrada: fer caramels, bombons, gominoles, núvols, confits de xocolata i especialitats de rebosteria. Ara fa dos anys van obrir la seva botiga al cor de la ciutat, al carrer Palau, 5, i van ampliar les seves activitats tot organitzant tallers per a tots els públics, també, per a les escoles barcelonines.

Encara que la xocolata regna a la seva cuina, la propera innovació serà l’elaboració i venda de crepes. Enmanuel recull les tradicions bretones a l’hora d’elaborar-les i al mateix temps es proposa innovar. De fet, els dos artesans són creatius en el món dels dolços.

Personalitzen els caramels i les gominoles, tant a l’hora de cuinar -amb noms i logotipus- com quan toca pensar en l’embolcall. Van decidir crear tallers perquè creuen que era la continuïtat lògica del seu negoci, però sobretot, segons explica Peter, perquè és la manera d’entrar en contacte directe amb el públic.

Amb el programa educatiu “El comerç i les escoles”

La seva relació amb la comunitat els va portar a obrir les portes de l’obrador a les escoles barcelonines. Com que participen en el projecte educatiu “El Comerç i les Escoles”, periòdicament reben la visita d’infant i joves que, durant una hora, es converteixen en aprenents en la preparació dels dolços. I surten del taller amb la seva piruleta de xocolata, núvols i caramels.

També ofereixen el seu espai a altres escoles que els demanen organitzar tallers i activitats relacionades amb els programes curriculars.

Pel que fa als tallers oberts al públic, les seves propostes pel que fa a la xocolata els ha portat a fer-ne un sobre les xocolates del món, i xocolateria creativa infantil. Organitzen i acullen activitats per a aniversaris infantils, i amb els adults, fan tallers a la carta. “Cuinem davant la gent i el públic hi participa. Ho fem junts, i a més després, tothom s’emporta la seva creació”, apunta Peter.

És clar que els adults, com els infants, també tenen tirada per la xocolata, ja que el taller que té més demanda és el de bomboneria i trufa. També és possible fer joguines amb dolços i amb trufes o  fer terrissa amb lletres de caramel. L’experiència dels tallers es basa en la gamificació: aprenentatge a partir del joc.

Crepes de tradició bretona

De les seves arrels bretones, l’Enmanuel ha començat a experimentar amb les crepes a l’obrador en el que serà el pròxim producte que oferiran als seus clients. L’olor a vainilla és un poderós reclam per afavorir l’entrada de clients a la botiga.

Mentre treballa en quins seran els farcits, explica que també havien pensat -i no ho han descartat- elaborar el Kürtöskalács -un pastís títpic hongarès que es cuina sobre un cilindre. En aquest cas, la canyella serà l’atracció portes enfora.

Tots dos asseguren que a la cuina del seu obrador, les pressions són les mínimes. “El treball, dur i eficaç, com no pot ser d’una altra manera. Però sense la pressió amb la que s’acostuma a pensar que hi cal posar. Som artesans”, puntualitza Peter.