El premi Punt de Llibre 2022 ja té guardonats i guardonades

25/04/2022 - 08:23 h

PREMIS. Els guardons, organitzats dins el programa 'El comerç i les escoles', han distingit 28 punts de llibre il·lustrats per alumnes. Dels 8 punts guanyadors, se n'han editat 200.000 còpies, que els comerços repartiran gratuïtament.

El premi Punt de Llibre 2022 ja té guanyadors i guanyadores. S'han donat a conèixer en un acte celebrat aquest dijous, 21 d'abril, al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona. Dels punts de llibre guanyadors de cada categoria se'n faran 200.000 còpies, que es repartiran gratuïtament als comerços de la ciutat a partir d'aquest 23 d'abril, coincidint amb la diada de Sant Jordi.

Durant l’acte, Montserrat Ballarín, regidora de Comerç i Mercats, Consum, Règim Interior i Hisenda, ha destacat la importància del comerç de proximitat per omplir de vida els barris. En aquest sentit, la regidora ha agraït la implicació de tots els alumnes que han participat enguany al concurs, però especialment als centres educatius i als comerços que cada any fan possible dur a terme activitats com aquestes. “A Barcelona tenim un comerç de proximitat molt ric i divers. Amb el programa ‘El comerç i les escoles’, creem vincles entre els nens i nenes i el comerç de barri”, ha destacat. 

Precisament, els guardons s’emmarquen dins aquest programa, una iniciativa impulsada per la Direcció de Comerç, Restauració i Consum que des de 2006 posa en contacte els centres educatius amb el teixit comercial de Barcelona per difondre els valors del comerç de barri entre l’alumnat i fomentar una cultura de consum crític i responsable.

Com a representants dels comerciants de Barcelona, a l’acte també hi han intervingut Pròsper Puig, propietari de la Cansaladeria Puig, i Sergi Piera, propietari de la Casa Piera, dos comerços participants en el projecte. “Quan venen els nens i nenes a la botiga, obren els ulls de bat a bat. Descobreixen que, al comerç de Barcelona, hi ha oficis, futur i comunitat”, ha explicat Puig. Per la seva banda, Piera ha assegurat que “el programa permet ensenyar-los com es treballa en una botiga i posar en valor el petit comerç de la ciutat”.

Els guardonats i guardonades del premi Punt de Llibre 2022 han estat els següents:

  • Finalistes de 3r i 4t d’ESO: Madeleine Fragoso Carvajal, del centre La Salle Comtal; Gala Ordoñez Ortiz, del centre La Salle Horta; Nicole Patricia Cibotaru, del centre La Salle Horta i Aya Bouar, del centre La Salle Comtal.
  • Finalistes de 1r i 2n d’ESO: Shiqi Li, del centre La Salle Horta; Arlette Belina Sarmiento, del centre La Salle Comtal; Danica Elhaine Peñarroya Canson, del centre La Salle Comtal i Irene Sillero Cebadero, del col·legi Sant Lluís.
  • Finalistes d’Educació Especial: Elisenda Oliva Pazo, del Col·legi Paideia; Jan Navarrete Ventura, del Col·legi Paideia; Sara Carod Serrano, del centre Associació Centre Pedralbes i Erik Ruiz Ruiz, de l’Escola Sants Innocents. 
  • Finalistes de cicle superior d’Educació Primària: Paula Rodríguez De Vedruna, del centre Vedruna Immaculada Barcelona; Christian Jay Galima Padua, del centre La Salle Comtal; Ferdaus el Khomssi Yahya, de l’Escola L’Arc de Sant Martí i Walae el Afi Taheri, de l’Escola Els Horts.
  • Finalistes de cicle mitjà d’Educació Primària: Mohamed Ait Bihi El Karte, de l’Escola Rubén Darío; Diana Delshorts Oliver, del centre Vedruna Immaculada Barcelona; Lucía Cobos Durango, de l’Escola Pràctiques i Mario Pérez Pérez, de l’Escola Dovella.
  • Finalistes de cicle inicial primària: Gerard Gómez Gonzalo, de l’Escola Sant Medir; Núria Segura Ferri, de l’Escola Eulàlia Bota; Afia Afroj, de l’Escola Rubén Darío, i Salomé Golosvili, del centre La Salle Comtal. 
  • Finalistes de segon cicle Educació Infantil: Eloisa Uicich Peyloubet, del centre Vedruna Immaculada Barcelona; Blanca Oliveras Felipe, de l’Escola Virolai Petit; Gael Venencia Torres, de l’Escola Pegaso; i Irene Martínez Frank i Alaia Ruiz Navarro, en aquest cas en un treball conjunt, del centre La Salle Horta

Uns guardons amb trajectòria

Al llarg de 15 anys, el programa ‘El comerç i les escoles’ no ha parat de créixer. Avui, està plenament consolidat: des del seu inici, hi han participat més de 43.000 alumnes, uns 160 centres educatius i uns 60 comerços. Durant aquests anys, sempre s’ha treballat en la mateixa direcció i amb la mateixa finalitat: la d’agrair l’esforç a totes les persones implicades en el projecte, les escoles i els alumnes que participen en les activitats, però sobretot als comerciants per obrir les seves portes i ensenyar el seu ofici, ara més que mai, en moments tan difícils com els actuals.

El programa i el guardó permet recordar als infants que els comerciants formen part de la identitat de la ciutat. Ells fan dels barris uns llocs millors i treballen per una societat més sostenible, tot oferint productes de qualitat locals o de proximitat, tenint cura de minimitzar els residus i impulsant un consum responsable. La sostenibilitat que promouen, però, no només és ambiental, sinó també social. Així, el programa busca transmetre als alumnes que els comerciants creen una xarxa de la qual tots formem part. 

Alhora, el programa té la intenció de despertar vocacions entre l’alumnat de cicles superiors, fer valorar la diversitat de comerços del seu entorn, els productes i serveis que ofereixen, redescobrir la ciutat de Barcelona i la seva història i, també, educar per fer un consum crític i responsable. En aquest sentit, el consum és tractat des del vessant emocional, tot analitzant els hàbits de compra o elements que ens animen a comprar mitjançant estratègies de màrqueting i fent reflexionar l’alumnat sobre la necessitat dels béns que es compren. Es pot trobar més informació sobre el programa, aquí.