Nadal 2021: Barcelona es reivindica com a ciutat del disseny amb nous models d’il·luminació al centre de la ciutat

05/05/2021 - 08:39 h

NADAL. Per segon any consecutiu, l’Ajuntament incrementa notablement la inversió municipal en il·luminació nadalenca, passant de l’1.622.000 a 2.057.866 euros, un 24% més. Les entitats de comerç col·laboraran en la il·luminació d'algunes vies.

El Nadal 2021 de Barcelona estrenarà un nou concepte d’il·luminació nadalenca en les principals vies públiques del centre de la ciutat: Plaça Catalunya, Gran Via de les Corts Catalanes i el carrer Aragó. La nova proposta és fruit d’un concurs de disseny que el consistori va posar en marxa el passat mes de febrer i que ha guanyat l’Estudi Antoni Arola. Alhora, per primera vegada, la Ronda Sant Pere tindrà llums de Nadal, i se suma a les vies il·luminades per primera vegada en els darrers anys: Plaça Catalunya, Via Laietana, plaça Urquinaona i Balmes.

L’Ajuntament té la convicció que l’enllumenat nadalenc és una eina clau per contribuir a la recuperació del teixit comercial de la ciutat durant les festes nadalenques. I és també una de les principals demandes del sector comercial de cara a les festes. El consistori inicia la renovació de la il·luminació nadalenca dels carrers del centre tal com es va anunciar fa un any, amb la voluntat d’incrementar la qualitat de la il·luminació, fer instal·lacions que creïn una imatge pròpia de Barcelona associada a la seva marca com a ciutat del disseny i que, a la vegada, entronquin amb els seus valors. En definitiva, perquè la il·luminació nadalenca dels carrers del centre es converteixi en una nova icona de la ciutat.

Per això, juntament amb les entitats representatives del comerç i les entitats de professionals disseny, s’ha fet una tasca de conceptualització, creativitat i actualització del disseny i de la il·luminació per tal que la proposta tingui consistència visual amb la identitat de la ciutat, amb les noves propostes del sector del disseny i amb les necessitats de l’entorn. La proposta que s’instal·larà a Plaça Catalunya, Aragó i Gran Via de les Corts Catalanes vol remarcar el valor d’aquestes vies públiques com a cor i centre neuràlgic del conjunt de la ciutat. En els propers anys, la renovació dels dissenys s’anirà estenent al conjunt de vies públiques del centre i es crearà un relat integral a tota la ciutat que permeti, dins la diversitat, sostenir una mateixa estètica al conjunt districtes.

Increment notable del pressupost per segon any consecutiu

Per segon any consecutiu, l’Ajuntament incrementarà notablement el pressupost destinat a la il·luminació de Nadal. Es passarà d’1.662.000 euros a 2.057.866 euros, és a dir, es destinarà un 24% més. Aquest increment de la inversió es traduirà en diferents iniciatives, com la millora de la qualitat de la il·luminació dels principals carrers del centre, més vies del centre il·luminades o la consolidació d’iniciatives posades en marxa en els darrers dos anys. El pressupost destinat a l’enllumenat dels carrers que s’emmarquen a zones de Pla de Barris s’incrementa dels 89.540 € a 110.000 €; i el destinat a zones on s’estan fent obres de llarga durada dels 72.600 € a 111.000 €.

Vies il·luminades gràcies a la col·laboració amb les entitats de comerç

A banda de les vies públiques il·luminades amb finançament completament municipal, la col·laboració entre el consistori i les entitats representatives del comerç de la ciutat fa possible que altres centenars de carrers i places es puguin ornamentar durant les festes nadalenques a tots els barris de Barcelona. Per fer-ho, s’estableixen dos mecanismes de suport financer:

D’una banda, com ja va succeir l’any passat, el consistori oferirà a les associacions d’eixos comercials un model en què serà l’Ajuntament qui contracti la instal·lació dels llums de Nadal, una tasca que habitualment fan les associacions de comerciants, i les entitats no hauran d’avançar els diners sinó que sufragaran la seva part a la finalització de la instal·lació.

Mitjançant aquest mecanisme es contractarà l’enllumenat de 17 eixos: l’Associació d’Emprenedors del Clot, Feder Cor d’Horta, l’Associació de Comerciants Gran de Gràcia, l’Associació de Comerciants dels Encants Nous, la Federació Associació de Comerciants Eix Poblenou, la Federació d’Associacions Eix Sagrada Família – Gaudí, l’Associació de Comerciants Eix Sant Andreu, la Federació Associació Barcelona Centre, Diagonal Centre, Associació de Comerciants i Empresaris Gran Eixample, l’Associació de Comerciants Gaudí Shopping, Barnaport, l’Associació de Comerciants del Born-Ribera, l’Associació de Comerciants Verdi Baix, l’Associació de Comerciants Llibertat, l’Associació de Comerciants Astúries i Eix Torrent de l’Olla.

D’altra banda, es posarà en marxa la convocatòria de subvencions de l’enllumenat nadalenc, mitjançant la qual l’Ajuntament finança una part de l’ornamentació i les associacions de comerciants hi financen la resta a partir de la contractació que fan les mateixes entitats.