L’onzena edició del programa “El comerç i les escoles” obre inscripcions

Educació i Comerç. El programa “El comerç i les escoles”, que acosta les escoles al comerç de proximitat de la ciutat, obre les inscripcions en la seva onzena edició.

Conèixer com es fa el pa, quins són els ingredients base del torró, les propietats del coriandre o com es controlen els estocs de productes en un establiment. Apropar tots aquests coneixements als estudiants és un dels objectius del programa “El comerç i les escoles”, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, que acaba d’obrir les inscripcions en aquesta onzena edició.

Comerç i escola: el binomi vertebrador de vida

Tretze mil alumnes, més d’un centenar d’escoles i una seixantena de comerços són les xifres de l’impacte d’aquest programa, impulsat per la Direcció de Comerç amb la col·laboració de l’Institut Municipal d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, que busca promoure una cultura de consum crític i el coneixement de l’entorn a través del comerç de proximitat. Des de la Cansaladeria Puig de Sant Andreu tenen molt clar per què hi participen any rere any: “Als alumnes, que tenen moltes ganes de preguntar, se’ls obre una nova visió i descobreixen que darrere l’establiment hi ha un professional format per dur a terme aquest ofici. Nosaltres estem molt orgullosos del programa. Vam començar farà deu anys, quan érem tan sols quatre, així que podem dir que l’hem vist fer-se gran!”. Juntament amb una ferreteria i dos forns, aquesta cansaladeria s’adheria a la primera edició de “El comerç i les escoles”, que, deu anys després, repeteix edició i suma participants.

Arriba l’edició número onze… amb novetats!

Aquest any el programa incorpora novetats com ara la incorporació de la metodologia APS, Aprenentatge Servei, una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte en el qual l’alumnat es forma treballant sobre necessitats reals del seu entorn amb l’objectiu de millorar-lo. També, s’inicia la col·laboració amb el Born CCM, proposant activitats complementàries destinades a agrair la participació a centres educatius amb llarg recorregut dins del programa.

I és que l’èxit d’aquest programa municipal rau en el complet ventall de possibilitats que brinda als centres educatius per conèixer el comerç de proximitat. Una d’elles és la visita guiada, on l’alumnat experimenta i descobreix el comerç de proximitat de la mà dels mateixos comerciants. “Després, a casa, expliquen que han conegut l’establiment, i amb ell un ofici que és dur. És bonic que vegin com és un ofici artesà, com es fa un pa… I també que, darrere de tota aquesta tasca, hi ha molta feina”, explica la Núria, de Panes Creativos, una fleca de Nou Barris que se suma per primer cop al programa. 

Per a la Marta, de la llibreria El gat pelut de Les Corts, també serà un emocionant primer cop. En el programa, hi veu l’oportunitat de vincular la filosofia que sempre ha intentat dur a terme: “Enfortir el teixit comercial del barri. I, tenint una llibreria infantil, havia de participar amb escoles d’alguna manera”, explica. “Quan vaig veure que hi havia la possibilitat de portar-hi estudiants i que entenguessin com funciona el comerç de barri, així com la importància de tenir-lo present… vaig aprofitar l’opció”, rebla.

Però a “El comerç i les escoles” no solament hi ha visites guiades. El programa també preveu tallers de consum responsable, el Premi punts de llibre (en què els estudiants exposen la seva visió del comerç de la ciutat a través del llenguatge plàstic) i fins i tot quatre rutes “geoemblemàtiques” que recorren diversos comerços històrics de la ciutat. 

Inscripcions obertes! 

Si com a comerç, eix comercial o associació voleu participar-hi només cal que envieu un correu a info@comerciescoles.cat o truqueu al 93 851 51 58 o al 697 94 77 66.

Si en canvi formeu part d’un centre educatiu (educació infantil, primària, secundària, batxillerat, FP o PFI) fins al 18 d’octubre d’enguany podeu apuntar-vos a les diferents activitats. Recordeu que totes són gratuïtes. Només cal que envieu un correu electrònic a info@comerciescoles.cat o bé que truqueu al 93 851 51 58 o al 699 072 148. Aquí podeu accedir al programa sencer. 

Participeu-hi amb el vostre establiment o centre educatiu i feu que els alumnes descobreixin tots els secrets del comerç de proximitat i, amb ell, el consum sostenible, crític i responsable!