'Resilients', el llibre sobre la restauració de Barcelona en temps de pandèmia

10/03/2021 - 14:12 h

RESTAURACIÓ. El volum, editat pel Gremi de Restauració, inclou un centenar de retrats de treballadors i treballadores del sector realitzats durant la desescalada de la passada primavera, entre maig i juliol de 2020.

El Saló de Cent ha acollit la presentació de Resilients, una publicació editada pel Gremi de Restauració de Barcelona, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya. El llibre conté un centenar de retrats fets a persones treballadores del sector en un moment molt concret: la desescalada que va tenir lloc entre els mesos de maig i juliol de 2020, just després del confinament domiciliari.

Les fotografies i les entrevistes del llibre reflecteixen lestat d’ànim dels restauradors i restauradores en aquells moments, amb un clima de confiança i optimista moderat. Alhora, són una mostra de les vivències duns negocis que, colpejats per les restriccions, shan hagut de reinventar per seguir sent viables de maneres molt diverses: introduint el repartiment a domicili, ampliant la terrassa, reduint la carta, ajustant preus, renegociant el lloguer amb la propietat…

La publicació es titula Resilients precisament perquè el Gremi de Restauració ha volgut reflectir que aquesta és lactitud que mostren els restauradors: ganes de tirar endavant i de lluitar malgrat les adversitats que la pandèmia continua generant. En aquest sentit, el llibre no és sinó un homenatge a tot un sector clau per a leconomia de Barcelona, al qual les institucions han volgut sumar-shi participant a lacte de presentació.

La iniciativa sorgeix a finals dabril de 2020 quan es comença a forjar la perspectiva de la desescalada. Lanhel del gremi de documentar, dalguna manera, la represa de lactivitat i les vivències que estava generant la pandèmia va coincidir amb la reflexió, molt similar, que feia la fotògrafa local Caterina Barjau. La voluntat era plasmar, amb retrats completament improvisats (amb llum natural, sense pràcticament preparació) la intimitat dels restauradors en aquells dies: el resultat havia de ser un exercici de memòria col·lectiva.

Per això, els veiem netejant el local, preparant la terrassa, rebent els primers clients, fins i tot quadrant comptes. Quant al mètode de treball, durant diverses setmanes Barjau va anar voltant pels diferents barris i, allà on veia moviment, picava a la porta de lestabliment. A continuació, shi va sumar la periodista Patricia Castán, que ha entrevistat les persones retratades. Aquests textos ens ajuden a copsar les circumstàncies de cadascun dels protagonistes del llibre.