Suspensió de noves llicències al carrer de Girona i el seu entorn

04/02/2019 - 16:25 h

Urbanisme i infraestructures. La mesura protegirà el veïnat i les botigues de barri de l’especulació econòmica i la gentrificació.

Un nou pla d’usos protegirà el veïnat i la identitat comercial de la Dreta de l’Eixample de l’especulació econòmica i transformarà el carrer de Girona en un eix pacificat, verd i d’ús comunitari. L’elaboració de la mesura inclou la suspensió de llicències durant un any.

La Dreta de l’Eixample és un dels barris amb més densitat de població i saturació de trànsit rodat de la ciutat i necessita ampliar els espais de trobada i d’ús comunitari, fomentar-hi la mobilitat sostenible i incrementar-hi el verd urbà.

La pacificació futura del carrer de Girona pretén guanyar l’espai públic que necessita aquest àmbit, però també pot atreure un teixit comercial perjudicial per als interessos veïnals i provocar que l’especulació econòmica amenaci les botigues de barri i la permanència dels veïns i les veïnes.

Per evitar-ho, s’elaborarà un nou pla d’usos que regularà l’obertura d’establiments comercials i d’oci en l’entorn del carrer de Girona i del Mercat de la Concepció.

Un comerç de proximitat i divers

El pla pretén garantir la identitat i diversitat del comerç del barri i evitar l’impacte que té en el descans i la vida veïnal la proliferació de negocis que saturen l’espai públic i generen un excés de soroll, com per exemple bars i restaurants, activitats musicals i audiovisuals o l’organització d’espectacles.

L’àrea regulada queda delimitada pels carrers de Roger de Llúria, el passeig de Sant Joan, el carrer de Còrsega, la ronda de Sant Pere i les façanes de la plaça d’Urquinaona que pertanyen al districte de l’Eixample.

Per desenvolupar la mesura s’ha suspès durant un any l’atorgament de noves llicències d’activitats comercials i d’oci en la zona amb excepció de les que es trobaven en tràmit.

Girona, un carrer per al veïnat

El carrer de Girona es transformarà en un eix pacificat i verd amb prioritat per als vianants, noves zones d’estada i de joc per a la gent gran i la canalla i millors connexions per fer a peu i en bicicleta. L’objectiu és fomentar la vida de barri a peu de carrer en un entorn més amable i saludable.

Un grup impulsor format pel veïnat, entitats i comerciants està treballant des del territori la proposta inicial, que s’acabarà de definir en un avantprojecte aquesta primavera.

L’actuació s’emmarca dins del projecte de les superilles, amb què es volen recuperar els carrers, les places i els espais públics per a l’ús dels barcelonins i les barcelonines. Entre altres, també s’estan desenvolupant les dels barris de Sant Antoni o d’Horta.