Un centenar de restaurants de Barcelona s’adhereixen al ‘Menú de les Estacions’ per promocionar l’alimentació sostenible

08/04/2021 - 09:18 h

RESTAURACIÓ. Amb xefs de reconegut prestigi, escoles d’hostaleria i associacions de restauració, el projecte vol presentar opcions de menús saludables i sostenibles fetes amb productes de temporada. Ja s'hi han adherit més d’un centenar de restaurants.

Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021 ja ha presentat el projecte “Menú de les Estacions”. Els ingredients del menú són de temporada i es plantegen com a exemples de dieta sana i sostenible per a cada època de l’any. Estan elaborats per l’Escola d’Hoteleria i Turisme, l’Escola Superior d’Hostaleria i Turisme, i l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona (ESHOB), totes elles de la ciutat, i s’incorporaran als menús dels restaurants de la regió metropolitana que s’hi vulguin adherir; aquesta és una de les principals vies de col·laboració del sector de la restauració amb la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021.

La Capital de lAlimentació Sostenible té com un dels seus grans objectius començar un camí que situï les polítiques alimentàries com a vector de canvi social i ecològic a la ciutat de Barcelona. En aquest sentit, un dels pilars de la commemoració és aconseguir un canvi de paradigma respecte a com salimenta la ciutadania. El sector de la restauració, colpejat fortament per la crisi sanitària, juga un rol important en la transformació del sistema alimentari i, a la vegada, la Capital Mundial de lAlimentació Sostenible pot tenir també un paper en la seva reactivació. Així, amb la col·laboració de xefs de prestigi reconegut, els menús es presenten com opcions saludables i sostenibles que els restaurants podran replicar. És una de les maneres més efectives de fer arribar a la població exemples clars de com alimentar-se de manera sana, sostenible i amb productes fàcils de trobar al mercat.

La campanya sengega en un moment en què la restauració està patint les conseqüències derivades de la crisi sanitària. Així, es vol contribuir també a la seva reactivació posant en valor un sector econòmic i social cabdal a la ciutat i amb un projecte de futur lligat a les noves tendències de consum sostenible. Per tot això, aquest projecte sha construït de forma col·laborativa amb els diferents agents del sector de la restauració. A la vegada, el projecte contribueix a posar en valor el paper del sector agrícola i ramader local i la seva viabilitat econòmica.

En l’acte de presentació del projecte, hi han participat lalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la regidora de Comerç, Mercats i Consum, Montserrat Ballarín, i la xef Carme Ruscalleda. Els tres plats de la proposta gastronòmica de la temporada són:

  • Pèsols amb menta, nyam i tomàquet cítric
  • Coca de vidre, verdures escalivades, sardina marinada i amanida de mostassa i ruca
  • Maduixots amb iogurt eco i xocolata blanca

Les diferents propostes de plats de temporada i la llista de restaurants adherits es poden consultar aquí.