Premis Restauració 2025
Barcelona és una ciutat amb una oferta gastronòmica potent, creativa, innovadora, sostenible i diversa. Amb el pas dels anys els establiments de restauració dels seus districtes i barris s’han consolidat com una peça clau en la configuració de la ciutat i, alhora, com un actor essencial per difondre el potencial de la cultura gastronòmica barcelonina.
La Direcció de Serveis de Comerç, Restauració i Alimentació de l’Ajuntament de Barcelona ha donat a conèixer els establiments guardonats en la sisena edició dels premis Barcelona Restauració, que reconeixen els establiments de restauració de la ciutat que han destacat durant l’any 2024 pel seu vincle amb el barri i pels valors de la integració, la qualitat, la sostenibilitat, la innovació i la vocació de servei.
Els premis Barcelona Restauració tenen com a objectiu reconèixer i promocionar les iniciatives dels restaurants de barri i els establiments de proximitat de la ciutat, i valorar la seva contribució a una gastronomia de qualitat, arrelada i sostenible que forma part de la identitat de Barcelona.
Premi a la qualitat gastronòmica
Reconeix l’ampli recorregut gastronòmic de l’establiment, avalat per la clientela del barri i les seves institucions. De manera especial es valora el tractament de productes de proximitat i de temporada, la qualitat del servei i la singularitat de la seva proposta culinària.
Premiat: Bellafila (Ciutat Vella)
Per oferir una cuina amb personalitat i discurs propi, d’alta qualitat i fidel al producte de proximitat i estrictament de temporada. Amb una trajectòria consolidada, és un referent de cuina elaborada, saludable i amb ànima.
Finalistes: Ca L’Estevet · Ca la Nuri · Direkte · Alba Granados · Malparit · Teòric Taverna Gastronòmica · Can MarLau · Deliri · La Gormanda · Roig Robí · Dorotea · Restaurante BaLó · La Cholita · Ovante · TocaTeca · Atipical · Muysca · El Pilar’t d’en Marcelino · Filigrana · UMO Alex Vall
Premi a la integració en el barri
Valora la identificació del restaurant amb les particularitats de l’entorn i posa l’accent en el foment de la convivència, la riquesa local i el reconeixement per part del veïnat com a nucli social de referència.
Premiat: La Esquinica (Nou Barris)
Per ser, durant més de cinquanta anys, molt més que un bar de tapes: un espai de trobada i convivència que ha crescut amb el barri i amb la seva gent, i un símbol d’acollida i punt de connexió entre veïns i generacions.
Finalistes: Restaurant La Pau · La Sosenga · Los Tortillez · Restaurant Ponsa · La Dolors · El Pernilet d’Horta · Bar Petit Galileu · La Marcelina · Vidorra · Restaurant Sant Martí · El Camarote d’en Tomàs · Restaurant El Muntal · El Canalla · La Royale
Premi a la sostenibilitat
Premia les bones pràctiques vinculades als principis de sostenibilitat i economia circular, amb atenció especial al compromís amb el producte ecològic i de proximitat, la gestió responsable i la sensibilització ambiental.
Premiat: Restaurant Xavier Pellicer (Eixample)
Per ser un referent en sostenibilitat i producte ecològic i de proximitat, i una proposta que combina transformació, investigació, compromís i qualitat gastronòmica amb una clara vocació de servei conscient i saludable.
Finalistes: Brugarol Barcelona · GatBlau Restaurant · Restaurant Nectari · Lata Bern@ · Can Culleres · Avenir Restaurant
Premi al servei de sala
Aquesta categoria valora l’organització, la coordinació i l’excel·lència en l’atenció al client per garantir una experiència única i satisfactòria que uneix professionalitat, amabilitat i proximitat.
Premiat: Flash Flash (Sarrià – Sant Gervasi)
Per oferir, durant més de cinquanta-cinc anys, un servei de sala de luxe on cada client se sent com a casa, amb una excel·lència que cuida cada detall i manté viu l’esperit d’un dels restaurants més emblemàtics de la ciutat.
Finalistes: Las Fernández · Gilda by Belgious · Babula Bar 1937 · Oníric Restaurant · Restaurant 2CERO7 · Parada Restaurant
Premi a la restauració dels mercats de Barcelona
Distingeix la qualitat de l’oferta gastronòmica que combina tradició i innovació des dels bars i restaurants vinculats als mercats municipals, així com el seu compromís amb el producte fresc i de temporada.
Premiat: El Racó del Mercat (Mercat dels Provençals – Sant Martí)
Per ser un autèntic restaurant de mercat i un punt de trobada per a veïns i visitants. Conegut pels seus esmorzars de forquilla i per l’ús de producte fresc i de temporada, és un referent gastronòmic del barri.
Finalistes: Quiosc Modern · Bar Joan
Reconeixements especials
Los Caracoles (Ciutat Vella)
Per ser el segon restaurant més antic de Barcelona, amb 190 anys d’història. Fundat per la família Bofarull, que ja hi suma cinc generacions al capdavant, continua oferint una cuina catalana tradicional, de renom mundial, des del cor del barri Gòtic.
Moncho Neira (Gràcia)
Per la seva trajectòria icònica i el llegat inesborrable que ha deixat en la gastronomia barcelonina. Fundador d’El Botafumeiro, ha estat un líder inspirador i una figura clau en la projecció internacional de la cuina de la ciutat.