Esteu aquí

La Gran Batuda i el projecte d’extermini gitano amb perspectiva de gènere

Conferència i acte en record de les víctimes el proper 29 de juliol, al Centre Cívic Convent de Sant Agustí.

Amb motiu d’aquesta commemoració, l’Ajuntament de Barcelona i les entitats del Consell Municipal del Poble Gitano organitzen un acte amb l’objectiu de rememorar un dels episodis més foscos i poc coneguts de la història del poble gitano.

L’estiu del 1749 va tenir lloc a Espanya un intent d’extermini del poble gitano. El fet, orquestrat pel marquès de l’Ensenada i dirigit tant a homes i dones, com gent gran o fins i tot criatures, va aconseguir capturar entre 9.000 i 12.000 persones gitanes. Els empresonaments van durar fins a l’any 1765, moment en què Carles III en va proclamar l’indult, tot i que 14 anys més tard arribava tard per a moltes de les persones, que ja havien mort per les condicions insalubres de les presons i la duresa dels treballs forçats.

Malgrat la gravetat, aquests fets continuen sent actualment un episodi poc conegut, motiu pel qual des de l’Ajuntament de Barcelona i les entitats del Consell Municipal del Poble Gitano s’organitza una conferència amb persones expertes per abordar la qüestió. L’historiador i escriptor Manuel Martínez i l’activista pel poble gitano i mediadora social Francisca Perona aportaran el seus coneixements, des del punt de vista històric i de justícia reparativa amb perspectiva de gènere, en la conferència “Passat i present de l’antigitanisme amb perspectiva de gènere”, en què a continuació s’obrirà un espai de debat amb els assistents.

Durant l’acte tindrà lloc una ofrena floral en memòria de les dones gitanes empresonades durant la Gran Batuda Antigitana del 30 de juliol de 1749 a Barcelona, amb acompanyament artístic de Falete Perona (guitarrita) i Gema Amaya (bailaora).

D’aquesta manera es commemoren els fets ocorreguts en la Gran Batuda, intent d’extermini contra el poble gitano, i es reivindica la defensa dels drets i la lluita contra la discriminació i l’antigitanisme, donant a conèixer la cultura i la història del poble gitano.

L’acte tindrà lloc el proper dia 29 de juliol, a les 18.30 hores, al Centre Cívic Convent de Sant Agustí, espai escollit per celebrar l’activitat pel seu simbolisme, ja que va ser un dels espais on van estar empresonades les dones gitanes i els seus fills i filles a la ciutat.

Assistiran a l’acte el president del Consell Municipal del Poble Gitano i regidor de Memòria Democràtica i del Districte de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, i el vicepresident primer del Consell Municipal del Poble Gitano i president de l’Associació de Joves Gitanos de Gràcia, Ricard Valentí.

Per assistir i participar en aquesta activitat gratuïta amb aforament limitat, cal fer inscripció prèvia enviant un correu a cmpgb@bcn.cat

Programa

18.30 h Benvinguda i presentació a càrrec de Ricard Valentí, vicepresident primer del Consell Municipal del Poble Gitano i president de l’Associació de Joves Gitanos de Gràcia, i Jordi Rabassa, president del Consell Municipal del Poble Gitano i regidor de Memòria Democràtica i del Districte de Ciutat Vella.

18.40 h Conferència “Passat i present de l’antigitanisme amb perspectiva de gènere”, Sala Noble del Centre Cívic Convent de Sant Agustí.

19.45 h Projecció del vídeo “Història de La Gran Batuda i projecte d’extermini del poble gitano”, realitzat per l’Associació Rromane Siklovne.

20.00 h Acte en record de les víctimes de La Gran Batuda, Claustre del Centre Cívic Convent de Sant Agustí.

Acte conduït per Yasmina Santiago i Rafaela Perona.

Us esperem a l’activitat.

Comparteix aquest contingut