Esteu aquí

Torna

La Gran Redada, projecte d’extermini gitano

Publicat dl., 15/07/2019 - 09:35

Poble Gitano. Conferència el proper 30 de juliol a la Sala Noble del Convent de Sant Agustí.

L’estiu de 1749 va tenir lloc a Espanya un intent d’extermini del poble gitano. El fet, orquestrat pel Marquès de l’Ensenada i dirigit tant a homes i dones, com a persones ancianes o fins i tot criatures, va aconseguir apressar entre 9.000 i 12.000 persones gitanes.

Els empresonaments van durar fins l’any 1765, moment en què Carles III va proclamar el seu indult, tot i que 14 anys més tard arribava tard per moltes de les persones, que ja havien mort per les condicions insalubres de les presons i la duresa dels treballs forçats.

Malgrat la seva gravetat, aquests fets segueixen sent actualment un episodi poc conegut, motiu pel qual des de l’Ajuntament de Barcelona i les entitats del Consell Municipal del Poble Gitano s’ha organitzat una conferència amb persones expertes per abordar la qüestió.

Sota la moderació de Francisca Maya, activista pel poble gitano, l’historiador Manuel Martínez i l’investigador membre de l’Aliança Europea contra l’antigitanisme, Ismael Cortés, oferiran el seu coneixement des del punt de vista històric i de justícia reparativa, obrint-se més tard un espai de debat amb els assistents.

L’acte tindrà lloc el proper dia 30 de juliol, a les 19 hores, a la Sala Noble del centre cívic Convent de Sant Agustí, un dels espais on van estar empresonades les persones gitanes.

Us esperem a l’activitat.

Comparteix aquest contingut