Nova sanció de 600.000 euros a Airbnb i Homeaway per reincidents

Turisme. Totes dues plataformes han continuat anunciant habitatges d’ús turístic il·legal tot i que van ser sancionades a finals del 2015. Ara rebran cadascuna una sanció de 600.000 euros, el màxim permès.

L’Ajuntament ha tornat a sancionar totes dues plataformes per haver continuat publicant als seus webs pisos sense número de llicència, una sanció considerada molt greu per la Llei de turisme de Catalunya. Atès que ja van rebre una sanció per aquesta raó el desembre del 2015 i que, tot i així, han reincidit, ara hauran de pagar cada una el màxim permès: 600.000 euros.

Els nous expedients s’emmarquen en la lluita contra els habitatges d’ús turístic il·legals i en la pressió que es fa des de l’Ajuntament a les companyies que actuen com a intermediàries a través de la xarxa. Airbnb i Homeaway, juntament amb altres empreses, ja van ser sancionades, perquè la llei obliga que els establiments turístics anunciats tinguin un número al Registre de Turisme de Catalunya (RTC).

Aquestes dues plataformes, però, han continuat amb la pràctica tot i la sanció rebuda, i tampoc no han facilitat les dades d’aquests allotjaments. Així, a causa de la reincidència, la infracció ha passat de ser greu a molt greu, i la multa passa dels 30.000 als 600.000 euros.

“El turisme és un actiu positiu per a la ciutat, però estava desequilibrat, i impacta directament en el dret a l’habitatge”, ha dit l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha afegit que el Govern municipal ha de prioritzar els drets fonamentals de les persones i vetllar per tal que tothom compleixi la llei, “començant pels més grans i els que tenen capacitat de fer-ho”.

Pla de xoc contra pisos turístics il·legals

Paral·lelament, continua la tramitació de sancions de 30.000 euros a un total de 9 plataformes que no van atendre els requeriments d’informació de l’Ajuntament. Els intermediaris són Housetrip, 9flats, Wimdu, Fotocasa, Onlyapartments, Open House, Tripadvisor, Niumba y Rent4days. A més, 7 portals han deixat d’anunciar allotjaments sense llicència, i 21 petites societats intermediàries també han complert els requeriments.

D’altra banda, en el marc del pla de xoc per combatre l’oferta il·legal de pisos d’ús turístic, des de juliol fins al 31 d’octubre s’han emès 709 ordres de cessament i s’han obert 2.943 expedients arran de la tasca inspectora municipal.