Barcelona Cultura

LECTURES AND DEBATES

Final de les Jornades. Ciutat oberta i Cultura Viva. El dret a la cultura

Intervenció de Joan Subirats, Comissionat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona

Presenta: Daniel Granados, Director del programa Cultura Viva

Fila zero: Anna Terra (Directora General de Foment de Ciutat), Jordi Oliveras (Indigestió), Bernat Puigtobella (Núvol), Nora Ancarola (PAAC)

El nou comissionat de cultura de l’Ajuntament de Barcelona abordarà quin ha estat el recorregut de la política cultural urbana en els darrers anys i quins són els reptes actuals en matèria cultural a la ciutat.

També presentarà les línies principals pels propers mesos: la cultura com a element per a garantir autonomia personal, reconeixement de la diversitat i garantia d’igualtat, els vincles i la retroalimentació entre cultura, educació i territori i la politització del debat cultural: conseqüències en les polítiques públiques.

Presentació i debat: Música i espai públic

Presentació del projecte Música al Carrer de Barcelona: Daniel Granados i Cristina Fernández​

Presentació de l'informe previ per establir nous punts de música al carrer: David Juárez, Erkuden Fernández, Yacine Belahcene

Posada en comú i debat amb Cristina Fernandez, Ruben H, Francesca Frigeri, David Juárez i Daniel Granados

Modera: Yacine Belahcene

Presentació de la recerca: Una nova economia per a una nova cultura: innovacions en les economies de la cultura a Barcelona

Mayo Fuster

Presentació de les conclusions del plenari BAM - Cultura Viva

Marc Balfagon i Mireia Mora

BAM – Cultura Viva és un gran punt de trobada i d’intercanvi de la cultura de Barcelona amb música en directe, tallers, presentacions i activitats. Una proposta dissenyada i produïda de forma participada per diversos agents de les comunitats musicals, l’economia social i la cultura oberta.

Presentació Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona

El projecte Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona té com a missió investigar el futur de la ràdio i analitzar la producció, inclusió de públics i sostenibilitat d'aquest tipus d'estructures radiofòniques. En les diverses línies que inclou el projecte hi ha la construcció d’un mapa de les ràdios comunitàries existents a la ciutat de Barcelona. A més, s'incidirà en l'experimentació amb les tecnologies pròpies d'internet (blockchain o xarxes autogestionades com guifi.net). Es pretén analitzar l'experiència dels projectes comunitaris en xarxa i així poder imaginar noves formes de fer i escoltar ràdio.

A la presentació ens acompanyaran les expertes: Karma Peiró i Alicia Álvarez Vaquer per parlar del futur de la ràdio.

Presentació de les conclusions del grup de treball Gestió comunitària. «Béns comuns i polítiques culturals. Reptes i itineraris»

Taula debat: Beatriz Liebe (Directora Centre Cívic Baró de Viver), Sergi Díaz (Tècnic de la Direcció de Cultura de Proximitat de l’Institut de Cultura de Barcelona) i Mariona Soler Quintana (Quintana Tècnica de recursos a l'Ateneu Popular 9Barris)

Presentació de les conclusions del grup de treball Tramar una Xarxa de Comunitats de Memòria

Presentació del projecte Discofòrum

El projecte Discofòrum: buscant la banda sonora del barri pretén constituir una xarxa de grups d’escolta musical col·lectiva en diferents barris de Barcelona, que permeti reconèixer i posar en valor diverses formes d’entendre i viure la ciutat a través de la música.

Rodrigo Laviña, Joan Gual i Jordi Oliveras

Presentació i debat: Cultura, experimentació i innovació: una defensa de les institucions excèntriques

L'article titulat “Cultura, experimentación e innovación: una defensa de las instituciones excéntricas”, l'investigador cultural Jaron Rowan argumenta que és necessari repensar el paper que tenen les institucions culturals en l'actualitat.

Concebudes com a màquines de legitimació, productores de territorialitat i de subjectivitat, per a elles és difícil reconèixer i treballar amb un teixit cultural en continu procés de canvi i adaptació. Un teixit que tensa els límits de les institucions públiques que es mostren lentes enfront de nous llenguatges, estètiques, pràctiques i subjectivitats.

Aquesta activitat busca contrastar les idees exposades en aquest article de la mà del seu autor amb responsables d'institucions culturals de diversa naturalesa. Amb això es busca propiciar una reflexió col·lectiva entorn de la institucionalitat cultural amb l'objectiu de traçar possibles itineraris, explorar els límits i testejar respostes a les diverses necessitats de l'àmbit cultural.

Debatrem entorn de la centralitat dels “Ministeris de cultura” avaluant la necessitat d'imaginar institucions excèntriques. Assajant i experimentant noves formes de relació entre la cultura viva i les institucions culturals públiques existents. Diverses preguntes ens serviran de guia per a la sessió: És possible obrir espais per a la coproducció de polítiques públiques? Poden les estratègies institucionals imaginar relacions menys burocràtiques? Quina capacitat tenen els espais autònoms de reconèixer a la institució com a interlocutora amb la qual desenvolupar projectes? És el teixit cultural capaç d'establir formes de reconeixement al marge de les institucions públiques?

Plantejament i preguntes: Jaron Rowan

Institucions convidades: Judit Font (participant de projectes comunitaris en cultura)​, Ane Rodríguez Armendariz (Tabakalera), Benito Burgos (Ministerio de Educación, Cultura y Deporte), Martina Millà (Fundació Miró)

Taula debat: Produir cooperant. “Sol no pots, amb amics sí”. Producció Cooperativa d’Esdeveniments Culturals

Existeix un engranatge cooperatiu que ens permeti pensar en la producció d'esdeveniments culturals a la ciutat lluny de l'esponsorització? Quines cadenes productives solidàries interrelacionen? (*)

Podem exportar un model més participatiu en la programació i producció de festivals culturals garantint la professionalització del sector? L'Administració pública com a gestora dels pressupostos de cultura estan preparats per aquest canvi de paradigma?

Participen L'Afluent, Quesoni, Kop de mà i La Tremenda.

Modera Núria Alcober, Coòpolis-Ateneu cooperatiu de Barcelona