Barcelona Cultura

II Jornades de la Xarxa de Comunitats de Memòria

Pensar com es construeix la memòria de la ciutat des de la gitanitat, els feminismes, les migracions, el paisatge i l’arxiu.

II Jornades de la Xarxa de Comunitats de Memòria
DATA

03.05.19 - 04.05.19

ESPAI

Born CCM

Les jornades són una ocasió per compartir els processos de treball iniciats des de les perspectives prèviament identificades (feminismes, gitanitat, migracions, paisatge i arxius) i treballar-ne la imbricació i l’articulació entre si. Un espai per reflexionar, de forma col·lectiva, sobre les necessitats i potencialitats de la Xarxa de Comunitats de Memòria; i on pensar des de la pràctica a partir de dos tallers: un primer sobre l’escolta i la memòria, i un segon sobre els paisatges passats de la Barceloneta, a través de la cuina.

Divendres, 3 de maig. 

17 h. Benvinguda i cafès

17:30 h. - 18 h. Presentació: Xarxa de comunitats de memòria, on som.

18 h. - 20 h. Treball per grups:  Imaginem una Trobada de Memòria Viva. Com ens organitzem. Memòries creuades. Al acabar, posada en comú i conclusions.

Dissabte, 4 de maig. 

10 h. - 10:30 h. Benvinguda i cafès, presentació dels tallers.

10:30 h. - 12:30 hEscolta, memòria i territori.

Un taller d’escolta col·lectiva per establir vincles entre el so i la memòria. A càrrec d’Ultra-red.

Quins vincles podem establir entre el so i la memòria? Com pot l'acte d'escoltar col·lectivament ajudar-nos a produir espais i moments per parlar sobre el passat des de posicions divergents? El col·lectiu internacional Ultra-red compartirà les seves metodologies de treball a l'entorn del so i l'escolta per abordar la qüestió de la memòria en relació a les comunitats que li donen sentit.

12:30 h. -13 h. Pausa

13 h. - 14:30 hLa cuina oblidada de la Barceloneta. 

Xerrada-taller de cuina i aperitiu a càrrec de Marina Monsonís i el Grup de dones del Casal de Gent Gran Mediterrània. 

Durant tot l’any, en el marc de la XCM i en col·laboració amb la Marina Monsonís i el Grup de dones del Casal de Gent Gran Mediterrània, s’ha desenvolupat un treball de recerca sobre els paisatges passats de la Barceloneta a través de la seva cuina. A partir d’aquesta recerca s’han identificat tres escenaris principals: la pesca, el mercat i la cuina. En aquest taller s’elaborarà un aperitiu en grup, i, alhora, conversarem sobre l’experiència de les participants. 

Totes les activitats es duran a terme a la Sala Castellví del Born CCM.

Coordina: LaFundició