Barcelona i Kōbe celebren 30 anys d’agermanament al Smart City Expo World Congress

Barcelona Supercomputing Center
07/11/2023 - 15:07 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

Barcelona i Kōbe celebren 30 anys d’agermanament aquest any. El 6 d’abril de 1993 els alcaldes de Kōbe i de Barcelona van signar l’acord d’agermanament entre ambdues ciutats i des d’aleshores s’establí un programa d’intercanvis tecnològics, econòmics, culturals, educatius i esportius, per tal d’intensificar l’enteniment i el coneixement d’interessos comuns. Per celebrar aquest 30è aniversari, s’han organitzat diferents activitats culturals i institucionals, que culminen amb la visita d’una delegació de Kōbe a Barcelona durant l’Smart City Expo World Congress (SCEWC).

La principal activitat de la jornada serà l’acte conjunt sobre bessons digitals a l’Agora de l’SCEWC el 8 de novembre de 9:30 a 10:15. Amb la col·laboració del Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS) i el centre de Ciències Computacionals Riken, que gestiona el supercomputador Fugaku situat a Kōbe , es presentarà com els supercomputadors poden modelar i promoure solucions reals a problemes urbans. Concretament, Barcelona presentarà les iniciatives de la ciutat dels 15 minuts per a la seva implementació a Kōbe. Per la seva banda, Kōbe mostrarà una simulació de trànsit a la ciutat i la seva aplicació per a Barcelona.

El BSC-CNS i Riken, el centre líder en recerca de supercomputació al Japó, van signar un acord de col·laboració en recerca a l’octubre de l’any passat. Aquest tipus d’acord, anomenant memoràndum d’enteniment, és una expressió d’interessos recíprocs en educació i recerca per augmentar la cooperació internacional entre ambdues parts, incloent-hi l’ús de la supercomputadora Fugaku (Riken) i MareNostrum 4 i 5 (BSC-CNS).

Kōbe és el tercer port del Japó i és coneguda per ser, com Barcelona, una ciutat portuària cosmopolita, ja que va ser la primera ciutat que va tenir lligams comercials amb Occident després de l’època de reclusió que va suposar l’era Meiji i actualment compta amb una important comunitat internacional.