Tecnologia i gènere

Descripció / Objectius

Fomentar la presència de la dona en el món tecnològic.

La revolució tecnològica és una realitat en tots els àmbits de la nostra vida i cal assegurar que no deixa ningú enrere. La reducció de l’escletxa digital és una prioritat. Malauradament també hi ha una escletxa de gènere que cal eliminar per fomentar que la dona tingui una presència molt més gran en el món tecnològic.

El darrer informe sobre TIC de les Nacions Unides afirma que, el 2016, el 47,1% de la població del planeta tenia accés a internet. D’acord amb la UIT (Unió Internacional de Telecomunicacions), la bretxa de gènere global d’usuaris d’internet va créixer de l’11% el 2013 al 12% el 2016, i és més gran en els països menys desenvolupats.

A Barcelona, l’informe de Mobile World Capital sobre bretxa digital (2016) afirma que no hi ha divisió de gènere en l’accés a internet i en la freqüència d’ús. Si bé la realitat és que encara tenim una bretxa de gènere, en particular en l’educació i la tecnologia en el lloc de treball.

El percentatge de dones que treballen o estudien enginyeria o informàtica és molt baix i es redueix en l’edat de 45 anys, en què només el 9% de les persones del món tecnològic són dones.

També cal treballar en l’educació digital per reduir la bretxa digital de gènere a l’escola i fomentar vocacions STEAM (ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques).

Encara hi ha poques executives i programadores dones i això fa que les empreses de tecnologia puguin ser llocs incòmodes per a elles. La inclusivitat hauria de ser una recepta per a l’èxit en el segle XXI.

Hem d’aconseguir més inclusió i assolir la diversitat i la igualtat de salaris en el sector de la tecnologia.

Notícies

Ada Colau i Manuel Castells participen en la Jornada d’Innovació a la Ciutat Democràtica el proper 17 de Maig

dc., 16/05/2018 - 09:42h

Nou Laboratori d'Innovació Democràtica. Aquesta jornada vol propiciar un debat de ciutat amb projecció internacional i local, que abordi problemes d'actualitat, un terreny fèrtil per conrear innovacions que ens permeti avançar cap a...

Formació en participació digital segura

dj., 19/04/2018 - 13:26h

Drets digitals. El 4 i 11 de maig, Decidim Barcelona ofereix un curs sobre la seguretat en els mecanismes de participació digital adreçat a persones formadores en el món de les TIC.

“Les matemàtiques necessiten a tothom, els homes i les dones”

dj., 22/03/2018 - 09:47h

Dones i ciència. El 9 de febrer es va celebrar la jornada “Matemàtiques com tu”, en què van participar 170 estudiants de batxillerat.

Barcelona impulsa les vocacions científiques i tecnològiques entre les nenes

dv., 16/03/2018 - 15:14h

Inclusió digital. Avui s’ha celebrat la jornada “Nenes, dones i ciència” al Parc Tecnològic de Nou Barris amb l’objectiu de fomentar les vocacions de les nenes en l’àmbit de la ciència i de la tecnologia.

Agenda

18a Edició de la Conferència de l'Observatori Internacional de la Democràcia Participativa (OIDP) 2018

Quan:
Del 26/11/2018 al 28/11/2018
On:
Mercat de les Flors, Teatre Lliure, Institut del Teatre i carpa a la plaça Margarida Xirgu
Pl Margarida Xirgu 1 (Sants-Montjuïc)

Projecte Comunitari: Associació de Dones Ciberdona

Quan:
Del 31/08/2016 al 31/12/2018
On:
Casal de Barri Cardener
C Cardener 45 (Gràcia)
932 100 803