BCN Ciutat Digital

Comença el Repte Barcelona Dades Obertes

La tecnologia ha irromput a les nostres vides i és aquí per quedar-se. Segons la Comissió Europea, el 2020 el nombre de llocs de treball per a persones altament qualificades augmentarà en 16 milions, mentre que el nombre de llocs de treball ocupats per treballadors poc qualificats es reduirà al voltant de 12 milions, i afegeix que aquest balanç només podrà aconseguir-se mitjançant la millora de l'alfabetització digital i l'educació, i en particular, impulsant la integració de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria, l’art i les matemàtiques (STEAM, per les sigles en anglès). Les noves generacions són el nostre futur i tot i que ja són natius digitals, no tothom ha disposat de les mateixes oportunitats per acostar-se a la tecnologia i al seu ús. A més, les vocacions cientificotecnològiques han disminuït durant els darrers anys.

 

Per aquesta raó, resulta imprescindible que el coneixement i l’ús de la tecnologia arribi a tothom, que s’acosti a les escoles i a la docència i es redueixi, així, l’escletxa digital que existeix actualment.

 

És a partir d'aquesta necessitat que neix el Repte Barcelona Dades Obertes, un projecte educatiu pilot que té com a objectiu promoure entre els adolescents l'ús del portal Open Data BCN, el principal lloc web de l'Ajuntament en el qual es poden trobar dades públiques de la ciutat.

 

El projecte consisteix en un concurs que s’adreça, mitjançant el professorat, a alumnes de tercer i quart d'ESO i que pretén crear un espai en què  els escolars puguin dissenyar propostes de millora per a la ciutat de Barcelona fent ús dels més de 420 conjunts de dades (datasets) disponibles al portal Open Data BCN. Aquestes dades recullen informació d’habitatges, població, arbrat, transport públic, carrils bici, accidents o incidències reportades per la ciutadania, entre altres.

 

Les inscripcions es poden fer mitjançant el portal Open Data BCN fins al dia 13 d'octubre. 

 

Per a més informació, podeu consultar l’apartat Repte Barcelona Dades Obertes, dins del portal Open Data BCN o escriure un correu electrònic a l’adreça barcelonadadesobertes@bcn.cat.