BCN Ciutat Digital

Més formació tecnològica per a joves, professionals i jubilats

La nova oferta pretén millorar la inclusió digital dels col·lectius més vulnerables, despertar vocacions tecnològiques i científiques entre els més joves i preparar els professionals per a les demandes del mercat de treball actual i els reptes de futur.

El catàleg formatiu es concreta en sis projectes diferents adreçats tant a persones més grans de 65 anys, que tenen més risc de quedar-se enrere en la revolució digital, com a estudiants de 14 a 17 anys i la població en general en edat de treballar. D'aquesta manera es cobreix el ventall sencer de la demanda i les necessitats tecnològiques de la ciutadania, tenint en compte el grau de coneixement, el nivell d'especialització i el perfil de cadascú.

Tota l'oferta formativa s'ha dissenyat per arribar a cada punt de la ciutat i reforçar l'atenció als col·lectius o territoris més vulnerables pel que fa a l'aspecte digital. A més, la formació s'impartirà en col·laboració amb diferents actors, tant públics com privats, que tenen presència als barris, experiència en el món acadèmic i coneixements en l’àmbit tecnològic.

Alguns dels programes més destacats són l’“IT Academy”, un projecte que ofereix cursos per a professionals que vulguin reorientar el seu perfil cap a l'àmbit de les TIC o l’“STEAM a les aules”, que pretén despertar les vocacions científiques i tecnològiques de l'alumnat de secundària alhora que milloren els seus coneixements i competències en aquest àmbit.

Aquests sis programes, impulsats per Barcelona Activa, també tenen el suport de diferents entitats públiques, com ara la Xarxa de Biblioteques o el Consorci d'Educació de Barcelona, i també del teixit econòmic de la ciutat mitjançant diverses empreses de referència del sector.

 

Projecte 1: La tecnologia en el dia a dia de la ciutadania

 

Acostar la tecnologia al dia a dia de la gent per combatre l’escletxa digital

 

Aquestes actuacions són de caràcter preventiu i busquen apoderar digitalment a la ciutadania per a que coneguin les eines tecnològiques que hi ha al seu abast i en facin un ús quotidià per a les gestions del dia a dia.

L’escletxa digital s’incrementa entre les persones de 65 a 74 anys en funció del nivell de renda del barri on resideixen. Així mateix, les persones que estudien o treballen són les més connectades a Internet, mentre que la gent que està a l’atur o jubilada en fan menys ús. El nivell educatiu és un altre factor que incideix en l’accedir i l’ús que se’n fa d’Internet. Tenint en compte que les TIC estan transformant els diferents àmbits de la societat i de l’economia, aquesta oferta d’alfabetització busca reduir aquestes desigualtats.

 

La tecnologia en el dia a dia de la ciutadania

 

Aquest projecte està pensat, principalment, per als col·lectius més vulnerables digitalment dels diferents barris de la ciutat i, sobretot, d’aquells amb una renda més baixa on l’escletxa digital és més accentuada. Així s’amplia i es complementa l’oferta de les Antenes Cibernàrium que està enfocada a millorar l’alfabetització digital de la gent en l’entorn professional, per reforçar els coneixements digitals bàsics per fer ús de la tecnologia en la vida quotidiana. Així es converteix a les persones en ciutadans digitals.

En aquest cas, l’objectiu és que la ciutadania sàpiga utilitzar les diferents eines digitals i aconsegueixi integrar en el seu dia a dia la tecnologia, ja sigui per realitzar gestions, tràmits i compres en línia, entre d’altres. Es preveu arribar, entre aquest any i el vinent, a més de 2.500 persones. Les activitats s’impartiran a les biblioteques municipals o als Ateneus de Fabricació, entre d’altres espais disponibles als districtes.

 

Projectes 2 i 3: Foment de la creativitat amb l’ús de les noves tecnologies i STEAM

 

Despertar les vocacions des de joves

 

En aquest cas, s’han dissenyat dos programes de caràcter pràctic per sensibilitzar i acostar al jovent en edat prelaboral a les professions d’àmbit científic i tecnològic que, a curt termini, generaran ocupació. A més, també es duen a terme accions per trencar la bretxa de gènere a les TIC i per presentar aquest sector com una opció de futur per a les joves que han de triar un itinerari formatiu. D’aquesta manera, també es busca fomentar l’accés d’aquest col·lectiu a les carreres tecnològiques i acostar a les noies a aquestes opcions professionals.

 

Foment de la creativitat amb l’ús de les noves tecnologies

 

El programa, promogut per Barcelona Activa en col·laboració amb la Universitat Pompeu Fabra, s’adreça a més de 500 estudiants de secundària, d’entre 14 i 17 anys, de la ciutat de Barcelona i s’estructura en tres blocs d’activitats pedagògiques:

“Tallers hands-on” de curta durada d’introducció a la ciència de les dades per aprendre sobre Intel·ligència Artificial, descobrir l’Internet of Things a través d’Arduino, fer de Hackers matemàtics a les xarxes o endinsar-se en el món de la Robòtica, entre d’altres.

A les “visites + demos”, que es duran a terme a les instal·lacions de la universitat, aprendran Com es pot millorar la imatge cinematogràfica? A través d’una demostració d’algoritmes de processaments d’imatges pel cinema o, per exemple, sobre Interacció persona-ordinador per comprendre el comportament humà.

Al “Girls Hack Day” és una jornada de tallers lúdics per despertar les vocacions científiques i tecnològiques entre les noies.

 

STEAM a les aules

 

Aquest projecte està promogut pel Consorci d’Educació de Barcelona i Barcelona Activa, de la mà de l’Acadèmia de les Ciències de Nova York. S’adreça a 375 alumnes de 1r i 2n d’ESO de 30 centres educatius diferents, amb l’objectiu de millorar els seus coneixement i competències científiques per despertar les seves vocacions. Les activitats, que es fan en horari lectiu i extraescolar, les impartiran estudiants de doctorand i s’organitzaran en sis mòduls: nutrició, jocs matemàtics, sostenibilitat, robòtica, ciències i estació ciutat.

“STEAM a les aules” (Science, Technology, Art, Engineering and Mathematics) vol fer les ciències accessibles a tothom, tant nois com noies, ampliant la perspectiva de gènere i desmitificant la figura del científic lligada a un estatus socioeconòmic.

 

Projecte 4: Cibernàrium

 

Millorar les competències professionals

El món tecnològic avança molt ràpid i, per això, és necessari comptar a la ciutat amb una oferta tant per a persones emprenedores i empreses, com per a professionals en actiu que volen millorar els seus perfils o gent que es troba a l’atur i vol actualitzar-se.

 

Cibernàrium

És el programa de formació i capacitació tecnològica de Barcelona Activa que es basa en més de 150 activitats diferents de curta durada -d’entre 3 i 12 hores com a màxim-. Estan agrupades per àrea temàtica –com aplicar la tecnologia al màrqueting, imatge digital o disseny web, per exemple- i per sector d’activitat –com ara educació, mobilitat, turisme, comerç o salut-.

Aquest 2018, per facilitar la formació continua o de reciclatge, està previst consolidar la nova oferta online que ajuda a reduir les barreres d’accés ja que no hi ha límit de places, es pot realitzar a totes hores i des de qualsevol lloc i s’adapta al ritme d’aprenentatge de cadascú.

 

Projectes 5 I 6: IT Academy i formació professionalitzadora

 

Formació TIC especialitzada per preparar als professionals a les demandes del mercat

A través d’aquesta formació és pretén preparar als professionals en un àmbit que genera oportunitats de feina i incrementar els seus coneixements TIC per a un mercat de treball cada vegada més digital.

 

IT Academy

Aquest projecte neix per donar resposta a les necessitats que tenen les empreses d’incorporar perfils tecnològics especialitzats i per cobrir el buit en l’oferta acadèmica actual.

La IT Academy s’adreça a professionals amb interès per la tecnologia, amb titulació superior o universitària o que vulguin reorientar el seu perfil cap a l’àmbit de les TIC. L’oferta consisteix en cursos d’entre 250 i 350 hores de durada, orientats a millorar les competències i aprendre a utilitzar les tecnologies necessaris per ocupar aquests llocs de feina.

Aquesta és una aposta també per estimular sectors que no són intensius en tecnologia, aportant talent TIC que pot millorar el seu desenvolupament empresarial.

Se seguirà el model innovador inspirat en l’Ecole 42 (Paris) i les Code Academies que es basa en la figura d’un mentor/a que acompanya el procés d’autoaprenentatge dels participants utilitzant material didàctic existent a pàgines web especialitzades. A partir del mes d’abril, s’obriran les inscripcions per participar als diferents cursos programats per a aquest primer curs.

 

Oferta de formació professionalitzadora

A més, en el marc dels diferents programes d’ocupació de Barcelona Activa, s’ofereixen cursos de formació professionalitzadora en sectors estratègics a la ciutat, alguns vinculats a certificats de professionalitat, que permet especialitzar-se en ocupacions més demandades al mercat actual, com ara les TIC. Així, es duen a terme itineraris de programació web, ofimàtica bàsica, gestió d’equips de magatzem, bases d’animació interactiva per a dispositius digitals amb Anímate, entre més de 60 opcions diferents.

 

Declaració de Barcelona per la inclusió social digital

L’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Telefònica, la Fundació Vodafone, la Fundació Orange, l’empresa Cisco i l’empresa Lenovo van signar un acord de col·laboració per poder treballar plegats en la reducció de l’escletxa digital.

Amb aquest acord, agents econòmics pioners en l’economia digital sumen esforços amb el sector públic per desenvolupar aquest any 5 projectes per millorar l’educació i l’ocupació en l’àmbit digital a través de programes de capacitació de joves, gent gran i col·lectius en risc d’exclusió que minimitzin l’escletxa digital, social i de gènere.

També cal destacar projectes ja en marxa com el Repte Barcelona Dades Obertes, un projecte educatiu que té per objectiu promoure entre els adolescents l’ús del portal Open Data BCN per promoure l’alfabetització digital.

 

Participació en esdeveniments relacionats amb la tecnologia i l'aprenentatge

 

STEAMconference

Aquest esdeveniment, que tindrà lloc a Barcelona durant el més d'abril i va dirigit al professorat i als formadors i formadores, té com a objectiu reflexionar sobre les bones pràctiques en l'educació STEAM, fent un èmfasis especial en la inclusió digital de la dona.

 

Youth Mobile Festival

Aquest festival, que es celebrarà del 27 de febrer al 2 de març de 2018 a la Farga de l'Hospitalet de Llobregat, té com a objectiu inspirar a milers de joves i ajudar-los a conèixer més detalls sobre les carreres professionals de ciència , tecnologia, art i disseny i matemàtiques (STEAM) en un món cada vegada més mòbil. En aquest esdeveniment l'Ajuntament de Barcelona tindrà un estand en el qual participaran diverses entitats com el CTID, Barcelona Activa, els Ateneus de Fabricació, el Consorci d'Educació de Barcelona, la Xarxa de Biblioteques o els Centre Cívics dels barris de la ciutat, etc ...) que ensenyarà en forma de tallers l'oferta en capacitació digital que la ciutadania pot trobar a la ciutat.

 

Més informació