Ateneu de Fabricació les Corts.
BCN Ciutat Digital

Ateneus de fabricació: quan la innovació social digital transforma el territori

L’Ateneu de Fabricació les Corts ha presentat la cinquena sessió del cicle DSIPLAY d’experiències d’innovació social digital, dedicada al desenvolupament social a la xarxa d’ateneus de fabricació. La trobada ha posat en comú la capacitat que tenen aquests equipaments públics per transformar el territori i com cada un té uns trets distintius definits per les característiques del territori al qual pertany.

Els ateneus de fabricació són una xarxa d’espais públics que ofereixen un espai per a la creació i l’aprenentatge de les noves tecnologies, en especial la fabricació digital en 3D, i posen maquinària i coneixement a disposició de la ciutadania.

 

Projectes amb retorn social

Els ateneus tenen un objectiu doble: divulgar la cultura digital i donar suport a projectes que tinguin un retorn social. Una persona o un col·lectiu emprenedors poden fer servir aquests mitjans per crear projectes o objectes físics —sense propietat intel·lectual— que tinguin un benefici col·lectiu.

Actualment a Barcelona hi ha quatre ateneus en marxa —properament s’inaugurarà el de Gràcia— i tots disposen d’un programa pedagògic, elaborat amb el Consorci d’Educació de Barcelona, per crear vincles amb alumnes i professors mitjançant visites, tallers i acompanyament en projectes. També tenen un programa per a famílies i un programa d’innovació social, per fer aflorar el talent ocult que hi ha al territori, entre el veïnat i les entitats.

El cicle DSIPLAY ha donat veu a la xarxa d’ateneus, que té un paper clau en el desenvolupament de la innovació social digital al territori, en l’empoderament digital de la ciutadania i en l’estimulació de les vocacions cientificotècniques, i a més ofereix un espai de prototipatge a la ciutadania perquè pugui començar i validar els seus projectes i idees.

 

Fomentar l’ocupabilitat

En aquesta sessió hem pogut conèixer una mica millor l’enfocament i les tasques de cada ateneu, com el de Ciutat Meridiana, que, segons la seva coordinadora, Laura Mendoza, representa un paper molt important per fomentar l’ocupabilitat, impulsar la professionalització digital amb plans d’ocupació, com ara els ecopaletes o ecojardiners, i fomentar les vocacions tecnològiques amb la integració i la capacitació de joves en situació de vulnerabilitat, que també en reben l’impacte positiu i motivacional, que els ajuda a repensar el seu futur professional.

“Hem constatat que tots aquests programes han estat una eina poderosa de motivació per a aquests joves”, assegura Mendoza.

Definitivament, els ateneus generen un impacte positiu en el territori, aquesta és també la filosofia de l’Ateneu de Fabricació les Corts, on es prioritzen els projectes i les idees que tinguin més benefici col·lectiu. De fet, segons la seva coordinadora, Ester Romero, la tasca dels ateneus és molt pedagògica: “Les persones, quan s’involucren en un projecte, assoleixen les competències amb més profunditat”.

 

Prototips i processos participatius

Per la seva banda, l’Ateneu de Fabricació del Parc Tecnològic de Nou Barris, segons ha explicat el seu coordinador, Martí Burriel, està especialitzat en emprenedoria i empresa, i alguns dels prototips d’emprenedors s’han fet ja en aquest espai.

És el cas de Jansol, una motxilla alforja per a la bici, o el de Sensingtext, una malla que s’incorpora al coixí i capta les dades sobre com dorm una persona. També s’hi han fet processos participatius, com la visualització en forma de maquetes dels usos potencials que es poden donar a la Masia de Can Valent.

Els ateneus de fabricació estan distribuïts arreu de la ciutat. Al centre, a la Barceloneta, es troba l’Ateneu de la Fàbrica del Sol, especialitzat en el reciclatge i la reutilització, sobretot del plàstic, segons indica la seva coordinadora, María Aluja.

En aquest espai es pot trobar una trituradora de plàstic, fabricada al mateix ateneu; a partir del reaprofitament d’aquest material es generen noves eines i utensilis. Alguns dels projectes que ho exemplifiquen són el de Taller Esférica, que, entre moltes altres coses, fabrica ulleres de sol basades en el codi obert de Precious Plastic, o el filtre d’aigua Fair Cap, que va fabricar el seu primer prototip en aquest ateneu.

 

Un ateneu nou a Gràcia

Properament s’inaugurarà l’Ateneu de Fabricació de Gràcia, que se centrarà en la creativitat, cosa que respon al caràcter del barri, on l’artesania i el món tèxtil tenen un paper molt rellevant. En aquesta línia, el seu coordinador, Javier Camino, afirma: “La part artesanal i la digital poden conviure a la perfecció, només s’ha de trobar la manera d’encaixar-les”.

Els ateneus són uns serveis municipals que han evolucionat de manera espectacular des que van obrir, fa sis anys, gràcies a la interacció i l’arrelament progressiu als barris i, sobretot, a la participació dels veïns i veïnes.

 

 

 

Ateneu de Fabricació Parc Tecnològic de Nou Barris.
Ateneu de Fabricació Ciutat Meridiana.
Ateneu de Fabricació les Corts.
Ateneu de Fabricació Parc Tecnològic de Nou Barris.
Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital