Inauguració de les jornades europees sobre innovació social digital.
BCN Ciutat Digital

Barcelona assumeix el lideratge del programa europeu DECODE sobre plataformes col·laboratives amb control ciutadà de les dades

L’Ajuntament de Barcelona organitza avui i demà, amb el suport de la Comissió Europea, una doble jornada de debat sobre la innovació social digital (DSI, per la denominació en anglès), en què es valoraran les iniciatives existents a nivell europeu. Durant aquesta jornada es llançarà DECODE, un projecte per gestionar la identitat digital dels ciutadans a través de plataformes col·laboratives, que Barcelona liderarà i coordinarà amb una dotzena de socis europeus com Amsterdam, l’Eurecat, l’Internet Interdisciplinary Institute (IN3, de la Universitat Oberta de Catalunya) o la University College de Londres.

A la inauguració de la trobada, el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha manifestat: “Les ciutats poden ser determinants per impulsar projectes d’innovació social digital amb impacte ciutadà fets des de baix, integrar-los en la prestació de serveis públics i en els processos de contractació pública.”

“Els projectes d’innovació han estat impulsats principalment pels moviments socials de base, els hackers, els geeks i grups de la societat civil. Si bé es cert que s’han invertit enormes sumes de diners públics per donar suport a la innovació digital en els negocis, des del camp militar fins a l’espionatge, també ho és que hi ha hagut molt menys suport a les innovacions que utilitzen la tecnologia digital per fer front als reptes socials. Serà l’equilibri entre els interessos dels uns i els altres el que determinarà l’èxit de la transició digital”, ha dit Pisarello.

“El sector públic ha d’invertir molt més en innovació social digital. A Barcelona estem fent això, i estem contribuint al creixement d’un ecosistema d’innovació digital que pot beneficiar els ciutadans i ajudar a impulsar una economia més col·laborativa i circular”, ha subratllat.

DECODE, que liderarà i coordinarà el comissionat de Tecnologia i Innovació Digital, encapçalat per Francesca Bria, té una dotació de 5 milions d’euros i persegueix desenvolupar una infraestructura oberta perquè els ciutadans gestionin la seva privacitat a internet i coneguin els seus drets digitals.

Alguns dels socis del projecte són la ciutat d’Amsterdam, la fundació Nesta, l’IN3, l’Eurecat, la University College de Londres, Arduino Verkstad i el CNRS - Centre d’Economie de la Sorbonne.

L’objectiu és afavorir la sobirania digital dels ciutadans, és a dir, la capacitat que té una persona o un col·lectiu per prendre les seves pròpies decisions respecte al que es fa amb les seves dades, i cercar una independència mes gran respecte del poder comercial de les multinacionals o dels estats.

Aquesta arquitectura ha de permetre també experimentar les oportunitats que ofereixen les plataformes de cooperació distribuïdes per explorar alternatives en àmbits com l’habitatge, el turisme i la participació democràtica.

DECODE s’emmarca en un programa europeu més ampli i ambiciós que es va llançar el 2014, amb una dotació de 60 milions d’euros, anomenat CAPS (Collective Awareness Platforms for Sustainability and Social Innovations). El seu objectiu és desenvolupar projectes de democràcia oberta, d’internet i de consum col·laboratiu, entre d’altres.

El programa CAPS té com a finalitat crear plataformes en línia per compartir i oferir solucions de col·laboració i poder generar idees i tecnologies que permetin noves formes d’innovació social.

 

Llançament de la plataforma DSI4BCN

Barcelona ha aprofitat la trobada per llançar la plataforma DSI4BCN ―emparada pel projecte europeu DSI4EU―, que té com a objectiu crear una xarxa virtual que aplegui i posi en relleu els projectes d’innovació col·laborativa existents a la ciutat que utilitzen les tecnologies digitals per abordar els reptes socials.

La plataforma promourà la innovació col·laborativa, en què els innovadors, els usuaris i les comunitats col·laboren en l’ús de tecnologies digitals per cocrear coneixement i solucions destinades a una àmplia gamma de necessitats socials, en una escala que era inimaginable abans de l’aparició d’internet.

La innovació social digital (DSI) preveu la participació de nombrosos actors, des dels governs fins als agents del món de la recerca, i implica també fundacions empresarials o socials, empreses, organitzacions socials o entitats locals.

La DSI actua en àmbits com la capacitació digital; la democràcia oberta; les noves formes de fabricació, consum i producció col·laborativa, i el foment de nous estils de vida sostenibles (sobirania energètica i alimentària, reutilització intel·ligent, etc.).

Això permetria afavorir una economia més sostenible i col·laborativa, que incorpori les polítiques públiques adequades per ajudar a reduir les desigualtats socials i econòmiques.

La comunitat DSI disposa de 1.196 organitzacions i 792 projectes en el territori europeu. 

Inauguració de les jornades europees sobre innovació social digital.
Inauguració de les jornades europees sobre innovació social digital.
Inauguració de les jornades europees sobre innovació social digital.
Inauguració de les jornades europees sobre innovació social digital.
Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital