Celebració del Mobile World Congress a Barcelona.
BCN Ciutat Digital

Barcelona entra en el ‘top ten’ de les ciutats europees més atractives per a l’emprenedoria digital

Barcelona es consolida com a entorn competitiu a escala mundial i se situa com la vuitena àrea urbana que ha captat més projectes d’inversió estrangera en els darrers cinc anys, segons l’informe de l’Observatori de Barcelona 2016 que s’ha presentat avui.

L’informe diu que Barcelona es troba avui entre les principals ciutats globals, i té un potencial creixent per atreure inversions i talent, especialment en l’àmbit tecnològic.

L’estudi constata que Barcelona és la novena ciutat d’Europa més atractiva per a les persones amb un projecte emprenedor en l’àmbit tecnològic, en un rànquing encapçalat per Londres, Estocolm i Amsterdam.

L’Observatori de Barcelona és una publicació anual que elaboren l’Ajuntament i la Cambra de Comerç de Barcelona, i que permet comparar el posicionament de la capital catalana amb relació a les principals ciutats del món, a partir de trenta indicadors.

 

Pol d’activitat econòmica

Barcelona millora el seu posicionament i se situa entre les vint primeres ciutats del món més competitives. Segons l’Institute for Urban Strategies de la Fundació Mori, ha guanyat sis posicions amb relació a l’any anterior, degut, en part, a l’evolució d’indicadors com ara la recerca i el medi ambient —en què ha passat del 31è al 26è lloc, en ambdós casos— o la interacció cultural, en què assoleix la desena posició.

A més, aconsegueix situar-se entre les quinze ciutats amb millor reputació a escala mundial, per sobre de capitals europees com Madrid, Londres, París o Berlín, així com d’altres ciutats que són referents internacionals, com ara Nova York.

Segons KPMG, Barcelona es troba entre les vuit àrees urbanes del món en captació de projectes d’inversió estrangera en el període 2012-2016, amb més de 500 projectes. En aquest sentit, representa més de la tercera part (el 36%) dels projectes d’inversió estrangera de tot l’Estat, el mateix que representa Londres en el conjunt del Regne Unit.

Com a pol d’activitat econòmica a escala internacional, Barcelona ocupa la tercera posició entre les ciutats del món pel que fa al nombre de congressos internacionals organitzats i el volum de delegats durant el 2015, en un rànquing encapçalat per Berlín i París.

 

Garantir la cohesió social, una prioritat de ciutat

Aquesta és la primera edició de l’Observatori de Barcelona que incorpora, com a novetat, dos nous indicadors referents a la desigualtat i el risc de pobresa i exclusió social, que reflecteixen l’impacte dels darrers anys de crisi econòmica.

Per exemple, malgrat que la distribució de la renda a Catalunya és més igualitària que a altres regions de l’Estat com ara Madrid, l’indicador del nivell de desigualtat a Barcelona està lleugerament per sobre de la mitjana de l’OCDE.

Amb relació a la taxa de risc de pobresa o exclusió social, en l’àmbit català se situa en el 19,8%, i es manté per sota de l’espanyola i de la de la Unió Europea (23,5% si es fa el càlcul a partir del llindar específic català).

Pel que fa a altres aspectes associats amb la qualitat de vida, l’informe recull que Barcelona es troba entre les quinze ciutats amb més seguretat del món, en el sentit ampli del terme, i la quarta en l’àmbit europeu, segons The Economist. I té una posició especialment destacada en els aspectes vinculats amb la salut, com ara l’accés al sistema sanitari, la qualitat mediambiental o l’esperança de vida.

A més, Barcelona se situa entre les 25 ciutats més sostenibles pel que fa al medi ambient, segons es recull al Sustanaible Cities Index 2016, que compara un centenar de ciutats globals tenint en compte elements com ara els riscos ambientals, els espais verds, l’energia, la contaminació de l’aire o la gestió de residus. 

En aquest àmbit, obté el millor resultat en els indicadors d’accés a aigua potable i sanejament, i un resultat més baix amb relació a la qualitat de l’aire.

 

Barcelona compta amb capital humà qualificat, i supera la mitjana europea

Al mercat laboral, els indicadors recollits a l’informe —referents al 2015— reflecteixen una millora en línia amb la recuperació econòmica i un descens de l’atur, si bé la taxa d’ocupació a Catalunya es manté per sota de la mitjana europea per setè any consecutiu, i la taxa d’atur segueix clarament per sobre.

L’evolució dels tres primers trimestres del 2016 confirma aquesta tendència favorable, de manera que, amb dades del tercer trimestre, la taxa d’atur se situa en el 14,6% a Catalunya i el 12% a Barcelona, després que la ciutat hagi recuperat el 60% dels llocs de treball perduts durant la crisi.

Barcelona destaca per disposar de talent qualificat,  ja que el 2015 el 44,6% de les persones treballadores a Catalunya havien cursat estudis universitaris. Un percentatge que en el cas de les dones supera, per primera vegada, la meitat del total (el 51,1%). D’aquesta manera, la capital catalana se situa per sobre de la mitjana europea (35% del conjunt de treballadors i 38,7% de les treballadores).

La ciutat continua sent un referent com a entorn d’excel·lència formativa en l’àmbit empresarial. El 2016 és l’única ciutat europea amb dos centres (IESE i ESADE) entre les deu millors escoles de negocis d’arreu del continent, segons els rànquings d’MBA elaborats per The Financial Times (2016) i The Economist Intelligence Unit (2015).

 

Un entorn competitiu per posar en marxa projectes tecnològics

En el procés cap a la recuperació econòmica, les possibilitats de competir en el futur i que es generin llocs de treball de qualitat, dependrà, en certa mesura, de la capacitat de la ciutat de reconvertir el model econòmic i atraure inversions d’alt valor afegit i intensives en coneixement.

Una de les dades més significatives de l’estudi assenyala que Barcelona és avui la novena ciutat europea més atractiva per a les persones emprenedores en l’àmbit digital.

Només en un any, ha pujat cinc posicions com a entorn que ofereix les condicions i el suport necessari als promotors de nous projectes tecnològics en l’àmbit digital, segons es desprèn del European Digital City Index 2016. Per exemple, les entitats municipals d’impuls a la iniciativa emprenedora i empresarial com Barcelona Activa. O el conjunt d’espais d’acceleració per a projectes emergents i de creació recent, així com l’agenda d’esdeveniments que connecten l’ecosistema de la ciutat.

Així mateix, amb 17.024 publicacions científiques, Barcelona se situa com a cinquena ciutat d’Europa i dissetena a escala mundial en producció científica, segons el Knowledge Cities Ranking 2015, elaborat pel Centre de Política de Sòl i Valoracions de la UPC.

Segueix superant en volum ciutats com Los Angeles, Singapur, Sao Paulo o Oxford, però han despuntat competidors com Moscou i d’altres poblacions nord-americanes (Baltimore, Chicago, Houston, Cambridge i Filadèlfia).

Pel que fa a l’economia del coneixement, cal destacar la massa crítica del mercat laboral català en sectors d’alt valor afegit. Segons dades de l’Eurostat 2015, Catalunya és la setena regió europea pel que fa al nombre de persones treballadores en l’àmbit de la ciència i la tecnologia, amb més de 730.000 persones ocupades en aquests sectors. I la novena que més ocupació genera en serveis de coneixement i tecnologia capdavanters. A més, ocupa la cinquena posició entre les regions d’Europa amb un nombre més gran de població ocupada en manufactures d’intensitat alta i mitjana-alta.

 

Condicions favorables per atraure activitat econòmica

Al potencial en l’àmbit del coneixement, de capacitació de professionals i en l’atracció d’empreses digitals, s’afegeixen altres elements que també converteixen la ciutat en un entorn competitiu per continuar atraient inversió a la ciutat.

 Així, malgrat que el 2015 comencen a pujar els preus de lloguer d’oficines, locals comercials i sòl industrial, fruit de la recuperació de l’activitat econòmica, Barcelona encara disposa d’una posició competitiva per atreure activitat amb relació a altres ciutats d’Europa i de la resta del món, la qual cosa afavoreix l’atractiu de la ciutat com a entorn de negocis.

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital