Dos joves amb mascareta consulten el mòbil en un centre comercial.
BCN Ciutat Digital

Barcelona impulsa el debat europeu sobre tecnologia per a la sortida del confinament

A poc a poc, les ciutats es preparen per a la sortida del confinament. En aquesta etapa, les tecnologies digitals poden tenir un paper clau com a eina per ajudar-nos a construir una nova normalitat i a conviure amb les mesures preventives que cal observar.

L’èxit d’aquesta fase recau de manera especial sobre les ciutats i la seva ciutadania, que són qui han de gestionar el compliment de les normes per al desconfinament. Els directors de tecnologia i els assessors en polítiques digitals de les ciutats es troben sota pressió per proporcionar consells i oferir solucions als polítics locals amb l’objectiu de gestionar millor aquesta etapa.

En aquest context, Barcelona i Gant han impulsat el debat EUROCITIES City Dialogue: The Use of Technologies in Response to covid-19”, celebrat el 25 de maig. Barcelona ocupa actualment la vicepresidència del Fòrum de la Societat del Coneixement de la xarxa de grans ciutats europees EUROCITIES, a través del qual s’ha organitzat la trobada. 

El debat va convocar una trentena de representants de ciutats europees i va comptar amb la participació del Comissionat d’Innovació Digital de l’Ajuntament de Barcelona, Michael Donaldson.

 

Les tecnologies digitals, protagonistes

Michael Donaldson va obrir la sessió destacant el paper que la tecnologia ha exercit durant les primeres setmanes de la pandèmia en permetre treballar des de casa, estudiar o comprar productes. Va afegir que ara les tecnologies adquiriran més protagonisme i que estaran presents a la totalitat de l’àmbit públic, amb eines per rastrejar la nostra mobilitat individual i global.

Joan Batlle, responsable de Tecnologia i Drets Digitals de l’Ajuntament de Barcelona, va explicar l’objectiu i l’abast de la trobada: compartir coneixements i experiències amb l’objectiu final de recopilar i cocrear una guia amb recomanacions de ciutats per a ciutats. Les ciutats interessades poden participar en aquesta acció a curt termini enviant un correu electrònic a federica.bordelot@eurocities.eu.

Federica Bordelot, d’EUROCITIES, va facilitar una visió general de la resposta digital europea a la pandèmia de la covid-19: el posicionament de la Comissió Europea, les recomanacions de la Coalició de Ciutats pels Drets Digitals o la iniciativa d’EUROCITIES, entre d’altres.

Els representants de Gant, Bordeus, Nicòsia i Barcelona van compartir les seves experiències davant dels reptes que planteja la tecnologia digital en la lluita contra la pandèmia, especialment a la fase de desconfinament.

Gant va explicar com la ciutat va adoptar, d’alguna manera, un paper nou com a empresari, en un intent d’incorporar tecnologia que es pugui utilitzar de forma segura.

Bordeus va centrar la seva intervenció en el repte que suposa recopilar informació amb el consens entre diferents actors, que de vegades pot ser un impediment per respondre amb l’agilitat desitjada.

A Barcelona ​hi ha un interès per la gestió de multituds en espais públics i s’ha posat en marxa un pla pilot per comptar el nombre de persones que accedeixen a les platges i compartir les dades públicament, mitjançant l’ús de solucions basades en la intel·ligència artificial i en el tractament d’imatges.

Nicòsia, per la seva banda, lidera el projecte RISE, finançat pel programa Horizon 2020 per al desenvolupament de l’aplicació CovTracer. Actualment explora altres tecnologies i possibilitats per a l’app.

Aquestes són les perspectives principals dels reptes identificats durant la reunió:

  • Agilitat: com reaccionar ràpidament i adaptar-nos a aquesta nova situació.
  • El paper de la ciutat en la presa de decisions.
  • La interoperabilitat entre ciutats i com aconseguir-ho en benefici de la ciutadania.
  • Cooperació: assolir consens entre diferents actors és essencial, però pot costar molt de temps.
  • La comunicació amb els ciutadans és clau a tots els nivells polítics.
  • Privacitat i seguretat social.
Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital