Ca l'Alier, seu del laboratori d'innovació urbana i.lab.
BCN Ciutat Digital

Barcelona, laboratori d’innovació

En un món que es transforma acceleradament, les ciutats han de mostrar capacitat d’adaptació. En aquest context, la innovació és fonamental per crear noves generacions de valor públic i noves solucions als grans reptes de futur de la humanitat des de les ciutats.

Barcelona ha incorporat la innovació a la seva manera de fer ciutat. La Ponència d’Innovació Digital de l’Ajuntament de Barcelona, creada mitjançant el Decret de l’Alcaldia, de 6 d’octubre de 2016, va néixer com a instrument municipal de caràcter transversal, encarregat de fer operatius el disseny i el desenvolupament de l’estratègia i les polítiques d’innovació digital a la ciutat de Barcelona, i que permet articular i assessorar transversalment en àmbits d’innovació tecnològica i digital. 

Com a resultat d’aquesta Ponència, ara presentem el relat d’innovació municipal “Barcelona, laboratori d’innovació”, corresponent al mandat 2015-2019 que tot just s’ha acabat i que mostra els principals resultats aconseguits en matèria d’innovació amb una visió transversal de les diferents àrees municipals que componen la Ponència. 

La mirada de la ciutat

La mirada sobre la innovació de Barcelona ha estat àmplia i amb voluntat d’integrar una perspectiva social, socioeconòmica, digital i ciutadana al fet d’innovar. No són dimensions excloents, són perspectives que sovint es retroalimenten i que es materialitzen en una nova generació de polítiques públiques on la col·laboració, la cocreació i la codecisió amb la ciutadania permeten una nova forma de definir la construcció del futur i de resoldre els reptes del present.

El model d’innovació de Barcelona s’ha caracteritzat per una determinada forma de fer la innovació que s’expressa en quatre vectors:

» Innovació centrada en els reptes de la ciutat i la ciutadania (bottom-up), no dirigida per la tecnologia.

» Innovació digital amb una clara voluntat de transició cap a la sobirania tecnològica, on es vetlla per un ús ètic de la tecnologia i les dades.

» Innovació col·laborativa i oberta amb múltiples actors, en especial amb actors de proximitat i amb la ciutadania.

» Innovació oberta al món en interacció amb altres ciutats per afrontar reptes en comú.

En aquest context, Barcelona com a laboratori d’innovació desplega aquest model d’innovació en polítiques públiques, projectes amb les seves metodologies pròpies i espais, vertebrant-los en tres grans àmbits: govern; empreses i organitzacions socials i de recerca, i ciutadania.

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital